Питання щодо інвалідності та соціальних питань - відповідає експерт

13»

Коментарі

• @Lianaodessa

Якщо військовослужбовець потрапив у полон або пропав безвісти, за ним зберігаються виплати у розмірі посадового окладу, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років та інших видів грошового забезпечення. На такі щомісячні виплати мають право члени родини (дружина або чоловік, законні представники неповнолітніх дітей, особи, які знаходяться на утриманні військового, батьки, якщо військовослужбовець не в шлюбі і не має дітей)

Якщо військовий набув інвалідність через поранення йому мають виплатити:
    400 прожиткових мінімумів (1,2 млн гривень) при I групі інвалідності;
    300 прожиткових мінімумів (908 тис. грн), при IІ групі інвалідності;
    250 прожиткових мінімумів (757 тис. грн), при IІІ групі інвалідності.

У разі загибелі військовослужбовця під час дії воєнного стану його сімʼя отримує одноразову компенсацію в розмірі 750 прожиткових мінімумів (на сьогодні це 2 млн 271 тисяч гривень). Але якщо захисник або захисниця загинули на фронті, під час бойових дій, його сімʼї одноразово компенсують 15 млн гривень.
    Також члени родини загиблого військового мають інші пільги, серед яких 50% знижки на комунальні оплати, вступ поза конкурсом до державних та комунальних закладів вищої та фахової передвищої освіти, медичні пільги, трудові, пільги на житло.

Чи потрібно пошукати для Вас більш детальну інформацію по якомусь із пунктів?

• Вітання. Де можна отримати безкоштовну психологічну допомогу для цивільних з інвалідністю внаслідок війни?

• Добрий вечір, в мене таке питання. Які документи надо зібрати для оформлення інвалідності якщо у людини діабет 2типу і чи є якісь особливості в процесі оформлення через це захворювання? Скільки часу може зайняти цей процес і чи є можливість отримати інвалідність швидше, якщо хвороба дає ускладнення, наприклад, з ногами або зором? Наперед дякую

• Добий день! Олена із Запоріжжя. Я громадській діяч, волонтер та працюю в військовій адміністраціі. Інклюзія - це мій напрямок. Ми обслуговуємо всі 16 прифронтових ОТГ Запорізької області. Тому, цю проблематику знаю особисто. Кожне звернення - це особиста історія. Зараз дуже великі потреби в візках, гігієнічних стільцях, кріслах, ходунках, гігієни, фін допомоги. Мій тел 097-7893109

• @AndreyPet Добрий вечір!
    Нижче надаю Вам загальновідомі всеукраїнські лінії безкоштовної психологічної допомоги для дорослих цивільних:

Лінія Національної психологічної асоціації — 0 800 100 102 (з 10:00 до 20:00 щодня).
    Лінія міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді» — 0 800 210 160. 
    Національна лінія з питань профілактики самогубств та підтримки психічного здоров’я Lifeline Ukraine — 7333.
    Лінія ГО «Ла Страда-Україна» — 0 800 500 335 (зі стаціонарного) та 116 123 (з мобільного). 
    Контакт-центр МОЗ — 0 800 60 20 19. 
    Кол-центр організації Варто жити — 5522 та обирайте 1

Mental Help — онлайн-платформа безкоштовної психологічної допомоги (є можливість підібрати фахівця)

Також на нашому сайті зібрані контакти психологічної допомоги: https://www.enableme.com.ua/ua/article/bezkostovna-psihologicna-dopomoga-pid-cas-vijni-u-formati-legkogo-citanna-10873

І, якщо Ви підкажете місто чи район, в якому знаходитесь, спробуємо пошукати консультації локально.

• Добрий вечір!
    Подивіться, будь ласка, на нашому сайті є стаття з докладною інформацією з Вашого питання: Інвалідність через цукровий діабет - чи дають і як отримати?

Зверніть увагу, що сам по собі цукровий діабет не є підставою для надання інвалідності. Лише при обтяжених формах і серйозних порушення. Тож ускладнення, про які Ви говорите, не прискорять процес оформлення, а взагалі будуть тими факторами, за якими інвалідність можуть визнати.

Крім того, як Ви знаєте, зараз МСЕК проходять перевірки й очікують на реформацію, і це додатковий ускладнюючий фактор визнання інвалідності. Знаю кілька випадків зараз, коли з серйозними ушкодженнями пацієнти не можуть зараз оформити групу. Маєте бути готові до цих ускладнень.

Але усе це не означає, що не варто пробувати. Бажаю Вам удачі!

• @OlenaSopina
    Вітаємо Вас у спільноті!
    Щиро дякую Вам за Вашу активну позицію і реальну допомогу тим, хто потребує її ❤️

• Привіт Всім. Питання таке. Де інваліду 2 групи після війни знайти роботу на дому?

• @SashaSydorchuk
    Привіт!
    Насправді, роботу можна шукати на будь-якому ресурсі з вакансіями. Як наприклад, robota.ua, work.ua, jooble чи olx. У них можна додатково задавати параметри пошуку роботи для людей з інвалідністю.

Є і спеціалізована платформа з вакансіями виключно для людей з інвалідністю — Працюй! Поки вона не настільки популярна, як наведені вище, тому й кількість пропозицій там суттєво менша. Але там можна залишити резюме і потенційні роботодавці зможуть його побачити.

Також в нашій спільноті є гілка, куди волонтери й користувачі періодично закидають вакансії для людей з інвалідністю: Вакансії для людей з інвалідністю . Доєднуйтесь)

Бажаю Вам удачі з пошуком роботи!

• OlenaSopina
    OlenaSopina unconfirmed

Добрий день! Я вже писала, Олена Сопіна із Запоріжжя. Опікуємося людьми з інвалідністю на прифронтовій території. Є запити на допомогу. Дякую

Категорії