Запитання від біженців - відповідає експерт

Функції
15678911»

Коментарі

• Olena1983
    Olena1983 unconfirmed

Добридень, Діма! Щиро дякую за чітку й конкретну відповідь!

Дуже допомогло, бо я губилась, з чого почати. А тут усе по пунктах — які документи, куди звертатися. Без зайвих слів, але по суті. Мені так приємно, що мене почули й справді хотіли допомогти. Велике спасибі!

• @Olena1983 щиро радий допомогти :) Якщо будуть ще питання в процесі, обов’язково звертайтесь 👍

Допомога

• Добрий день. Мене звати Денис, мені 37 років. Я виїхав з України після початку повномасштабної війни, перебуваю у Великій Британії за схемою Homes for Ukraine.

Пів року тому я потрапив у ДТП у Лондоні — мене збила машина на пішохідному переході. Були численні травми, особливо сильний перелом правої ноги. Після кількох операцій я досі не можу нормально ходити. Лікарі кажуть, що повне відновлення під сумнівом, і є ризик хронічного обмеження рухливості.

Я почав думати про можливість оформлення інвалідності. Хотів би порадитись бо не знаю, з чого починати.

Чи маю я право оформити інвалідність тут, у Великій Британії? Чи варто мені звертатись до України?

• DenysIvanenko
    Вітаю вас у нашій спільноті, Денисе!
    запаз підключаю до вашого питання наших експертів

• @DenysIvanenko вітаю вас. Давайте по крокам розберемося що вам робити в цій ситуації.

Отже, оскільки ви перебуваєте у Великій Британії за програмою Homes for Ukraine, то маєте право на медичну допомогу і оформлення інвалідності та відповідне соціальне забезпечення.

Варто лише розуміти, що в цій країні не існує окремої «групи інвалідності», як в Україні. Натомість діє система оцінювання функціональних обмежень. Ви можете розраховувати на основну допомогу, розмір якої залежить від ступеня втрати функціональності (від 28.70 до 184.30 фунтів на тиждень).

Що вам робити?

Для початку вам потрібно отримати підтвердження свого діагнозу. Для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря, і ваш GP (сімейний лікар) повинен підтвердити вашу травму та функціональні обмеження, а також надати медичні довідки або висновки (Hospital Discharge Letter, Physiotherapy Notes тощо). Попросіть копії усіх медичних документів.

Потім потрібно оформити заявку на PIP. Звʼяжіться з DWP (Department for Work and Pensions), щоб отримати стартовий формуляр:

Ось їх контакти: 0800 917 2222

Після дзвінка ви отримаєте поштою форму PIP1, де потрібно буде заповнити особисті дані. Це така велика анкета, де вас просять описати, як ваш стан здоров’я впливає на: самостійну гігієну, приготування їжі, пересування, тощо. Заповнюйте її чесно та детально.

Після цього вас запросять на оцінку працездатності (assessment) — зазвичай це телефонне чи відео-інтерв’ю з медичним працівником. Якщо ваша травма обмежує пересування, то так і скажіть, що не можете прийти особисто.

Через 8–12 тижнів після подання анкети вам прийде рішення. Якщо буде схвалено, то ви отримаєте щомісячні виплати (нараховуються від дати подання заявки), транспортні пільги, тощо.

Звертатися в Україну сенсу не бачу, адже все одно вам потрібно буде пройти Британську процедуру. В майбутньому, якщо вирішите повернутися в Україну, то тоді вже зможете пройти українську процедуру і оформити групу

Допомога

• Завжди з великим задоволенням читаю ваші пости, Дмитре. У вас неймовірно багато корисної інформації, все подаєте чітко й зрозуміло. У вас талант доносити складні речі просто й зрозуміло. І завжди маса корисних деталей, які не знайдеш в інших джерелах

• А в Україні мені не зроблять дистанційно? Можливо є організації чи волонтери? Просто навіть не розумію як можна потрапити до України попри ТЦК. І друге питання, чи можна мати інвалідність в двох країнах?

• Дякуємо за відгук, Денис! Це дуже важливо для нас і для тих, хто читає нашу спільноту і шукає свої відповіді. Разом ми сила!
    Чекаємо на допомогу Дмитра,Dmitri 🇺🇦 

• @DenysIvanenko взагалі то можна оформити дистанційно і в Україні. Для цього не потрібно звертатися до волонтерів, треба звернутися до свого сімейного лікаря в Україні з медичними документами. Як це зробити все, детально розписано ось тут:

https://uoz.mkrada.gov.ua/people/blog/650-invalidnosti-mozhna-oformiti-distantsijno

Допомога

Категорії