Питання щодо інвалідності та соціальних питань - відповідає експерт

12346»

Коментарі

• Oleg4550
    Oleg4550
    відредаговано 7. Mar 2025

Прочитав, дякую за вашу відповідь. Іноді мені здається що я грубий з людьми і відповідаю їм нечемно. Тому прошу пробачити якщо щось таке буде у відповіді.

1. Щодо сімейного лікаря: я заключив з ним контракт десь місяць тому назад. До того не було. Взагалі я самостійна людина, но не дуже і допомагати мені жити особливо нікому.
    2. Я не робив спробу у цуьому році. Сказав псіхіатру - а він мені каже: спочатку полікуйся. А я вже 10 років лікуюся так чи інакше. Мені не до лікування. Тим більше у стаціонарі. Я живу з мамою. Вона теж хвора. Вона інвалід. Ми з нею на одну пенсію живемо.

Я не понімаю про сімейного лікаря. Це щось нове. Він не псіхіатр, як він може направити мене до МСЕК ?

Щодо моєї хвороби:

Я не знаю що зі мною. Може це аутизм, може олігофренія, може через шізофренію слабоуміє. Може я просто погано згадую те що зі мною відбувалося раніше. Тому спочатку мотивація жє щось зробити, а тоді я її втрачаю.

• @Oleg4550
    дивіться, з цього року МСЕК не існує, його розформували.
    За правилами МОЗ подати заявку на оформлення інвалідності має сімейний лікар. Це терапевт по суті, до якого ви звертаєтеся передусім, а він вже дає направлення до вузьких спеціалістів. В тому числі й до психіатра.
    Якщо у вас є постійний лікар-психіатр, він також може подати заявку на оформлення інвалідності. Для цього також треба встановити чіткі діагнози. Бо інвалідність встановлюється на основі конкретних хвороб і висновків про те, як ці хвороби впливають на ваше життя.
    Щоб зрозуміти, чи точно ваша хвороба є настільки важкою, лікарі мають бачити спроби її лікувати. Доказом таких спроб можуть бути, наприклад, виписки про стаціонарне лікування. Тому, можливо, ваш психіатр і пропонує вам спочатку лікування.

• @Oleg4550 Ідіть до свого сімейного лікаря, скажіть йому, що хочете подати заявку на оформлення інвалідності. А лікар вас зорієнтує вже: які документи зібрати і що зробити потрібно.

• Добре. Чи можу я відмовитися від лікування таблетками чи уколами, але обрати лікування у психотерапевта або психолога?

А ще таке - чи можу я відмовитися від лікування на тих основах, що мене влаштовує моє теперішнє самопочуття?

Взагалі, більш всього на світі мені зараз потрібна просто оплачувана робота.

Ну а ще - до мене військомат має якісь претензії. Я маю документ що я "виключений з обліку за станом здоров'я" а вони чогось від мене хочуть і заставили зарегіструруваться до них на прийом.

• Добре. Я спробую звернутися до сімейного лікаря.

• Oleg4550
    Oleg4550
    відредаговано 7. Mar 2025

Виникла ідея що для хворих є роботою перебування у мед.закладі. Чи проходження всіх цих процессів - де, що, коли, які форми документів, поставити оцінку роботі і таке інше… Бо так хворі тестують його безоплатно. А тестувальники у IT, наприклад, гарно зарабатують.

• Ви завжди можете відмовитися від будь-якого лікування. Але, якщо ви хочете розпочати процес оформлення інвалідності, то, можливо, вам доведеться взаємодіяти з лікарями за їхніми правилами, так би мовити. Деякі захворювання потребують лікуванням медикаментами.

• @Oleg4550

Наразі вам потрібно дійти до свого сімейного лікаря або психіатра — іншого варіанту немає.

Також ви можете звернутися до соціальної служби вашого міста, щоб за вами та за вашою мамою закріпили безкоштовного соціального робітника.

З питань роботи згідно ваших можливостей вам зможуть допомогти в Центрі зайнятості у вашому місті.

Бачила ваші повідомлення в особистих — будь ласка, пишіть тут, в цій гілці, бо такий формат спільноти.

• "Також ви можете звернутися до соціальної служби вашого міста, щоб за вами та за вашою мамою закріпили безкоштовного соціального робітника."

Так можно зробити? На підставі чого я б міг таке вимагати? А цей робітник міг би оформити для мене догляд за матір_ю?

• @Oleg4550
    Вам потрібно звернутися до управління соціального захисту у вашому районі із відповідною заявою (форма такої заяви є за посиланням).

Разом із заявою потрібно подати такі документи:
    – паспорт
    – ідентифікаційний код
    – довідку про інвалідність
    – індивідуальну програму реабілітації
    – пенсійне посвідчення або довідку про те, що дитина має невиліковні захворювання
    – довідку про те, що людина потребує допомоги інших
    – довідка про доходи
    при наявності опікуна також:
    – рішення суду про визнання людини недієздатною і призначення опікуна
    – паспорт опікуна
    – ідентифікаційний код опікуна

В управлінні розглянуть заяву, перевірять документи та інформацію і призначать соціальну допомогу згідно до ваших потреб і їхніх можливостей.

Ви також можете звернутися до управління соцзахисту для консультацій і розʼяснень про допомогу, яку ви і ваша мама можете отримати.

За посиланням знайдете адреси й контактні телефони управлінь соціального захисту різних районів в Полтаві.

• Oleg4550
    Oleg4550
    відредаговано 8. Mar 2025

Я думаю, що повторне призначення галоперідолу людині, що скаржилася на потужну акатізію після першого призначення не є вправним лікарським рішенням.

Окрім того, лікар не розпитував мене про самопочуття, а чекав що я йому розповім. Я казав йому, що у мене погано працює пам_ять, тому навряд чи я зможу розказати йому щось за все своє самопочуття. Тут треба по іншому - призначити обстеженення повноцінне. Може у мене вени, як ви кажете.. Він цього не зробив нічого. Це все виглядело так, наче йому не було до мене ніякого діла.

• Yurii_EnableMe

ви маєте право попросити замінити лікаря на іншого

щодо ТЦК, якщо ви ви зняти з обліку, то це назавжди. Закон немає зворотньої сили

• Oleg4550
    Oleg4550

У мобільному додатку "Резерв+" написано "не на обліку. Зверніться для уточнення облікових даних" Я звертався на ресепшн - на вході сидить черговий. Мені казали "Треба тобі встати у електрону чергу" і прийти тоді. Я казав що не розумію як це. Тоді хтось казав: "Давай я тобі допоможу" Обидва рази вони ставили мене на не неробочий день. А цього разу поставили навіть у 12-20 а це час обідньої перерви. До того ж повинен прийти 15 марта, а це субота. Я дуже точна людина, такі тонкощі це те чим я зараз живу і що мені заважає. Коли я запитав, "а чого 12-20? це ж час перерви" мені сказали "Прийдеш на 13-00. Всі так приходять. " Але тоді я прострочу. Тому я зробив висновок, що вони чогось плутають хвору людину.

Я б не ходив, та боюся, що мені штраф насчитають. Але я хвора людина, як мені взагалі можуть, у таких обставинах, штраф? Як бивший айтішник я розумію таке, при виписці штрафу обов'язкова перевірка необхідна - чи знаходиться людина на лікуванні, чи може вона нести відповідальність. Навіть чи платоспроможна вона - теж було б непогано перевірити.

• Yurii_EnableMe

Якщо ви знятий з обліку, то у вас повинен бути про це документ. Вам не потрібно мати Резерв+, просто мати при собі цей документ і все

• Oleg4550
    Oleg4550
    відредаговано 10. Mar 2025

Я зняв на відео свій паперовий військово обліковий документ, де зазначено, що я "виключений з обліку" "за станом здоров я"

Я не знаю, чи зобов'язаний я по закону мати смартфон з мобільним додатком Резерв+ у ньому.

Ви, нормальні, наче не розумієте, що є випадки, коли людина може щось зробити тільки з допомогою інших. Тільки з допомогою. При чому це стосується і коли у людини і руки на місті і ноги. Наче все в порядку, але… У деяких випадках людині потрібен свідок. Наприклад, може я чогось не розумію, чи має мене право зупиняти варта і не пускати у кабінет, куди я записався по електроній черзі. Свідок би впевнився - що порушень не було, наприклад і довів мені, що я не правий і це лише мої галюцінації. У деяких випадках людина не може сама оформити всю оту документацію, що вимагає від неї держава. Як тоді бути? Потрібна офіціальна допомога, потрібна закріплена за такими людьми, людина, що її професією є просто ходіння для тих людей по інстанціях і заповнення всієї тієї складної бюрократії. Люди не однакові. Одні легко розберуться, а інші забувають, що в кутку писати, хоча тільки хвилину назад дивилися на стенд. Існуюча державна система ігнорує проблеми таких людей.

Чи взяти таблетки, що виписують, а тоді кажуть: "Ти їх поділи навпіл". Це точній людині таке казати? Я знайшов рішення - "Випускайте таблетки у вигляді мелкодісперсного порошку. Порошок можна насипати до мірної трубочки і поділити хоч на вісім частин таку дозу" Бо інакше прийом (з поділом щоразу навпіл) таких таблеток це суцільна фрустрація. А коли я казав "Та я не можу точно навпіл поділити" - "Хай тобі хтось допоможе". Випуск таблеток у вигляді порошків + мєрні трубочки на додачу - це винахід, що зрушіть економіку.

Повідомлення скомпоновано модератором

• У вашому випадку вам потрібна допомога соціальних служб, зверніться будь ласка за вашим місцем проживання до соцслужби, поговоріть з ними, розкажіть про вашу ситуацію, про вашу родину

• Звернуся. Дякую. Трохи розрадили мене.

• Добрий день, Анастасія.
    Я і чоловік маємо патологічні хвороби(аденокарцинома прямої кишки - злоякісна пухлина та саркоїдоз легень - автоімунна хвороба) та проходимо лікування в лікарнях Італії. Маємо статус біженців, дозвіл на проживання, індентифікаційну картку, медичну картку та місцеву прописку. Маємо 3 непонолітніх дітей.
    Підкажіть чи можливо оформлення інвалідності в Італі і яка процедура, дякую.

• @Tati_ana06 добрий день!

Подивіться, будь ласка, статтю на нашій платформі: Інвалідність в Італії - як оформити та які пільги? — тут є відповідь. Але якщо виникнуть додаткові чи уточнюючі питання — будь ласка, повертайтесь сюди і ставте.
    Бажаю вам здоровʼя і швидкого та успішного вирішення питання зі встановлення інвалідності.

• @Vitaliy Добрий день! Як у вас просувається справа? Чи звʼязувалися ви з лікарнями?

Категорії