Соціальна допомога інваліду 1-ї групи

Tatyana873
відредаговано 28. Mar 2025 в Хронічні захворювання

Добрий день. Мене звати Тетяна. Я хворію вже більше року. Інсульт, гнійний спондилодисцит поперекового відділу, асептичний некроз правого кульшового суглоба (потрібна операція з заміни 3500 доларів США тільки суглоб). Нарешті, 13-го березня, мені прийшов висновок про інвалідність 1-Б групи. Документи передані ло Пенсійного фонду. Через хворобу змушена була звільнитися з роботи. Лежача. Близько пів-року не маю жодних доходів. Живу з милості сторонніх людей бо рідних не маю. Зараз, коли мені дали висновок про інвалідність, ті люди, що мені допомагали, відмовляються, кажуть, що тепер це мають робити соціальні служби. А сторонні люди, і справді, й не зобов'язані це робити. Що мені робити? Мені потрібна допомога з їжею, у знеболювальних ліках (фаніган, інші не допомагають), предметах гігієни (вологі серветки, пелюшки 60х60,туалетний папір, набрати води для пиття, ставити чайник, виливати відро з сечею в туалет і виносити сміття. також маю потребу у послугах, наприклад, перукаря або зробити педикюр. Це зрідка. Я маю великий борг за квартплату, тому мої рахунки заарештовані. Платити і далі не маю змоги. Дуже хочу піти на курси по 3Ds Max, але вони коштують 27000 грн. Я не маю грошей. Соціальні служби кажуть, що у них немає такої людини, щоб приходила кілька разів на тиждень і допомагала. Я маю надію, що встану на ноги, але без допомоги (я вже близько 9 місяців лежу, атрофувалися м'язи і маю сильні неврологічні болі у хребті) не знаю, як це зробити. Депутат каже, що в мене єдиний вихід — це оформити договір довічного утримання або, щоб у мене хтось жив чужий. Більше виходу він не бачить. А якби в мене не було квартири? Мені тоді єдиний вихід — помирати? Я не хочу в 51 рік втрачати владу над квартирою. Також не потребую, щоб у мене хтось постійно жив. Тим більше боюся намірів чужих людей. Що мені робити? Якщо держава не може мені допомогти і залишає на вірну смерть, допоможіть виїхати за кордон, де держава допомагає. Я не можу також сидіти, бо через 1 хвилину починаються болі в куприку, попереку і ногах. Допомогу за програмою "Турбота" отримала, вона пішла на МРТ і ліки. І ще три рази за рік мені надавали крупи, борошно, які я не здатна приготувати самостійно, також надали ковдру, подушку і постільну білизну один раз — це все. Допоможіть з безкоштовним пансіонатом. Пенсію можу не отримувати ще 3 місяці, поки буде оформлюватися. І на 2500 не можливо жити в цій країні. Я навіть не зможу порпатися в смітниках і жебракувати бо не можу встати на ноги. Що мені робити? Я щодня хочу їсти. Проживаю: Глеваха, Фастівський р-н, Київська обл.

Відповіді

• Yurii_EnableMe
    відредаговано 27. Mar 2025

Добрий день, щодо соціальної служби, чи писали ви письмову заяву про надання соціального робітника? Чи отримали ви відмову письмову чи тільки усну та від кого саме?

• Tatyana873
    відредаговано 28. Mar 2025

Ні, письмову не писала. Але мені щоразу соціальна служба і депутат по будинку кажуть, що у них немає такого лрацівника.

Хоча ні, писала голові селищної Ради. Вибачте, забула, бо ще минулого року. І отримала письмову вІдмову. Едине, чим допомогла мені сільрада, 1000 грн. на корсет, який коштував 2400, здається, ще коли я лежала у лікарні. Ну і крупи, які я нездатна приготувати, кілька консерв, печиво, чай, ковдра, подушка, постільна білизна, без яких я могла і обійтися. А на прохання про подушку для сидіння, відмовили.

Ось цей лист голові с/р. Друкувала на комп'ютері, бо після інсульту права рука погано слухається. Відмова в мене на руках, але сканувати не маю на чому, а сфотографувати лежачі не можливо. Може хтось зайде, в ряди-годи, попрошу сфотографувати.

Мені також потрібна операція по заміні правого кульшового суглоба. Проте, через м'язову слабкість і неможливість ходити (дуже надіюся, що тимчасову), бо в мене усе живе, рухається, тільки болі і атрофія м'язів (9 міс. лежання), навіть і не заїкаюся про неї. Чи можу я десь стати на чергу? Адже черги по 5 років. За цей час багато води сплине.

• Добрий день! Шукаю інформацію відповідно до Ваших запитів. Потребую трохи часу, постараюсь впоратися до завтра 🙏

• @Tatyana873 добрий день!
    Спробую розкласти ваші усі ваші питання на блоки і відповісти на кожне окремо.

1. Щодо часу оформлення пенсії - писала вам в іншій гілці - Пенсійний Фонд повинен розглянути вашу заявку протягом 10 робочих днів, ніяк не трьох місяців. Інформація про це ТУТ.

2. Операцію з заміни кульшового суглоба за державною програмою покриття проводили в Київській обласній клінічній лікарні, ви - з Київської області, звʼяжіться з ними і дізнайтеся про можливості стати на чергу на операцію. Контакти лікарні ТУТ.
    Крім того, допомогти з інформацією про лікарні, де ви можете стати на чергу для заміни суглоба за державною програмою покриття, можуть сімейний та/або лікар-профільний спеціаліст (травматолог).
    Зверніться до них з проханням допомогти.

3. Прошу вас детально ознайомитися з інформацію про надання послуг соціального працівника ТУТ. Якщо ви впевнені, що згідно з усіма підставами, маєте право на соціальні послуги, то варто їх добиватися, хай і з допомогою юристів. Якщо ви не здатні придбати продукти, приготувати собі їсти, то це можна розцінювати як стан, що загрожує вашому життю та здоровʼю — в такому випадку вас не мають права залишити без допомоги.
    Доки вирішиться питання із соцпрацівником, ви можете попросити допомоги в благодійних організацій, як наприклад ЦЯ.
    Щодо додаткових, але важливих послуг індустрії краси, можна відстежувати інформацію в спільнотах і організаціях для людей з інвалідністю, щоб натрапити на такі пропозиції й благодійні акції. Розумію, що це геть не те, що вільно записатися до майстрині, але краще, ніж нічого.

4. По гуманітарну допомогу, допомогу ліками й продуктами можна звертатися до місцевих чиновників, бізнесу та різних благодійних фондів. Нижче наведу список деяких з них, але також раджу відстежити невеликі організації, які є у Фастівській громаді чи області - через територіальні спільноти в соцмережах (я так розумію, що до деяких ви вже зверталися, але не переставайте цього робити й на далі).

Fight for Right

Фонд Рената Ахметова

Карітас України

БФ "Берегиня"

Центр волонтерства та захисту

Співдія

5. Щодо виїзду за кордон - мушу попередити, що це буде вкрай непросто. По-перше, ви не можете сидіти, отже, вам потрібне спецтранспортування. По-друге, вам буде складно без супроводжуючого чи опікуна в іншій країні - наприклад, ті ж документи оформити, в лікарні супроводжувати. І гарантій, що ви там житимете в гарних умовах, взагалі жодних. Якщо вам зараз складно прийняти теоретичну можливість жити з кимось у своїй квартирі, то за кордоном ви можете опинитись у ситуації, коли ділитимете маленьку кімнатку з кількома людьми в таборі для біженців. Але, звісно, якщо ви бачите свій шанс лише у виїзді, то це ваше право.
    З евакуацією за кордон українцям з інвалідінстю допомагають:

• Figt For Rights - їхній САЙТ та СТОРІНКА у фейсбук. Передусім, організація надає перевагу евакуації з гарячих точок.
    • Freedon Trust - СТОРІНКА у фейсбук (знайдете там інформацію, а також контакти фонду)

Група активної реабілітації - в умовах війни допомогають з евакуацією, усі контакти ГО на СТОРІНЦІ

6. Можливо, вам доведеться розглянути варіанти догляду за вами сторонніми людьми в обмін на можливість проживання у вас чи щось таке. Обовʼязково проконсультуйтеся з цього приводу з юристами, щоб не потрапити в погану ситуацію. Один із варіантів отримати безкоштовну юридичну консультацію - ця платформа.

7. Про можливості реабілітації відповіла вам також в іншій гілці, але продублюю тут посилання на список закладів, які підпорядковуються Мінсоцполітики. В них реабілітація для людей з інвалідністю безкоштовна.

8. В мережі є чимало пропозицій безкоштовного навчання роботі з 3ds max - у форматі лекцій та онлайн уроків. Можливо, вам вистачить доступної інформації, щоб почати працювати й в майбтньому змогти сплатити за підвищення кваліфікації. Це посилання на результати запиту в пошуковику.

Можливо, щось пропустила й не відповіла на якесь ваше питання або ви маєте уточнюючі запитання - прошу поставити їх у цій гілці.

• Дякую за відповідь. Більш докладно вивчу, тоді, може виникнуть запитання. Скажу тільки, що в обласній лікарні не беруть слухавку. А іншого способу я не маю.

• За посиланням на контакти обласної лікарні є не лише номери телефонів, а й контактна форма - спробуйте заповнити її. Дублюю посилання.

Категорії