Реабілітація після інсульта та для людей з інвалідністю

Tatyana873
відредаговано 28. Mar 2025 в Хронічні захворювання

Добрий день.

Мені 51 рік. Маю низку хвороб: інсульт (ГПМК у Варолієвому мосту та ін.), гнійний спондилодисцит з абсцесом і набряком спинного мозку (2 місяці у лікарні — потужна антибіотикотерапія, діагноз встановлено невчасно, тому значні пошкодження, лізис L2 — L3 (операція не показана), асептичний некроз правого кульшового суглоба (показана операція по заміні), останнім часом, через сильний біль, ходила з паличкою, їхала на роботу 500 м маршруткою), цукровий діабет 2 типу та ін. Призначили 1-шу групу інвалідності. Лежу більше 8-и місяців. Атрофія м'язів. Сильні болі в попереку і ногах. Доходів не маю близько 6 місяців, документи передані у ПФ, але оформлюватися можуть 3 місяці. Лікар нейрохірург призначив консультацію реабілітолога. Після виписки з лікарні на реабілітацію не направили, мотивуючи тим, що місця є лише для військовослужбовців. Щоб встати на ноги, навіть через біль, потрібна фізична допомога і допомога реабілітолога. Де можна пройти безкоштовну реабілітацію?

Відповіді

• Чи зверталися ви до сімейного лікаря у питанні допомоги безкоштовного пансіонату згідно ваших захворювань?

• Зверталася до соцальної служби. Відповіли, що особисто для мене немає безкоштовного пансіонату в цій країні. Є лише для тих людей, які проживають в територіальних громадах, де є такі пансіонати, бо вони фінансуються з місцевих бюджетів. Отже в нас є "білі" та "чорні". Для мене плата 18100 грн. на місяць, ще один "бонус" як для лежачої або — договір довічного утримання. А для людей, в яких немає квартири — смерть.

• Настя
    Настя expert
    відредаговано 08:02

Tatyana873 Добрий день!

Хочу звернути вашу увагу, що розгляд вашої заявки на пенсію з інвалідності Пенсійним фондом за законом має тривати 10 днів - у випадку, якщо всі документи в порядку, через 10 днів після подання заяви, вам повинні призначити пенсію (звісно, що це не означає нарахування одразу, але не має тягтися три місяці у будь-якому разі). Інформація про це ТУТ.

Щодо реабілітації: подивіться, будь ласка, список закладів, які підпорядковуються Мінсоцполітики. В них реабілітація безкоштовна для людей з інвалідністю, а алгоритм дій описаний за цим посиланням наприкінці списку закладів.

Про всяк випадок залишаю контакт урядової гарячої лінії із соціальних питань: 15-39

• Вітаємо @Tatyana !
    За программою НЦЗУ в додатку Helsi з допомогою сімейного лікаря можна розглянути варіанти.
    лінія НЦЗУ - 1677- уточніть , будь ласка ваші варіанти з реабілітації.
    Пишіть запит з проханням реабілітації до адміністрації місцевої та обласної влади.

Категорії