Гайд: Як спілкуватися з орендодавцями в Європі (для українських біженців)

Першим етапом повинна стати підготовка до пошуку житла. Для початку підготуйте необхідні документи. У кожній країні ЄС можуть бути свої вимоги, але зазвичай потрібні:

• Паспорт або посвідка на проживання (тимчасовий захист). 
  • Доказ доходу або соціальних виплат (Bescheid в Німеччині, Universal Credit у Британії тощо). 
  • Рекомендації з попереднього місця проживання (якщо є). 
  • Банківські виписки або підтвердження платоспроможності. 
  • У деяких країнах — сертифікат відсутності боргів (наприклад, Schufa у Німеччині).

Краще підготувати все наперед в одному PDF-файлі. Уникайте шахраїв. Не надсилайте передоплату без офіційного договору. Перевіряйте особу орендодавця (наприклад, попросіть ID або подивіться на кадастрову виписку). Якщо здає агентство — перевірте ліцензію. 

Як написати орендодавцю 

Приклад першого повідомлення: 

“Добрий день. Мене звати Світлана, я з України, маю статус тимчасового захисту в [країна]. Я отримую регулярні виплати від [соціальної служби] і можу надати всі необхідні документи. Я відповідальна орендарка, без шкідливих звичок, працюю/навчаюсь, маю стабільне фінансове становище. Чи вільне ще житло? Чи можемо домовитись про перегляд?” 

Не згадуйте одразу про велику кількість дітей або домашніх тварин. Наголосіть на стабільності: постійний дохід, порядок, відповідальність. Якщо є проблеми з мовою — використовуйте онлайн-перекладач і напишіть у двох мовах.

Спілкування при перегляді житла 

Поводьтеся спокійно та ввічливо. Покажіть підготовлені документи в друкованому або цифровому вигляді. Запитайте чи включені комунальні послуги, скільки застава (Kaution, Deposit), який мінімальний термін оренди, чи дозволені діти/домашні тварини? Чи потрібно страхування відповідальності орендаря? 

Будьте активним слухачем. Спробуйте дати зрозуміти, що ви не створюєте проблем, а навпаки — надійний орендар. Якщо ви отримуєте допомогу — поясніть, що держава гарантує оплату. Якщо працюєте — покажіть зарплатні листки або договір. Якщо ж ви новоприбулі, то згадайте про підтримку соцслужб, покажіть документи від Jobcenter/соціального відомства (Bescheid). Пропонуйте поручителя (якщо є), наприклад — знайомого або працівника благодійної організації. 

Якщо у вас ще немає роботи, то попросіть лист підтримки від благодійної організації (наприклад, Caritas, Diakonie, Red Cross тощо). Поясніть, що шукаєте роботу або проходите мовні курси. 

Договір: на що звертати увагу 

Розмір оренди (Warmmiete чи Kaltmiete). 

Розмір депозиту (не більше 2–3 місяців оренди). 

Термін дії договору та умови дострокового розірвання. 

Хто відповідальний за поточні ремонти. 

Що включено у вартість (вода, опалення, сміття, інтернет). 

Умови щодо підвищення оренди. 

Перед підписом попросіть когось, хто знає мову і місцеві закони, переглянути договір. 

Спілкування з лендлордами в Європі — це не лише пошук житла, а ще й переговори про довіру. Підготуйте документи, поводьтеся впевнено, будьте чесними, але акцентуйте на тому, чому саме ви — ідеальний орендар. І головне — не здавайтеся після перших відмов.

Допомога

Коментарі

Категорії