Питання щодо інвалідності та соціальних питань - відповідає експерт
Вітаю усіху часників спільноти!
Мене звати Настя, я волонтерка спільноти EnableMe Ukraine та активна користувачка практично від її започаткування. На сьогодні займаюсь вивченням інформації про нововедення та ініціативи, що стосуються інвалідності внаслідок війни як цивільних, так і військових.
Тут ви можете поставити питання стосовно оформлення інвалідності, лікування та реабілітації, а також про різні програми й ініціативи для ветеранів.
Коментарі
-
доброго вечора, Анастасія! Дуже рада, що знайшла цю групу. Я з Києва, в мене внук з РАС ( затримка мовного розвитку) , СДВГ, гиперактивність, повністю говорящий , 7-м років, але без комунікацї, інтелектуально дуже розумний!
Побачила вашу переписку з Олександром осінню 2023 року, де ви допомогли і дали список польських початкових шкіл для таких діток. Я повністю займаюсь розвитком і побутом свого внука ( в мене дочка волонтер , часто їздить по справах до фронту, та ще й підробляє, тому не має часу).
хотіла б , переїхати з внуком до Польщі, задля вступу і навчання в одній зі спецшкол, для таких діток , якраз в цьому році плануємо йти в перший клас!
Будь-ласка, допоможіть , поясніть чи тільки на польській треба писати до шкіл, з чого почати , якщо на польській, то де знайти допомоги , бо не знаю ні польського ні англійської мови !
Взагалі , підкажіть , як цей процесс правильно провести, якраз є час до червня , до зарахування!Дякую !
0 -
Добрий день, @Lina7Repenko !
Якщо Ви плануєте віддати онука до платного навчального закладу, то Вам варто визначитися із бажаними закладами, відвідати їхні сайти, детально вивчити інформацію та написати листи на вказані на сайтах електронні адреси, щоб уточнити всі деталі і узгодити прийом онука до конкретного закладу. Можливо, набір вже закінчився, але є шанс, що в приватній школі легше створити додаткове місце.
Якщо ж Ви плануєте скористатись можливістю безкоштовного навчання в Польщі для українських дітей-шукачів прихистку, то все набагато складніше. Тому що рекрутингова кампанія в польських школах закінчилася в березні. Це не означає, що потім до школи неможливо потрапити, але з великою вірогідністю школи з високим рейтингом або спеціалізовані заклади (про які мова в конкретно Вашому випадку) вже не матимуть вільних місць, вас можуть поставити в резерв, але гарантій, що таки візьмуть, нема. І треба розуміти, що до спеціалізовних шкіл навіть серед поляків є черга.
Крім того, щоб подати документи, потрібно мати PESEL ukr - документ, який фактично засвідчує Ваше право на перебування в Польщі й право онука на безкоштовне навчання.
Але складно не означає неможливо. Тому раджу Вам зв'язатися із закладами, так, бажано, польською, а також, наприклад, поговорити з Олександром чи іншими батьками дітей з РАС, діти котрих навчаються у Польщі. І точно - зробити це треба якомога швидше.0 -
Щодо перекладу на польську:
Ви можете скористатися онлайн-перекладачами, їх є багато й різних, їх зазвичай достатньо, аби передати суть
Ви можете звернутися до професійного перекладача, адже в подальшому, можливо, Вам доведеться вести комунікацію ще й телефоном
Я також можу допомогти Вам з письмовим перекладом, але не можу гарантувати якості, адже не є фахівцем у цій сфері.0 -
дякую, Настя за відповідь, я б радістю поспілкувалась з Олександром , але не можу знайти його, чи не знаю як знайти його в фейсбуці, чи поштову адресу! Якщо можете дати буду дуже вдячна!
0 -
спробуйте написати йому у гілці з підбором шкіл
або в особисті на нашій платформі
А я спробую у вихідні пошукати інших батьків дітей з РАС у Польщі.0 -
Добрий день) Наразі ще можна оформлювати інвалідність не проживаючи в Україні? Наче так можна було в 2023 році
0 -
Добрий день! У 2024 році поки нічого не змінилось. Але, зверніть увагу, що медичні документи, які треба надіслати своєму лікарю, мають бути українською мовою.
1 -
Добрий день @Lina7Repenko
Знайшла ще ось таку школу Fundacja PORTA VITAE - в них україномовна сторінка в фб, спробуйте написати їм
Також пропоную Вам поставити питання щодо навчання й влаштування до школи дитини з РАС в Польщі в таких спеціалізованих групах:
Аутизм - терапия, инклюзия. Форум родителей и профессионалов
Аутизм. Свідоме батьківствоАутизм. Україна
«ЗА МЕЖАМИ АУТИЗМУ …»
Аутизм . Важливо знати
Autism.ua
А також в групах українців у Польщі. Їх є багато - і загальних і в кожному місті. Пропоную Вам ті, де на мій погляд користувачі більш залучені й активні:
Українці у Польщі / Ukraińcy w Polsce
UKRAIŃCY W POLSCE - УКРАЇНЦІ В ПОЛЬЩІ
UKRAIŃCY W POLSCE УКРАЇНЦІ В ПОЛЬЩІ
(в цій групі, наприклад, знайшла отакий ПОСТ, можливо, чимось Вам також може бути корисним)
Українці у Варшаві0 -
@Lina7Repenko як у Вас справи? Чи Ви пробували зконтактуватися з іншими батьками\опікунами дітей з РАС в Польщі?
0 -
@Lina7Repenko ви на зв'язку?
0 -
Доброго дня ,Анастасія.У мене таке питання, чи можна поміняти українську інвалідність та оформити її у Швейцарії.
1 -
@Olena_2024 Добрий день!
Не зовсім розумію, що значить "поміняти". Якщо йдеться про зміну групи, то можна податися на перегляд, але варто попередньо обговорити це з сімейним лікарем і переконатися, що маєте достатні підстави (суттєве погіршення здоровʼя).
А щодо Швейцарії, то там українське посвідчення не дійсне. Там треба підтверджувати інвалідність з нуля.1 -
Доброго ранку шановні я Приїхав з України але працювати в Польщі не можу бо маю другу групу як мені оформитися на виплату
0 -
Доброго дня! Проживаю в Польщі 2 роки. Маю дитину на інвалідності, отримую тут соц виплату по догляду, термін спливає в січні і треба знову переоформлятись. Паралельно отримую на дитину виплату з України по інвалідності. Тривожить питання, чи варто відмовлятись від соц виплат з України, щоб не нажити проблем при переоформлюванні інвалідності в Польщі?
Чи можуть затребувати польскі установи довідку про виплати з України? І якщо побачать там надходження грошей весь цей час, чи будуть якісь наслідки чи покарання?
0 -
Добрий день @sergij
Передусім вам потрібно підтвердити інвалідність в польській системі. Як це зробити описано в статті на нашому сайті: Як підтвердити чи отримати інвалідність в Польщі. Інструкція для українців
Після цього по фінансову допомогу вам потрібно звернутися до місцевого ZUS.
Але будьте готові до того, що з великою вірогідністю виплати можуть не призначити, оскільки в Польщі складна система їх нарахування і залежить вона від стархового стажу (тобто від внесків до ZUS від людини під час її працездатності). Крім того, в різних воєвудствах і повітах умови можуть суттєво відрізнятися. Тож найкраще — звернутися до місцевого ZUS і зʼясувати усі питання з ними безпосередньо.1 -
Добрий день @zambezi27
Особисто я не чула прецедентів (як в Німеччині), що при отриманні допомоги в Польщі обовʼязково треба відмовитись від пенсії в Україні. Але я не юрист, щоб казати напевне. Тому раджу вам звернутися саме по правничу консультацію (безкоштовно). Ось тут у нас є гілка з великим різноманніттям варіантів: Юридична допомога біженцям з України в Польщі
Не залишайте це питання на самотік. Так як ви знаходитесь в Польщі 2 роки і отримуєте виплати (а, можливо, ще й працюєте), то ви зобовʼязані щороку подавати декларацію. При чому в цій декларації мусите вказувати не лише польські доходи, а й українські. От якщо ви не подаєте декларацію чи не вказуєте повну інформацію, тут точно можуть виникнути проблеми, тим більше, що от-от розпочнеться процес обміну податковою інформацією між Україною та Польщею. Проговоріть і це питання з юристами.
(Подати декларацію не завжди означає сплачувати податки з доходів, там є ціла низка умов, за яких звільняєтеся від них)
Буду вдячна вам, якщо поділитеся порадою юристів з нами і розповісте, як вирішиться ваша ситуація. Бажаю удачі!1 -
@zambezi27 Добрий день!
Як у Вас справи? Як вирішили діяти? Чм зверталися до юристів за розʼясненням?0 -
Доброго вечора. Я ветеран війни, і отримав рак під час захисту Батьківщини. На даний час проходжу лікування в онкодиспансері, після оперування, капають хімію. Хотів би поцікавитися де можливо отримати допомогу, соціальну, фінансову, так як ліки не є всі безкоштовними, а армія не робить ні яких доплат. І можливо підкажете за лікування, за кордоном як туди потрапити?
0 -
доброго вечора!
Розібʼю свою відповідь на кілька частин.
1. Багато пишуть, що лікування раку для ветеранів є повністю безкоштовним. Чи могли б Ви розповісти детальніше, чому Вам доводиться платити за деякі ліки? Можливо, лікарі призначають препарати, які не входять у список таких, що покриваються державою чи, можливо, порушуються Ваші права і Вам не надають безкоштовно те, що мали б? Для нас ця інформація і Ваш досвід дуже цінні, адже з особистих історій ми черпаємо унікальні знання, тож буду дуже вдячна за відповіді.
2. Щодо допомоги недержавної, можу запропонувати Вам посилання на деякі організації, котрі надають різну підтримку ветеранам:
Після службиМилосердя та Здоров'я
Військова медицина України
3. Щодо лікування за кордоном, то зазвичай можна говорити про два шляхи:
Перший: в Україні діє державна програма "Медична евакуація" для важкохворих пацієнтів. Ви можете залишити свою заявку і, якщо чесно, потрапити в довгу чергу очікування.
Другий: виїхати за кордон у статусі шукача прихистку й там після оформлення документів отримувати лікування від раку. Але безкоштовним воно буде далеко не в кожній країні — з цією метою всі здебільшого обирають Німеччину. У нашій спільноті є така гілка Лікування раку для біженців в Німеччині — можете ознайомитись, а, можливо, поставити питання учасникам розмови.
Сподіваюсь, трохи допомогла Вам чи, принаймні, зорієнтувала.
Буду вдячна, якщо дасте відповіді на мої питання.
Щиро дякую Вам за захист! І бажаю швидкого й повного одужання!0 -
@Greedex11 ви на зв'язку?
0
Категорії
- Всі категорії
- 184 Здоров'я
- 56 Захворювання та інвалідність у період війни
- 36 Ментальне здоров'я
- 30 Фізичні обмеження
- 8 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 29 Хронічні захворювання