Питання до терапевта, сімейного лікаря - відповідає експерт

Функції
12346»

Коментарі

• Без точного діагнозу (який можна поставити тільки після огляду або аналізів), лікуватися “наосліп” — ризиковано. Венеричні захворювання часто мають схожі симптоми, але лікуються по-різному. Неправильне лікування може:

• приховати симптоми, але не вилікувати інфекцію;
    • призвести до хронічного запалення;
    • спричинити ускладнення, включно з безпліддям;
    • зробити збудника стійким до антибіотиків.

Пройти анонімне тестування

В Україні є лабораторії, які роблять ПЛР-аналізи на ІПСШ (ЗПСШ), і анонімно. Наприклад:

• Сінево (Synevo)
    • Діла (Dila)
    • МедЛаб
      Можна здати мазок або сечу, і вже через 1–2 дні знати, що саме у тебе.
  • DenysIvanenko
    DenysIvanenko unconfirmed
    відредаговано 6. Jul 2025

Светлана, скажите пожалуйста можно ли сдать анализ онлайн? Если очень стыдно идти к врачу. Типу там по пошті пришлють пробірки. Чи ще такого нема в Україні?

• В Украине действительно уже доступны удобные варианты сдачи анализов без необходимости идти лично в клинику — особенно если вам некомфортно или стыдно. Например:

• Некоторые лаборатории предлагают выезд медсестры на дом — вы сдаёте анализ дома, а результаты приходят онлайн.
    • Можно заказать анализ онлайн, оплатить, и прийти в пункт забора без контакта с врачом.

Однако очень важно понимать:

Только врач может правильно интерпретировать анализы и назначить лечение.

Даже если вы сдадите анализ «инкогнито», без врача они мало что дадут. А самолечение — это реальный риск для здоровья.

🙌 Стыдиться абсолютно нечего — дерматовенеролог занимается тем, что ежедневно помогает людям с деликатными проблемами, и это их обычная работа. Чем раньше вы обратитесь, тем легче будет лечение и тем быстрее восстановление.

• IhorZ
    IhorZ unconfirmed

Маю інвалідність (рухові обмеження). Чи можу я звертатися до сімейного лікаря за консультаціями щодо болю в спині та хронічної втоми? Чи може сімейний лікар видавати направлення до вузьких спеціалістів, чи це робиться іншим шляхом? Також хотіла би дізнатися, чи передбачена безкоштовна реабілітація або санаторно-курортне лікування для людей з інвалідністю, і як можна отримати направлення на такі послуги?

• Так, ви абсолютно маєте право звертатися до сімейного лікаря з будь-якими питаннями щодо здоров’я, включаючи:

1. Біль у спині та хронічна втома

Сімейний лікар:

• Проведе первинний огляд;
    • Призначить базові обстеження (аналізи, рентген, УЗД);
    • Може направити до вузьких спеціалістів, таких як:
      • невролог,
      • ортопед-травматолог,
      • ревматолог,
      • ендокринолог,
      • фізіотерапевт тощо.

ВАЖЛИВО: Направлення до вузького спеціаліста надає саме сімейний лікар (за електронним направленням в системі eHealth). Без нього консультація зазвичай буде платною, якщо це не ургентний випадок або не лікар приватного закладу.

2. Люди з інвалідністю: особливі права

Якщо у вас є офіційна інвалідність (особливо І або ІІ група), ви маєте додаткові пільги: 

Безкоштовна реабілітація

• Це може бути:
      • фізіотерапія,
      • лікувальний масаж,
      • ЛФК (лікувальна фізкультура),
      • психоемоційна підтримка.

Ви можете отримати направлення від сімейного лікаря або лікаря-спеціаліста (наприклад, невролога чи фізіотерапевта).

Санаторно-курортне лікування

• Люди з інвалідністю мають право на безкоштовне або частково компенсоване санаторно-курортне лікування 1 раз на 2–3 роки (залежить від групи і показань).
    • Для цього потрібно:
      1. Отримати медичне заключення (форма №070/о — заповнює сімейний лікар або спеціаліст).
      2. Звернутися до органів соціального захисту (управління соцзахисту за місцем проживання).
      3. Вас поставлять у чергу на отримання путівки.

Порядок дій у вашому випадку:

1. 🧑‍⚕️ Запис до сімейного лікаря (телефоном або через реєстратуру / додаток, якщо є).
    2. 🗣️ На прийомі:
      • Пояснити симптоми (біль у спині, втома);
      • Повідомити, що маєте інвалідність.

Лікар:

1. Проведе огляд;
    2. Призначить аналізи/обстеження;
    3. Видасть електронне направлення до спеціаліста або на реабілітацію.
    4. 🏥 За потреби — зверніться до органів соцзахисту за путівкою.

📌 Важливо розуміти, що якість життя значно покращується, коли проходити комплексне лікування — поєднуючи медикаментозну терапію з реабілітаційними заходами на постійній та тривалій основі. Регулярне спостереження лікарів, фізична реабілітація, масаж, ЛФК, а також санаторно-курортне лікування допомагають зменшити біль, покращити рухливість, знизити втому та підтримувати стабільний стан здоров’я.

• Добрий день. Мені не подобається мій загальний стан. У мене самого є серйозне захворювання, міопатія типу Дюшена, і стан в принципі не може до кінця бути добрим. Але до початку повномасштабної війни і якийсь час після того він був досить стабільним. Але після початку бойових дій, підняття загального рівня стресу в мене час від часу почали проявлятися побічні ефекти. Першою була травна система, з якою у мене в принципі не було ніколи проблем. Але в 23-му році виникла ситуація коли була підозра на апендицит, я сильно перехвилювався, а то ще й тоді вимикали світло, поки зміг попасти до лікаря хірурга, був як на голках. Апендициту не було, просто було незначне запалення дванадцятипалої кишки. Ніби не страшно, досить швидко вилікували. Але чи то через хвилювання за той "апендицит" чи ще з якої причини через місяць мене раптом вечером почало боліти серце і пульс дуже сильно піднявся, довелося навіть швидку викликати і опускати пульс, була сильна аритмія. Ну я вирішив піти зробити ехо серця, кардіограму. В мене в принципі кардіограми завжди були погані, але коли перевіряли, то нічого критичного не було, ехо теж жодних змін не показало, серце здорове. Кардіолог порадив мені поприймати препарат Бісопролол, півтаблетки 10мг здається. Відтоді я приймаю його кожен день зранку, не збільшую, не зменшую. І в принципі після того проблем з серцем ніби не було. Аж до того моменту коли через півроку я прокинувся через вибухи шахедів над нашим будинком, то якраз тоді їх почали застосовувати. Прокинувся від сильного страху, потім довго не міг відійти. Через тиждень знову викликаємо швидку, знову ті самі симптоми, тиск у грудях, страх, певна аритмія, але пульс в межах норми. Правда бригада попалась ніяка, нічого не хотіли робити, тільки везти в кардіологію, там мовляв розберуться. Ну ми відмовилися, сусідка (колишній терапевт) зробила пару днів уколи здається дібазол навпіл з папаверіном, щось таке, назви точно не пригадаю. І в принципі відтоді більше таких приступів, що від них нічого не допомагає крім уколів, більше не було. Але я так сильно почав переживати щоб воно не повторилося, що від першого ще такого випадку протягом двох наступних років кожен вечір пив корвалол (це єдиний засіб від серця про який знали мої батьки, вони мені його і порадили). Останнім часом пробував припинити вживання корвалолу, приймав протитривожні. Але під час останньої атаки на Львів шахедами, я знову як на зло прокинувся від вибухів, в мене почалась панічна атака, на цей раз це вже була дійсно панічна атака, тремтіння, спазм м'язів щелепи, прискорене серцебиття, страх. Я підозрював що по ідеї після цього можуть знову початись "проблеми з серцем", воно в принципі так і сталося. Але перед тим через два дні, мене почав боліти живіт, шлунок (в області шлунка), трохи нудило і взагалі загальний стан був паршивий. Ну і я помітив що не можу багато їсти, ледве половину порції міг з'їсти, це може грам 250 твердої їжі. А через тиждень знову почались проблеми з серцем, не так сильно можливо, не приступами, але от просто тиск в грудях, зранку підвищений артеріальний тиск і прискорене серцебиття (десь 115-125 ударів на хвилину). І чесно кажучи на даний момент я вже навіть не знаю що робити. Я підозрюю, що всі ці симптоми завжди тригеряться, якимись отакими подіями як обстріли чи сильним страхом. Але чи так це дійсно, без поняття. В поліклініку в принципі навіть нема сенсу йти, бо сімейна на мене забила, хоч здається таких пацієнтів як я у неї не так багато, вона тільки ото дає направлення на тих лікарів яких ми попросимо і все. Куди тепер йти, до кого звертатись не знаю. У мене взагалі таке відчуття що українська медична система просто не знає що зі мною робити і тому нічого певного сказати ніхто не може. Не знаю. Але ситуація така. Можливо ви зможете підказати з чого почати? До яких лікарів звертатися, чи які аналізи слід здати, бо я вже просто у відчаї і не розумію що коїться з моїм організмом. Дякую.

• Доброго дня. Дякую вам за довіру та за те, що так детально описали свою ситуацію. Це дуже цінно, бо дозволяє краще зрозуміти загальну картину.

1. Основне захворювання — міопатія Дюшена. Це серйозна нейром’язова патологія, яка сама по собі може впливати на серце (кардіоміопатія), дихання, і взагалі всі м’язові функції.
    2. Стрес і страх під час обстрілів — однозначно спусковий механізм для симптомів, подібних до панічних атак, а також загострення вегетативної дисфункції (що дає тиск у грудях, серцебиття, проблеми з травленням).
    3. Соматичні симптоми (шлунок, серце) — можуть бути реальними (наприклад, гастрит, вегето-судинна дистонія, реакції на препарати) і психосоматичними (тобто викликаними психологічним стресом, а не фізичною хворобою).
    4. Лікування симптомів, а не причин — зараз ви отримуєте допомогу переважно симптоматично (корвалол, бісопролол, уколи) — без системного підходу.
      📌 Що робити далі: чіткий план

1.Психічне здоров’я — не останнє, а перше

Панічні атаки та тривожний розлад — це пояснення багатьох ваших симптомів, і це не “в голові”, а реальні біологічні процеси.

Кому йти:

• Психіатр (НЕ плутати з психотерапевтом!) — має право призначати медикаменти.
    • Психолог/психотерапевт, бажано когнітивно-поведінкового напряму (CBT), для роботи з тривогою.

Можливо вам призначать сучасні протитривожні препарати або антидепресанти (наприклад, есциталопрам, сертралін, тощо — в малих дозах). Це може радикально змінити ваш стан на краще.

2. Кардіологія (але розумно)

У вас немає органічної патології серця (Ехо в нормі), але є аритмії, тахікардія, можливо на фоні вегетативної дисфункції. Ви приймаєте бісопролол — це правильно.

👉 Потрібно оновити обстеження:

• ЕКГ (нова)
    • Добове моніторування ЕКГ (Холтер) — подивитись, чи є епізоди аритмії
    • Добове моніторування тиску (24-годинний тонометр)

👉 Якщо знайдеться хороший аритмолог (кардіолог, що спеціалізується на ритмі) — буде ідеально.
    3.Гастроентеролог

Вас турбує шлунок, апетит, нудота. Це може бути:

• Наслідки стресу → гастрит, функціональна диспепсія
    • Побічні ефекти препаратів
    • Порушення моторики через Дюшена

👉 Обстеження:

• ФГДС (ендоскопія) — якщо буде можливо пройти
    • УЗД органів черевної порожнини
    • Аналізи: кров загальний, сеча, печінкові проби (АЛТ, АСТ, білірубін), панкреатична амілаза, глюкоза

4. Невролог + реабілітолог

Міопатія Дюшена — основне захворювання, яке з часом впливає на все тіло, включно з серцем, диханням, моторикою ШКТ. Вам варто мати спостереження у спеціалізованого невролога, бажано того, хто має досвід із такими пацієнтами. У реабілітолога можна обговорити підтримку дихальної функції (якщо ще не робили).

Підсумок: ваш особистий маршрут

1. Психіатр + психотерапевт (CBT) — найважливіше!
    2. Кардіолог/аритмолог — огляд + Холтер
    3. Гастроентеролог — симптоми шлунка
    4. Невролог (з досвідом з Дюшена) — для загального координаційного нагляду
    5. Здати базові аналізи( запальний Аналіз крові, сечі; Алт, Аст, креатинін, глюкоза, ліпідограмма, ттг, т4 вільний, ЕКГ, ехо, холтер екг, УЗД органів брюшної порожнини, ФГДС.

На завершення

Ваша реакція — це нормальна людська відповідь на ненормальні обставини. Вона посилена фоном хвороби, вразливістю м’язів, напругою в країні. Але вона піддається впливу, і сучасна медицина — навіть українська, попри недоліки — може вам допомогти, якщо діяти послідовно.

• Дякую за поради і загальний опис до яких лікарів слід звернутися, бо з цим завжди були проблеми, сімейна переважно просто виписувала нас направлення до тих лікарів яких ми просили і все. Я на огляді в неї був взагалі здається два роки тому. Спочатку почну напевно з психіатра, як найнагальнішого напрямку, в далі буду рухатись по мірі зростання складності) Ще раз дякую👍🙂

• AlinaAlina
    AlinaAlina unconfirmed

Добрий день. Вибачте, шо пишу сюди, але не знаю, до кого звернуться.

У мене останнім часом як чую сирену — прям трусить все тіло. Стан такий, шо вже сил нема, дуже втомлена, навіть прості домашні справи робить важко. Апетиту майже нема, можу цілий день нічого не їсти, тільки кока-колу або каву п’ю.

Мені порадили пропить курс магнезії, а ще один коуч сказав, шо можна пити заспокійливі на травах 3 місяці курсом.

Чи можете шось порадить із надійного заспокійливого? Дякую.

• Добрий день, і дякую, що поділилися — дуже непросто з таким станом бути наодинці. Те, що ви описуєте (тремтіння, виснаження, відсутність апетиту, надмірна реакція на сирени), виглядає як ознаки хронічного стресу або навіть тривожного розладу. І ви абсолютно не одні — дуже багато людей зараз відчувають щось подібне.

Те, що ви описуєте, може бути проявом:

• тривожного розладу (ГТР) або
    • ПТСР (посттравматичний стресовий розлад), якщо симптоми виникли після травматичних подій (наприклад, сирен або обстрілів),
    • або виснаження нервової системи (неврастенія).

Ці стани виснажують організм, порушують апетит, сон і здатність до концентрації.
    Що можна робити зараз

1. Заспокійливі засоби на травах

(доступні без рецепта):

Вони справді можуть допомогти, особливо якщо вживати регулярно (курсом):

• Персен (екстракти валеріани, меліси, м’яти)
    • Ново-Пассит (комбіновані трави, включно з валеріаною, звіробоєм та ін.)
    • Тенотен (гомеопатичний засіб, не всім підходить, але хтось відчуває дію)
    • Гліцисед або Гліцин (м’яка дія, але краще як допоміжне)

Аптечні збори (фітозбори):

• Заспокійливий збір №2 або №3 (фітозбір, завариється як чай)
    • Чай з меліси, пустирника, ромашки

2. Магній

— може бути корисний

Його часто рекомендують при нервовому напруженні та судомах.

Магне В6 — популярний варіант (магній + вітамін В6)

• або Магній цитрат / гліцинат / тауринат — краще засвоюються, ніж оксид

Приймати варто курсом 1–3 місяці. Допомагає знизити напругу, покращує сон.

3. Те, що варто додати до самодопомоги:

• Харчування: навіть якщо немає апетиту — хоч трошки теплого супу, вівсянки, бананів — важливо для відновлення нервової системи.
    • Менше кофеїну: кава і кока-кола — стимулятори, які можуть погіршити тривогу.
    • Дихальні вправи або медитації: прості техніки на 5–10 хвилин можуть дати значне полегшення.

Якщо погіршується — звертайтесь до спеціаліста

Ви маєте повне право звернутися до:

• психотерапевта (не обов’язково психіатра) — зараз у багатьох онлайн-консультації.
    • Безкоштовні гарячі лінії психічної допомоги — є українські ресурси, куди можна звернутись навіть анонімно. Я можу надіслати список, якщо хочете.

Якщо відчуття паніки, постійне тремтіння, втрата сну, небажання жити — не чекайте, зверніться до фахівця. Це не слабкість. Це реакція на ненормальні обставини.

Категорії