Сексуальна допомога: як у Європі працюють секс-асистенти для людей з інвалідністю

Функції

Те, що для України звучить майже як фантастика, у багатьох країнах Європи давно стало частиною соціальних послуг. Люди з інвалідністю там можуть отримати допомогу спеціально підготовлених секс-асистентів.

IMG_8321.jpeg

Секс-асистенти проходять навчання з анатомії, психології та етики, щоб працювати з людьми, які мають фізичні чи психічні порушення. Вони допомагають клієнтам пізнати власне тіло, подолати страх близькості та відчути себе повноцінними у сфері сексуальності. У Німеччині та Швейцарії така практика законна й навіть частково фінансується соціальними страховками.

Наприклад, вибрати собі секс-асистентів у Німеччині можна тут: sexualbegleitung.com

Які послуги надають секс-асистенти?

• Тактильна терапія (дотики, масаж, тілесний контакт).
  • Освітні консультації про сексуальність та інтимну гігієну.
  • Допомога у пізнанні власного тіла та техніки самозадоволення.
  • У ряді країн (Німеччина, Швейцарія) – інтимні послуги, включно зі статевим актом, якщо це дозволяє законодавство й клієнт цього потребує.
  • Психологічна підтримка, формування позитивного образу власного тіла.

Яка вартість послуг асистента?

• Німеччина: від 150 до 250 євро за годину.
  • Швейцарія: від 200 швейцарських франків за годину.
  • Деякі організації пропонують знижки для людей з низьким доходом.

Чи покриває послуги асистента медична страховка?

• У Німеччині й Швейцарії соціальні служби та страхові фонди в окремих випадках частково фінансують послуги секс-асистентів для людей з інвалідністю.
  • Це можливо після отримання медичного чи психологічного висновку, що клієнт потребує такої допомоги для покращення якості життя.

А тепер питання до вас:
 Чи можливо, щоб подібні послуги з’явилися в Україні?
 Де проходить межа між проституцією та соціальною допомогою у цьому контексті?
 Ви б скористалися такою послугою або підтримали її для близьких?

Позначено тегом:

Коментарі

• VovchykSteve
    VovchykSteve ✭✭✭
    відредаговано 19. Jul 2025

Я щось підозрюю, що поки в нас не декриміналізують звичайну проституцію, не введуть відповідний державний і медичний контроль, то про подібні послуги для людей з інвалідністю слід забути. А зважаючи на те яке відношення до проституції в Україні і скільки більше зароблять деякі чиновники на кришуванні "своїх", боюсь до цієї декриміналізації ми не доживемо. Хоча ідея гарна, багато людей з інвалідністю часто бояться отримувати задоволення від власного тіла, бо сильно стигматизуються суспільством. Мені здається було б навіть кориснішим зараз доносити до українців, що всі мають право на секс, навіть люди з інвалідністю. Але не просто якось на словах, як то я називаю мотиваційними спічами, що от "ви можете", "маєте право" і т.д., а пояснювати як. Одним словом проводити повноцінну просвітницьку роботу і не боятись бути відкритими в цьому плані.

• @VovchykSteve я думаю зараз буде цього більше, через війну. Бо багато людей отримують травми і вперше стикаються з інвалідністю, їм доводиться жити новим життям. Багато у кого з цих людей є стосунки чи родина, і фізична близькість стає ще тим викликом, в тому числі і через хронічний стрес (знижується рівень статевих гормонів). Я вже бачила чимало вебінаріа психологів і сексологів на цю тему

Щодо декриміналізації ви цілком праві. І от тут мені згадуються нещодавні горді новини про податкові звіти онліфанщиць - це вже воно чи ще ні? 😂

• Не знаю що сказати але щиро дякую що направили мене сюди, прочитати цю доволі цікаву тему🥰💚

• на здрров’ячко! 😆 Трохи перехоплює подих тема, це правда) в принципі, це досить нормальна штука, коли тобі розкажуть покажуть як розуміти своє тіло. Дорослі люди (зазвичай пари, які зіткнулися з певними проблемами) ідуть на консультації до сексологів. Але теоретично - чому би таку освіту не впровадити і для молоді? У нас це все дуже стигматмзовано, досить важко собі уявити такі уроки в школі. Але ж вибачте це норма життя і база, всі люди це роблять

• IhorZ
    IhorZ unconfirmed

а з України можна такого асистента обрати в Німеччині?

• Пане Ігоре, вітаю в спільноті і дякую за запитання. Теоретично ви можете підшукати, наприклад, на тому сайті, який я вам надала, симпатичну вам персону і дізнатися чи вона допомагає онлайн. Але вважайте на ціни 😉

Категорії