Ліки при орфанному захворюванні: пошук фінансування

Vlad Kuraiev
відредаговано 4. січ 2025 в Хронічні захворювання

Вітаю спільнота.

Маю орфанне захворювання(псоріатичний артрит) вже достатньо років. Знаю, що лікування орфанних захворюваннь підлягає під державне фінансування необхідних ліків, конкретно в моєму випадку мені допомогає Скафо(сєкукінумаб), але всі ми знаємо як воно насправді праює - "грошей немає, максимум - отримуйте якісь крохи". Сімейний лікар у Вінниці(Україна) відразу зорієнтував на десь 10% від необхідного, а далі мовляв самому купувати. Сам препарат коштує недешево та проблема в тому що його треба приймати постійно і тут вже проблемка в купівлі таких преапаратів якщо говорити про тривале вживання. Може хтось зістикався з подібним та має досвід пошуку відповіді на питання - яким чином та як можно все ж таки отримати ліки в повному обсязі в Україні? Куди треба звернутися? Кому "написати" листа/звернення і яким чином?

Найкращі відповіді

• svetlanaKovalenko
    Відповідь ✓

Вітаємо! @Vlad Kuraiev
    Звертайтесь також організацій та фондів, які підтримують пацієнтів з орфанними захворюваннями. В Україні працюють такі організації, як:

Благодійний фонд "Пацієнти України";
    Українська асоціація орфанних захворювань;
    Громадська організація "Орфанні захворювання України".
    Вони можуть допомогти з консультаціями, збором документів і адвокацією ваших прав на отримання необхідного лікування.

Також фонд Рената Ахметова – писати на Вайбері 0632354734;

«Добродій» – 0504094207 – уточнювати, чим вони можуть допомогти у вашому випадку.
    В кожній організації зможете знайти корисну вам інформацію и допомогу.
    Пишіть також до міської , районної, обласної влади за матеріальною допомогою .

• kyrylo
    kyrylo ✭✭✭
    Відповідь ✓

Ні, зразків не маю, ніколи не писав. Пишіть у довільній формі. Всі відповіді дають у 30 денний термін

• Yurii_EnableMe
    Відповідь ✓

Тримайте нас в курсі, будемо тут разом допомагати вам з інформацією

Відповіді

• Влад вітаю у нашій спільноті!

На жаль, ситуація із забезпеченням ліками для пацієнтів з орфанними захворюваннями в Україні досі залишається складною, але є кілька шляхів, які можуть допомогти вам отримати необхідне лікування:

Звернення до Департаменту охорони здоров’я вашого регіону

У вашому випадку це Вінницький департамент охорони здоров’я. Напишіть офіційний запит з описом вашої ситуації, вказавши діагноз, необхідні ліки (зокрема, Скафо/секукінумаб) та обсяг лікування, якого ви потребуєте. Додайте копії медичних висновків та рецептів. Запити краще подавати у письмовій формі через ЦНАП або електронною поштою із запитом на підтвердження отримання.

Державна програма "Орфанні захворювання"

В Україні діє фінансування орфанних захворювань через державні програми. Спробуйте отримати офіційне підтвердження від вашого сімейного лікаря або лікаря-ревматолога про те, що ваше лікування має фінансуватися через державну програму. Вимагайте направлення для подачі документів у МОЗ України.

Звернення до МОЗ України

Напишіть листа до Міністерства охорони здоров’я України, де детально викладіть вашу ситуацію, зазначте відмову або часткове фінансування з боку місцевої влади та надайте всю медичну документацію. У листі важливо чітко сформулювати ваше прохання щодо повного забезпечення препаратом. Надсилайте лист із позначкою про отримання або через електронний кабінет.

Наразі в мене така інформація-пропозиції, @svetlanaKovalenko підскажіть будь ласка також

• Вітаю і дякую за відповідь.

Якщо говорити про запит до департаменту охорони здоров’я по місту через ЦНАП, чи є терміни по його розгляду та отримання відповіді? І чи вірно я розумію, що мені треба буде звертатися до МОЗу після отримання відповіді від департамента охорони здоров’я по місту? І чи не могли би ви скинути приклад запита до департамента охорони здоров’я та до МОЗу, будь ласка, якщо є такі звісно. І куди і як саме направляти звернення до МОЗу? А то в інеті відповіді щось не знайшов ( . І як саме сімейний лікар має дати відповідь про офіційне підтвердження про те, що ваше лікування має фінансуватися через державну програму? - я впевнений що коли я звернусь до сімейного то він може запросто відповість що це не секретаріат для отримання довідок, тому чи є якась типу форма по якій він повинен дати підтвердження? - я знаю що порядок про державне/місцеве фінансування ліків орфанних захворювань описаний у Постанові 160 від 31 березня 2015 р. і він не втратив чинність, але деякі пункти були видалені.

Окрім цього, можливо ви підскажите ще якісь актуальні інстанції куди можно б було звернутися? Наприклад - Медичні закупівлі України ? - але вони збирають інформацію з місць для проведення державних закупівль.

Дякую

якщо є можливість відправити зразки запитів до департамента охорони здоров’я по місту і до МОЗу, то будь ласка, киньте на пошту: vladkuraev84@gmail.com

• Вітаю, Влад) Яка у вас зараз ситуація? Чи пробували вже до когось звертатися?

• Вітаю, Юрій.
    Поки звернувся до "Медичні закупівлі України" та чекаю на відповідь від сімейного лікаря щодо фінансування від місцевого бюджету, бо з початку нового фінансового року треба деякий час, звернення ще не відправляв бо немає відповіді від сімейного лікаря.

Категорії