Соціальна допомога інваліду 1-ї групи
Добрий день. Мене звати Тетяна. Я хворію вже більше року. Інсульт, гнійний спондилодисцит поперекового відділу, асептичний некроз правого кульшового суглоба (потрібна операція з заміни 3500 доларів США тільки суглоб). Нарешті, 13-го березня, мені прийшов висновок про інвалідність 1-Б групи. Документи передані ло Пенсійного фонду. Через хворобу змушена була звільнитися з роботи. Лежача. Близько пів-року не маю жодних доходів. Живу з милості сторонніх людей бо рідних не маю. Зараз, коли мені дали висновок про інвалідність, ті люди, що мені допомагали, відмовляються, кажуть, що тепер це мають робити соціальні служби. А сторонні люди, і справді, й не зобов'язані це робити. Що мені робити? Мені потрібна допомога з їжею, у знеболювальних ліках (фаніган, інші не допомагають), предметах гігієни (вологі серветки, пелюшки 60х60,туалетний папір, набрати води для пиття, ставити чайник, виливати відро з сечею в туалет і виносити сміття. також маю потребу у послугах, наприклад, перукаря або зробити педикюр. Це зрідка. Я маю великий борг за квартплату, тому мої рахунки заарештовані. Платити і далі не маю змоги. Дуже хочу піти на курси по 3Ds Max, але вони коштують 27000 грн. Я не маю грошей. Соціальні служби кажуть, що у них немає такої людини, щоб приходила кілька разів на тиждень і допомагала. Я маю надію, що встану на ноги, але без допомоги (я вже близько 9 місяців лежу, атрофувалися м'язи і маю сильні неврологічні болі у хребті) не знаю, як це зробити. Депутат каже, що в мене єдиний вихід — це оформити договір довічного утримання або, щоб у мене хтось жив чужий. Більше виходу він не бачить. А якби в мене не було квартири? Мені тоді єдиний вихід — помирати? Я не хочу в 51 рік втрачати владу над квартирою. Також не потребую, щоб у мене хтось постійно жив. Тим більше боюся намірів чужих людей. Що мені робити? Якщо держава не може мені допомогти і залишає на вірну смерть, допоможіть виїхати за кордон, де держава допомагає. Я не можу також сидіти, бо через 1 хвилину починаються болі в куприку, попереку і ногах. Допомогу за програмою "Турбота" отримала, вона пішла на МРТ і ліки. І ще три рази за рік мені надавали крупи, борошно, які я не здатна приготувати самостійно, також надали ковдру, подушку і постільну білизну один раз — це все. Допоможіть з безкоштовним пансіонатом. Пенсію можу не отримувати ще 3 місяці, поки буде оформлюватися. І на 2500 не можливо жити в цій країні. Я навіть не зможу порпатися в смітниках і жебракувати бо не можу встати на ноги. Що мені робити? Я щодня хочу їсти. Проживаю: Глеваха, Фастівський р-н, Київська обл.
Відповіді
-
Добрий день, щодо соціальної служби, чи писали ви письмову заяву про надання соціального робітника? Чи отримали ви відмову письмову чи тільки усну та від кого саме?
0 -
Ні, письмову не писала. Але мені щоразу соціальна служба і депутат по будинку кажуть, що у них немає такого лрацівника.
Хоча ні, писала голові селищної Ради. Вибачте, забула, бо ще минулого року. І отримала письмову вІдмову. Едине, чим допомогла мені сільрада, 1000 грн. на корсет, який коштував 2400, здається, ще коли я лежала у лікарні. Ну і крупи, які я нездатна приготувати, кілька консерв, печиво, чай, ковдра, подушка, постільна білизна, без яких я могла і обійтися. А на прохання про подушку для сидіння, відмовили.
Ось цей лист голові с/р. Друкувала на комп'ютері, бо після інсульту права рука погано слухається. Відмова в мене на руках, але сканувати не маю на чому, а сфотографувати лежачі не можливо. Може хтось зайде, в ряди-годи, попрошу сфотографувати.
Мені також потрібна операція по заміні правого кульшового суглоба. Проте, через м'язову слабкість і неможливість ходити (дуже надіюся, що тимчасову), бо в мене усе живе, рухається, тільки болі і атрофія м'язів (9 міс. лежання), навіть і не заїкаюся про неї. Чи можу я десь стати на чергу? Адже черги по 5 років. За цей час багато води сплине.
0 -
Добрий день! Шукаю інформацію відповідно до Ваших запитів. Потребую трохи часу, постараюсь впоратися до завтра 🙏
0 -
@Tatyana873 добрий день!
Спробую розкласти ваші усі ваші питання на блоки і відповісти на кожне окремо.
1. Щодо часу оформлення пенсії - писала вам в іншій гілці - Пенсійний Фонд повинен розглянути вашу заявку протягом 10 робочих днів, ніяк не трьох місяців. Інформація про це ТУТ.
2. Операцію з заміни кульшового суглоба за державною програмою покриття проводили в Київській обласній клінічній лікарні, ви - з Київської області, звʼяжіться з ними і дізнайтеся про можливості стати на чергу на операцію. Контакти лікарні ТУТ.
Крім того, допомогти з інформацією про лікарні, де ви можете стати на чергу для заміни суглоба за державною програмою покриття, можуть сімейний та/або лікар-профільний спеціаліст (травматолог).
Зверніться до них з проханням допомогти.
3. Прошу вас детально ознайомитися з інформацію про надання послуг соціального працівника ТУТ. Якщо ви впевнені, що згідно з усіма підставами, маєте право на соціальні послуги, то варто їх добиватися, хай і з допомогою юристів. Якщо ви не здатні придбати продукти, приготувати собі їсти, то це можна розцінювати як стан, що загрожує вашому життю та здоровʼю — в такому випадку вас не мають права залишити без допомоги.
Доки вирішиться питання із соцпрацівником, ви можете попросити допомоги в благодійних організацій, як наприклад ЦЯ.
Щодо додаткових, але важливих послуг індустрії краси, можна відстежувати інформацію в спільнотах і організаціях для людей з інвалідністю, щоб натрапити на такі пропозиції й благодійні акції. Розумію, що це геть не те, що вільно записатися до майстрині, але краще, ніж нічого.
4. По гуманітарну допомогу, допомогу ліками й продуктами можна звертатися до місцевих чиновників, бізнесу та різних благодійних фондів. Нижче наведу список деяких з них, але також раджу відстежити невеликі організації, які є у Фастівській громаді чи області - через територіальні спільноти в соцмережах (я так розумію, що до деяких ви вже зверталися, але не переставайте цього робити й на далі).
Fight for RightСпівдія
5. Щодо виїзду за кордон - мушу попередити, що це буде вкрай непросто. По-перше, ви не можете сидіти, отже, вам потрібне спецтранспортування. По-друге, вам буде складно без супроводжуючого чи опікуна в іншій країні - наприклад, ті ж документи оформити, в лікарні супроводжувати. І гарантій, що ви там житимете в гарних умовах, взагалі жодних. Якщо вам зараз складно прийняти теоретичну можливість жити з кимось у своїй квартирі, то за кордоном ви можете опинитись у ситуації, коли ділитимете маленьку кімнатку з кількома людьми в таборі для біженців. Але, звісно, якщо ви бачите свій шанс лише у виїзді, то це ваше право.
З евакуацією за кордон українцям з інвалідінстю допомагають:Figt For Rights
- їхній САЙТ та СТОРІНКА у фейсбук. Передусім, організація надає перевагу евакуації з гарячих точок.
Freedon Trust
- СТОРІНКА у фейсбук (знайдете там інформацію, а також контакти фонду)
Група активної реабілітації
- в умовах війни допомогають з евакуацією, усі контакти ГО на СТОРІНЦІ
6. Можливо, вам доведеться розглянути варіанти догляду за вами сторонніми людьми в обмін на можливість проживання у вас чи щось таке. Обовʼязково проконсультуйтеся з цього приводу з юристами, щоб не потрапити в погану ситуацію. Один із варіантів отримати безкоштовну юридичну консультацію - ця платформа.
7. Про можливості реабілітації відповіла вам також в іншій гілці, але продублюю тут посилання на список закладів, які підпорядковуються Мінсоцполітики. В них реабілітація для людей з інвалідністю безкоштовна.
8. В мережі є чимало пропозицій безкоштовного навчання роботі з 3ds max - у форматі лекцій та онлайн уроків. Можливо, вам вистачить доступної інформації, щоб почати працювати й в майбтньому змогти сплатити за підвищення кваліфікації. Це посилання на результати запиту в пошуковику.
Можливо, щось пропустила й не відповіла на якесь ваше питання або ви маєте уточнюючі запитання - прошу поставити їх у цій гілці.0 -
Дякую за відповідь. Більш докладно вивчу, тоді, може виникнуть запитання. Скажу тільки, що в обласній лікарні не беруть слухавку. А іншого способу я не маю.
2
Категорії
- Всі категорії
- 203 Здоров'я
- 63 Захворювання та інвалідність у період війни
- 37 Ментальне здоров'я
- 34 Фізичні обмеження
- 8 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 36 Хронічні захворювання
- 19 Допоміжні технології та терапія
- 152 Для проживаючих в Україні