Питання щодо інвалідності та соціальних питань - відповідає експерт
Коментарі
-
Доброго дня, мене звати Тетяна маю сина глухонімий якому майже 20 років, ми жили в Германії один рік і два місяці, син там навчався в школі, але ми вирішили повернутися на Україну, він тут закінчив школу, тепер хоче повернутися в Германії, чи може він сам туди поїхати, і як знайти допомогу якщо він глухонімий
0 -
Вітаю, Німеччина призупиняє тимчасовий захист, потрібно відслідкувати, кожен день якісь новини. Син знятий з військового обліку?
0 -
Так, має на руках бумагу про зняття
0 -
@Tetyna добрий день!
Передусім, варто впевнитись, що ваш син може виїхати за кордон. Наприкінці минулого року відбулося чимало змін у законодавстві, веденні обліку військовозобовʼязаних і правилах виїзду, тому раджу звернутись на гарячу лінію Прикордонної служби України — 15-98 — і уточнити умови виїзду, а після підготувати усі необхідні документи.
Ваш син може заїхати до Німеччини й отримати тимчасовий захист, як мінімум, до грудня 2025 року. Але, звісно, трапляються винятки, коли й відмовляють, тому є така загальна рекомендація — звʼязатися (написати листа) із землею, до якої планує їхати ваш син, розповісти про свою ситуацію і запитати, чи можуть йому надати тимчасовий захист.
Також, як уже зазначив мій колега, Німеччина скорочує допомогу українцям і це стосується саме новоприбулих. Детальніше можете прочитати, наприклад, ТУТ.
Щодо допомоги, безпосередньо людям з порушенням слуху в Німеччині:
В Німеччині діє Федеральне координаційне бюро для глухих дітей, підлітків і сімей, що втекли з України — покликане надати підтримку молоді з порушенням слуху.
Також ви можете звернутися до Соціалмату в тій землі чи місцевості, до якої планує їхати син і зʼясувати, яку допомогу вони готові надати та дізнатися про організації для людей з порушенням слуху, які діють в регіоні.
Німецьке товариство глухих — Verband der Gehörlosen — працює в усіх землях, туди теж можна написати заздалегідь з проханням про інформацію, сприяння та підтримку.
Наостанок рекомендую вам і вашому сину німецьку версію спільноти EnableMe — вона працює дуже давно і є досить активною. Користуючись елементарним гугл-перекладачем, ви можете поставити питання безпосередньо тим учасникам, які мешкають у Німеччині та мають подібну форму інвалідності, відкрити для себе їхній досвід, знайти інформацію, а, можливо, і допомогу. (Вам не потрібно реєструватись там окремо, ваш акаунт дійсний в усіх версіях спільноти.)
Бажаю вам із сином удачі й вдалого вирішення справи.
Напишіть, будь ласка, якщо маєте ще питання до нас.0 -
ви на звʼязку ?
0 -
Доброго дня!
Знаходжусь в Польщі з грудня 23 року, за цей час вийшов термін інвалідності яку мені давали на рік в Україні (маю аутоімунне захворювання). В Польщі підтвердили інвалідність та надали групу (це не дає мені якихось преференцій чи виплат тут).
Скажіть будь ласка чи можна якось підтвердити свою інвалідність в Україні будучи в Польщі? Чи обов’язково вертатися до України щоб підтвердити групу інвалідності?
0 -
@Volodymyr85 Добрий день!
Чисто теоретично, щоб "продовжити" інвалідність, не обовʼязково бути в Україні. Але все дуже індивідуально.
Із 1 січня 2025 року встановленням і підтвердженням інвалідності в Україні замість МСЕК займаються Експертні комісії оцінювання повсякденного функціонування особи(ЕКОПФО). Ця реформа покликана спростити "шлях" пацієнта і унеможливити корупцію. ЕКОПФО так само проводять оцінювання очно, заочно та дистанційно — залежно від стану й можливостей пацієнта.
У будь-якому разі треба початково звернутися до свого лікуючого (або сімейного) лікаря. Лікар має зібрати інформацію про ваш стан, підготувати необхідну документацію та сформувати електронне направлення до ЕКОПФО.
Тому рекомендую вам сконтактуватися з лікарем і обговорити план дій. Лікар краще зорієнтує, чи можна в вашому конкретному випадку проходити оцінювання заочно. Також, цілком вірогідно, що для збору даних і медичних документів знадобляться додаткові обстеження — чи обовʼязково їх проходити в Україні чи можна зробити й в Польщі та надіслати завірений переклад — теж краще скаже лікар.0
Категорії
- Всі категорії
- 208 Здоров'я
- 65 Захворювання та інвалідність у період війни
- 39 Ментальне здоров'я
- 34 Фізичні обмеження
- 8 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 36 Хронічні захворювання
- 20 Допоміжні технології та терапія
- 152 Для проживаючих в Україні
- 8 Оформлення інвалідності під час війни