Запитання від біженців - відповідає експерт

Вітаю, спільното! Мене звати Дмитро, я український журналіст і волонтер EnableMe Ukraine. Допомагаю нашим співвітчизникам, розкиданим по світу, освоїтися за кордоном та вирішити будь-які питання, пов’язані з вимушеним переселенням.

В цій гілці ви можете поставити питання стосовно особливостей процедури тимчасового захисту в ЄС, зміни країни перебування, та дізнатися актуальні дані про умови прийому біженців. Завжди до ваших послуг.

Допомога

Вітаю!

Схоже ви новенький тут. Увійдіть чи зареєструйтесь, щоб почати.
«13456789

Коментарі

• ДМИТРО, бажаю доброго дня! Мені 60 років. Я бажаю отримати в Німеччині статус тимчасового захисту. Працює зараз пункт 24 для тих, хто прибуває в травні 2024 року?

• @kiloT вітаю вас. Так, параграф працює. Уряд Німеччини продовжив дію статусу тимчасового захисту для українців до 5 березня 2025 року.

Також пропоную ознайомитися з цією нашою статтею, щоб дізнатися про розмір соціальних виплат у Німеччині:

https://www.enableme.com.ua/ua/article/timcasovij-zahist-dla-ukrainciv-u-nimeccini-v-2024-roci-cogo-cekati-10904

Допомога

• Доброго дня,маю диплом юриста в Україні.Знаю,що в Німеччині не визнається український диплом юриста.А чи зможу я працювати в бюро?

• @Sonya вітаю. Уточніть будь ласка, яку саме роботу маєте на увазі?

Допомога

• @Sonya скажіть будь ласка, ви на зв’язку?

Допомога

• Доброго дня 

Чи можливо повернутися повторно в Німеччину на виплати в іншу землю,якщо ти виїжала більше ніж на 6 місяців.

• @olyakucher8 вітаю. Взагалі то якщо поїздка до України була довготривала (більше 6 місяців), то тимчасовий захист і соціальні виплати анулюються. Це загальне правило. Детальніше про це можете почитати тут на сторінці Федерального відомства у справах міграції та біженців:

https://www.germany4ukraine.de/hilfeportal-ua/%D0%B2-%D1%97%D0%B7%D0%B4-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F/%D0%BF%D0%BE%D1%97%D0%B7%D0%B4%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%83

Втім, нічого не заважає вам подати повторну заяву для отримання статусу тимчасового захисту. Але! Краще дізнатися про конкретні умови в держорганах тієї землі, куди ви прямуєте. Підкажіть будь ласка, в яку землю ви плануєте переїзд, я допоможу вам з контактами.

Допомога

• Доброго вечора

Дякую за відповідь)

Так,я хочу переїхати в Баден-Вюртемберг (Вaden-Württemberg)

Перед цим була в Дрездені,але немаю змоги приїхати назад.

• Здрастуйте! Я хочу виїхати до Франції та отримати статус тимчасового захисту, але 3 роки я була в Чехії, зараз я не оформлена тут, більше того, мені дали депортацію... Чи є шанси для мене у Франції? І важливо, чи можу я розраховувати на безкоштовний проїзд?

• Вітаю, @Verunka! Взагалі то Франція лояльна до наших біженців, і якщо у вас немає діючого статусу тимчасового захисту в інших країнах ЄС, то ви можете претендувати на його отримання у Франції.

Але! Згідно з директивою ЄС, тимчасовий захист надається тим, хто проживав в Україні до 24 лютого 2022 року, тобто формально ви не підпадаєте під критерії, якщо жили до повномасштабного вторгнення в Чехії. Однак окрім статусу тимчасового захисту є також процедура оформлення статусу біженця, можливо, це якраз більше вам і підійде. Але тут в залежності від конкретної ситуації на батьківщині в Україні (чи є житло на підконтрольній території), тощо.

Тому я радив би вам, по-перше, звернутися за правовою допомогою до українського посольства у Франції:

https://france.mfa.gov.ua

По-друге, ось тут дуже гарний матеріал з контактами правової допомоги для українців у Франції:

https://www.ukrainefrance.org/advocat

Допомога

• Доброго дня!

З певних життєвих обставин постало питання про виїзд з України, та звернення по тимчасовий захист в Німеччині. Дуже цікавить, насамперед, правильна послідовність дій, необхідний первинний перелік документів, можливість надання допомоги та супроводу, безпосередньо з моменту прибуття до Німеччини. Їду разом із мамою-інвалідом, яка потребує постійного догляду.

Буду вдячний за докладну інформацію!

• @O_Chest вітаю вас. Ось в цьому відео Федерального відомства у справах біженців ви знайдете докладну інформацію про перші кроки у Німеччині, необхідні документи, тощо.

https://www.germany4ukraine.de/hilfeportal-ua/%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%88%D1%96-%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%BD%D1%96%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%96-2059290

Крім того, на сайті відомства багато актуальної ОФІЦІЙНОЇ інформації для українських біженців.

Також я думаю вам у нагоді стане ось ця наша стаття:

https://www.enableme.com.ua/ua/article/timcasovij-zahist-dla-ukrainciv-u-nimeccini-v-2024-roci-cogo-cekati-10904

Від себе додам, що якщо ваша мама має інвалідність, то максимально візьміть з собою всі українські документи, які підтверджують цей статус, щоб оформити його в Німеччині.

Допомога

• @O_Chest ви на зв'язку? подивіться коментарі експертів для вас

• Питання від користувача @GGhka

Здрастуйте! Хотів дізнатися про оформлення біженства в Норвегії нам сказали, що потрібно не виїжджати з України півроку щоб отримати там тимчасовий захист чи це так?

• @GGhka вітаю вас. Трохи не розумію питання: що означає не виїжджати з України щоб отримати статус тимчасового захисту в Норвегії? Поясніть будь ласка детальніше, що маєте на увазі?

Допомога

• @GGhka ви на зв'язку?

• Доброго ранку! Ми сімʼя із України, в нас дуже заплутана історія, і ми потребуємо допомоги і поради , як нам краще поступити, зараз наша родина дуже в тяжкому стані, може ви зможете нам допомогти, мене звати Лариса я громадянка України , мій чоловік  громадянин Азербайджану, наша донька громадянка України, на початку війни ми знаходились в Азербайджані в звʼязку с хворобою мами  чоловіка в неї рак, ми повинні були допомагати її, жили за рахунок  нашої невеликої ферми в України, але на початку війни ми її втратили, і залишилися без грошей на існування, і були вимушені звернутися до посольства Нідерландів за візою для мого чоловіка , щоб виїхати , бо повертатися в Україну ви самі розумієте не могли, на дали візу ми приїхали, але мого чоловіка не прийняли як чоловіка гражданки України, тому що на момент війни ми були не в України, ми пояснили нашу ситуацію, але  нажаль все одно не прийняли , тоді ми переїхали до Німеччини і нас там прийняли, дякуємо їм за це, і в цей час ми робили візу в Канаду про всяк випадок, і теж получили, і з Німеччини ми приїхали в Канаду, тому що пошли слухи , що в 2024 році громадянам третіх країн не буде продовжено параграф 24, ми зараз в Канаді тут немає таких програм для українців як в Європі , ми працювали , але в один день залишилися без роботи, шукаємо нову ну ні як не можемо знайти, і гроши закінчуються і ми дуже боїмося остатися на вулиці с дитиною, і хочемо поїхати до Європи, але не знаємо куди і яка держава зможе нас прийняти, дуже благаю допоможіть будь ласка. Дякую за допомогу і зрозуміння.

• Вітаю, @Larysa1978B . А повернутися до Німеччини не розглядали такого варіанту? Якщо у вас вже був 24 параграф, то можливо поновити статус тимчасового захисту в Німеччині. Тим паче, жили вже в цій країні, буде легше адаптуватися. Чи є причини, за якими ви не можете туди повернутися?

Допомога

• Дякую за відповідь, ми би с радістю , але мій чоловік не громадянин України і не має права на це по новому закону про тимчасовий захист,.

Вітаю!

Вітаю!

Категорії