Питання про переїзд з Італії до Німеччини

kondratyk
kondratyk
відредаговано 12. чер 2023, 19:20 в Для біженців у 🇩🇪 Німеччині

Доброго дня. Я інвалід 1ї групи. Проживаю від початку війни в Італії та маю італійський дозвіл на проживання (permesso di sogiorno) а також затверджену інвалідність100% і відповідну допомогу і виплати. Хочу переїхати в Німеччину. Хто може підсказати як це можна зробити. Чи можливо конвертувати Італійські документи, скільки часу це займе? Яка допомога і соц виплати?

Найкраща відповідь

• Настя
    Настя expert
    Відповідь ✓

@kondratyk Добрий день!

Мій колега слушно відповів на Ваше запитання - в Німеччині підтверджувати інвалідність доведеться з нуля. Скільки це займе часу - з досвіду інших шукачів прихистку - від 3 місяців до півроку (може й довше - залежить від землі і завантаженості муніципалітету).

Щодо виплат грошима фактичними - Ви можете розраховувати лише на 502 євро, якщо проживаєте сам, або на 451 євро, якщо живете з партнером\дружиною. Таку допомогу отримують соціально незахищені верстви населення в Німеччині, в т.ч. шукачі прихистку та люди з інвалідністю, і вона не сумується між собою.

Люди з інвалідністю можуть розраховувати на додаткові пільги - Дмитро описав які.

Чи можемо ще чимось допомогти у цьому питанні?

Також я знайшла інформацію про проект ЄС - введення The European Disability Charter - єдиної картки непрацездатності ЄС для полегшення подорожей чи переїзду між країнами ЄС людям з інвалідінстю. Представити таку картку мають до кінця поточного року. Але з 2016 року проект в якості пілотного, вже втілений у 8 країнах союзу: Бельгія, Кіпр, Естонія, Фінляндія, Мальта, Румунія, Словенія та Італія. Німеччина тільки має долучитися у майбутньому. Але, можливо, Ви зможете на місці, в Італії, дізнатися більше про програму, про цю картку, можливість її отримання саме для Вас, що могло б в подальшому допомогти Вам з переїздами, якщо такі плануватимуться, країнами ЄС або якщо Ви надумаєте переїхати до країни-учасниці пілотного проекту.

Ось тут детально описано, як отримати таку картку (La Carta Europea della Disabilità) в Італії, до кого звертатися.

Відповіді

Категорії