Питання щодо інвалідності та соціальних питань - відповідає експерт
Коментарі
-
Доброго дня! Мене звуть Катя, відбуваю покарання в одній із в'язниць України, термін – довічне позбавлення волі. У 2010 році у мене діагностували ВІЛ 3 стадії та гепатит В. Через рік діагностували хронічний пієлонефрит, пізніше двосторонній хронічний аднексит, кісту яєчників, пізніше гастрит. Все це я природно лікувала (переважно за свої гроші, звичайно). Через 10 років проявився гепатит С та сифіліс. Тепер все частіше болить спина у хребті ближче до куприка. Іноді щось клинить і я не можу не зігнутися, не розігнутися. Останні 5 років страждаю перепадами тиску. Працюю пів зміни тому, що не вистачає сил на повний робочий день. Дізналася, що є можливість оформити пенсію. Скажіть це можливо у моєму випадку? Перспективи звільнитися з місць позбавлення волі та вийти на волю у мене немає, а лікування та підтримка загального стану здоров'я дуже дорого коштує. Буду вдячна, якщо дасте пораду.
0 -
Отже, @Ket , для отримання пенсії з інвалідності потрібно офіційно встановити інвалідність і отримати групу. Самі по собі Ваші діагнози не є підставою для надання інвалідності, але ускладнення внаслідок хвороб та їхня сукупність можуть розглядатися як достатній аргумент.
Тож передусім, Вам потрібно "податися на інвалідність". З 1 січня 2025 року в Україні діє нова, спрощена система оцінювання повсякденного функціонування людини (замість розформованих МСЕК). Як і раніше, первинною оцінкою стану пацієнта, збором медичних документів і оформленням направлення на розгляд експертної команди займається сімейний лікар і тільки він, адже уся інформація має бути в електронному вигляді в картці пацієнта у загально-національній системі. Якщо Вас цікавлять подробиці, можете прочитати ТУТ, але на практиці Вам потрібно просто звернутися до сімейного лікаря й озвучити свій намір.
В разі встановлення Вам інвалідності й призначення групи, Ви зможете претендувати на пенсію по інвалідності на загальних, рівних для всіх громадян України, підставах.
Вам треба буде до адміністрації вʼязниці подати клопотання про забезпечення необхідних умов для призначення Вам пенсії (наприклад, щодо виклику представників Пенсійного фонду України з метою подання Вами необхідних документів для призначення пенсії).
Зі свого боку, адміністрація вʼязниці не більш як протягом 30 днів з дня реєстрації клопотання має забезпечити Вам зустріч з представником Пенсійного фонду України, а також сприяти належному оформленню і поданню Вами всіх відповідних документів.
В подальшому виплата пенсії відбуватиметься на рахунок установи за місцем відбування покарання. Із пенсій засуджених відшкодовуються витрати на їхнє утримання в установах виконання покарань в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Але не менш як 50% пенсії установа повинна зараховувати на ваш особовий рахунок.
Окрім того, хотіла б звернути Вашу увагу на те, що в Україні діє кілька програм підтримки хворих з деякими захворюваннями, серед яких є і Ваші.
Так, Ви маєте право на повне безкоштовне забезпечення препаратами антиретровірусної терапії від держави.
Також діє державна програма лікування вірусного гепатиту С, в межах якої, Ви можете отримати основні препарати безкоштовно.
При цьому, якщо в медзакладі кажуть, що ліків нема, Ви можете звернутися до головного лікаря, далі — до структурного підрозділу області, а як і там не нададуть пояснення, Ви маєте право поскаржитись у Центр громадського здоров’я МОЗ України (на ел. пошту ost_vh@phc.org.ua )
Безкоштовно можна отримати й деякі медичні препарати, включені до Національного переліку основних лікарських засобів.
Залишаю Вам посилання на наказ Про затвердження Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі , який регулює права засуджених на отримання медичної допомоги засудженим, встановлення інвалідності з подальшою реабілітацією тощо (тільки звертніть увагу, що він ще не відредагований після ліквідації МСЕК).
Скажіть, будь ласка, чи є потреба надати Вам контакти юридичних організацій, котрі допомагають увʼязненим захистити свої права? Чи адміністрації вʼязниці та лікарні лояльні і сприяють Вам у цьому?1 -
@Ket як буде можливість, відпишіть будь ласка нам
0
Категорії
- Всі категорії
- 193 Здоров'я
- 61 Захворювання та інвалідність у період війни
- 37 Ментальне здоров'я
- 31 Фізичні обмеження
- 8 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 31 Хронічні захворювання
- 19 Допоміжні технології та терапія