Як новий закон про працевлаштування людей з інвалідністю змінить Україну на краще — моя думка експер
З 1 січня 2026 року в Україні набуде чинності новий закон, який зобов’язує державні та комунальні установи створювати реальні умови для працевлаштування осіб з інвалідністю. І що найважливіше — тепер уже не на папері, а на практиці.
Люди з інвалідністю більше не повинні доводити, що вони «варті» робочого місця. Держава бере на себе обов’язок створити умови, а бізнес — має бути залученим партнером у цьому процесі.
В першу чергу це важливо як для ветеранів війни, які повернулись із пораненнями і не хочуть залишатись осторонь, так і для людей з інвалідністю з дитинства, які мають професії та амбіції, але досі стикалися з дискримінацією.
Основні зміни, які запрацюють:
- По-перше, люди з інвалідністю отримують шанс на гідну працю. За законом держава забезпечить обовʼязкове працевлаштування та стажування осіб з інвалідністю. Для компаній з 8 до 25 працівників — має бути щонайменше одне робоче місце для людини з інвалідністю. Для більших підприємств (понад 25 працівників) — квота становить 4% від усього штату.
- По-друге, роботодавці вперше мають чіткий і справедливий вибір: або вони виконують квоти і створюють інклюзивні робочі місця, або роблять щоквартально внески у спеціальний фонд (а не штраф, як раніше), який буде підтримувати працевлаштування інших людей з інвалідністю. Таким чином, соціальна відповідальність стає системною.
- По-третє, усе звітування — раз на квартал, а не щороку, як раніше. Це дозволить оперативніше реагувати на порушення.
- Найголовніше! Робоче місце має бути обладнане відповідно до потреб
Закон передбачає, що роботодавець зобов’язаний не лише прийняти людину з інвалідністю на роботу, але й створити для неї відповідні умови праці. Це означає:
- доступність до офісу або виробничого приміщення (пандуси, ліфти, зручний вхід);
- спеціально облаштоване робоче місце (ергономічне крісло, регульований стіл, комп’ютер з потрібним програмним забезпеченням тощо);
- гнучкий графік або дистанційна робота — якщо це рекомендовано лікарем;
- можливість отримання супроводу або адаптованого інструктажу.
Це не "поблажка", а базове право кожної людини на гідні умови праці. І саме так формується інклюзивне середовище, у якому ніхто не почувається зайвим.
Для нас це це справжній прорив. Адже це про європейський підхід до зайнятості. Ми приводимо наше законодавство у відповідність до Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю. І я вважаю, що це — маркер цивілізованого суспільства.
Я - фахівчиня з питань соціальної інтеграції та прав людей з інвалідністю. Якщо вам потрібна консультація, допомога з адаптацією робочого місця чи інформація — я завжди готова поділитися знаннями та досвідом. Звертайтесь з питаннями просто під цим постом!
Разом будуємо країну, де кожен має шанс.
Категорії
- Всі категорії
- 239 Здоров'я
- 84 Захворювання та інвалідність у період війни
- 42 Ментальне здоров'я
- 38 Фізичні обмеження
- 9 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 37 Хронічні захворювання
- 20 Допоміжні технології та терапія
- 178 Для проживаючих в Україні
- 16 Оформлення інвалідності під час війни