Укрзалізниця презентувала перший інклюзивний вагон для групових поїздок!

Функції

Укрзалізниця завершила модернізацію першого безбар’єрного вагона для груп пасажирів на кріслі колісному. Він буде доступним за запитом організацій через сервіс замовлення групових квитків на сайті або застосунку Укрзалізниці.

Вагон повністю перебудували враховуючи потреби пасажирів на кріслі колісному:
- 4 збільшені купе, кожне розраховане на 2 пасажирів з інвалідністю та 2 супроводжуючих
- електропідйомник з можливістю навантаження до 300 кг;
- збільшена ширина дверей та коридору для вільного пересування на кріслі колісному;
- навігація шрифтом Брайля та контрастне маркування;
- великогабаритна вбиральня з душем, sos кнопкою, тримачем для милиць, сповивальним столиком і дитячим кріслом з ременями;
- місця з можливістю регулювання кута нахилу спинки;
- відеоспостереження в окремих зонах вагону.

Є ідеї подорожі, куди можна було б таким вагоном поїхати?
Може, на інклюзивний пляж в Одесі? ;)

Джерело інформації та фото: Укрзалізниця

photo_2025-07-08_10-38-01.jpg photo_2025-07-08_10-38-03.jpg photo_2025-07-08_10-38-01 (2).jpg photo_2025-07-08_10-38-02.jpg photo_2025-07-08_10-38-03 (2).jpg

Коментарі

• Цікаво що серед фейсбучної тусовки (частиною якої на превелике нещастя маю місце бути) уже знайшлися незадоволені люди, які чомусь вважають існування таких вагонів "костилем", а не вирішенням проблем доступності) Типу, будуйте більше пандусів, і піднімайте платформи, а не ото пиляти бабки. Воно звісно треба і друге, і перше, але тема з підніманням платформ мене особисто цікавить давно. А оскільки я цікавлюсь залізничним транспортом і мав можливість бачити (нехай і в цифровій формі) платформи на залізницях Німеччини і Великої Британії, мені цікаво наскільки можна в наших умовах реалізувати подібні платформи? По суті більшість платформ в Україні це просто шмат піднятого асфальту або бруківки, яку в принципі не жаль і не так дорого прибрати. Бо там хтось писав що демонтаж це дорого, але щось я сумніваюся що заміна дорожнього покриття сильно чимось відрізняється. От мені цікаво наскільки реально підняти всі ті платформи🤔🤔

• Хороший коментар, дякую! Насправді, підняття платформ - це болюча історія не лише для людей з інвалідністю. Елементарно - діти не можуть вилізти по крутим сходинкам потяга, мені самій буває важкувато, коли щось болить. Або страшнувато злізати вниз, бо сходинки геть вузькі й доволі високі… А багаж знести? А як людям похилого віку? Думаю, з піднятими платформами було б можливо людям на кріслах колісних не лише подорожувати на великі відстані, а в звичайну приміську електричку потрапити.
    А от такі вагони, про які в матеріалі йдеться, - хороший варіант для тривалої поїздки, звісно - щоб не лише потрапити в потяг, а й комфортно проїхати в ньому пів країни.
    Тож так, @VovchykSteve , Ви абсолютно праві: треба й те, й інше. І вже. На жаль, реалії інші(

Категорії