Чому ветеранам важко говорити про війну і як правильно слухати
Функції
Важлива тема сьогодні, на мою думку, особливо якщо на війні побував хтось з ваших близьких. Є певні табу - про що краще не говорити і не питати, навіть якщо дуже хочеться. І як взагалі поводитись з друзями, знайомими, сусідами, що повернулись з війни.
Чому ветеранам важко говорити про війну
- Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).
За даними ВООЗ, від 15% до 30% військових після бойових дій мають симптоми ПТСР. Це можуть бути флешбеки, тривога, нічні кошмари. Розмова про бойові події може спровокувати сильну реакцію. - Відчуття провини.
Багато військових повертаються з почуттям провини за загиблих побратимів, навіть якщо вони нічим не могли зарадити. Питання про війну можуть відкрити ці рани. - Фізичні наслідки поранень.
Інвалідність нагадує щодня про пережите. Розмови про війну можуть підсилювати біль і знижувати самооцінку. - Стигма і страх нерозуміння.
Ветерани часто бояться, що їх не зрозуміють або засудять. Через це вони замовкають, навіть якщо їм потрібна підтримка.
Як правильно слухати: поради психолога
- Дайте людині право не говорити.
Не починайте теми війни самі. Якщо ветеран захоче поділитися — він сам почне. - Слухайте без перебивань.
Уникайте фраз типу «Я тебе розумію» — насправді досвід війни унікальний. Краще сказати: «Я поруч, я чую тебе». - Будьте уважними до невербальних сигналів.
Якщо бачите, що людині важко, змініть тему або запропонуйте зробити паузу. - Не ставте детальних запитань.
Не розпитуйте про обставини поранення, кількість загиблих чи конкретні бої. Це може викликати флешбек. - Запропонуйте безпечний простір.
Спокійна атмосфера, відсутність гучних звуків, можливість сісти поруч — усе це допомагає людині почуватися захищеною. - Підтримуйте, а не жалійте.
Фрази співчуття на кшталт «Бідолаха» знецінюють. Краще: «Я пишаюся твоєю силою», «Ти для мене важливий». - Заохочуйте професійну допомогу.
Якщо бачите сильні симптоми ПТСР (безсоння, напади паніки, агресія), обережно порадьте звернутися до психолога або групи підтримки ветеранів.
Розмови про війну для ветеранів із інвалідністю можуть бути болісними через травматичний досвід, втрати та щоденні нагадування про них. Найкраще, що можуть зробити друзі й близькі, — це бути поруч, уважно слухати і не тиснути. Повага, терпіння та щирість допомагають ветеранам повернутися до мирного життя.
Крізь терни до зірок!
Позначено тегом:
0
Категорії
- Всі категорії
- 235 Здоров'я
- 81 Захворювання та інвалідність у період війни
- 42 Ментальне здоров'я
- 41 Фізичні обмеження
- 9 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 36 Хронічні захворювання