Грошова допомога

Питання до Анастасії. Ми з дружиною після 24.02.2024 року покинули Україну і мешкаємо у Польщі. У нас є захист УКР Песел. Питання , як отримати щомісячну допомогу у Польщі - десь 3750zl в місяць кожному, як інвалідам 2 групи. Це допомога не за доглядом, а окрема.

Найкращі відповіді

• Dmitri
    Dmitri expert
    Відповідь ✓

@VOloda вітаю. А ви підтверджували інвалідність в Польщі? Взагалі то ще з січня минулого року в Польщі діє програма додаткової фінансової підтримки для осіб з інвалідністю.

Розмір такої виплати залежить від оцінки експертної комісії та може становити від 600 до 4 000 злотих на місяць. Щоб отримати цю допомогу, необхідно:  

1.Отримати рішення від воєводського органу, що визначає інвалідність (Wojewódzki Zespół Orzekania o Niepełnosprawności, WZON), яке встановлює рівень потреби в підтримці. 

2.Подати заяву через платформу електронних послуг ZUS (PUE ZUS), портал електронного уряду або за допомогою електронного банкінгу.  

Допомога

• VOloda
    VOloda
    Відповідь ✓

Ми виїхали ще у березні 2022 року. Маємо захист УКР- Песел. Чи можуть нам надати допомогу 600-4000зл. І що повинно бути написано у польському Витягу по 2 групі інвалідносьті

• Dmitri
    Dmitri expert
    Відповідь ✓

@VOloda взагалі то так, ця допомога окрема, але для отримання актуальної інформації я б радив вам звернутися до державних органів влади:

Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) — Управління соціального страхування

ZUS відповідає за надання соціальних виплат, зокрема пенсій та допомоги по інвалідності.

• Контактний центр ZUS: +48 22 560 16 00

Також в цій нашій статті, в кінці, є корисні контакти з цього приводу

https://www.enableme.com.ua/ua/article/pil-gi-ta-viplati-dla-ukrainciv-z-invalidnistu-v-pol-si-10612

Допомога

• Настя
    Настя expert
    відредаговано 08:49 Відповідь ✓

@VOloda Добрий день!
    Передусім мушу повідомити, що наразі я більше не проживаю в Польщі, але, звісно, намагаюся бути в курсі подій та можу шукати інформацію польською мовою.

Якщо я правильно зрозуміла зрештою, мова про новий вид допомоги (з 2024 року) - Świadczenie wspierające dla osób z niepełnosprawnością. Його не можуть отримати українці з тимчасовим прихистком - тобто з PESEL UKR. Про це, наприклад, можна прочитати й на порталі для осіб з інвалідністю: Obywatele Ukrainy, których pobyt uznawany jest za legalny na podstawie ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa nie są uprawnieni do świadczenia wspierającego. (Громадяни України, перебування яких вважається законним відповідно до Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни, не мають права на пільги). Є така ж інформація і в інших джерелах.
    Коли говорять, що ці виплати доступні українцям, то мова не про тих, чиє перебування в Польщі легалізоване Спецуставою (законом, який стосується виключно українів-шукачів прихистку від війни).
    І так, в будь-якому разі для її отримання потрібен підрахунок за балами.

Відповіді

• Анастасія. Ми отримали інвалідність у Польщі у 2024 році - 2 група. Нас цікавить: ця допомога надається , як по догляду де потрібно мати бали, чи це зовсім інша допомога???

• Напишіть, будь ласка, що повинно бути написано у документі , щоб надали цю допомогу. В нашому випадку по догляду нам відмовили у допомозі. А , можливо, це інша стаття допомоги. Чекаємо відповіді, бо нам тяжко дальше тут мешкати, а в Україні йде активна фаза війни. Дякуємо.

• ну як активна, все як і було. нас тут мільйони українців в Україні, ми нікуда не виїзджали, наприклад

• У нас до Вас питання. Ми проживаємо у Польщі по Укр Песел. Ми пенсіонери . Пенсія - 700 Злотих. Десь читали, що у Польщі можуть доплачувати різницю у пенсії , а саме : 1600 злотих - 700 злотих = 900 злотих Якщо є такий закон то куди звертатись бо тяжко виживати.

• Настя
    Настя expert

@VOloda добрий день!
    Наскільки мені зрозуміло із джерел, то по-перше, це стосується лише пенсії за віком, а по-друге, така можливість доступна лише українцям, які сплачували внески у Польщі, тобто легально працювали й робили відрахунки із своєї зарплатні на соціальне страхування й таке інше. Якщо Ви працювали офіційно й сплачували податки принаймні рік, ви можете спробувати звернутися по таку компенсацію.

Додам, що завжди краще звертатися по інформацію на місті і мій колега доречно запропонував вам звернутися до ZUS за місцем проживання.
    Також можу рекомендувати вам звернутися по розʼяснення про ваші права й можливості до правників. У нас є гілка Юридична допомога біженцям з України в Польщі з великим переліком різних контактів безкоштовної допомоги.
    Також у Польщі працює дуже гарна організація avalon, яка надає великий спектр послуг, в тому числі й консультації, для людей з інвалідністю і з числа шукачів прихистку з України теж.

Категорії