Пошук інформації щодо умов для біженців з інвалідінстю в Польщі
Інвалід 2 гр. з дитинства цікавить умови перебування в Польші (допомога проживання працевлаштування)
Добрий день. Я інвалід 2гр. з дитинства, за фахом бухгалтер, обслуговую себе сама, кордон ще не перетинала під час воєнного стану в Україні, маю Карту Поляка, маю бажання поїхати в Польшу, так як потребую спокою (як біженка з України), прошу надати мені відповіді на питання: якими правами як інвалід 2гр з дитинства я можу скористатись, чи можна мені знайти роботу в офісі (бо фізично працювати не можу, тільки праця з документами), знаю польську мову. Хто може мені надати житло, притулок на яких умовах? Я читала про Модуль 3 для біженців, але до кінця не зрозуміла куди спочатку звертатись, як перетну кордон Польщі. Якщо можна, то сторона - м. Краків та околиці до кого звертатись. Буду вдячна за відповідь. З повагою Катерина
Відповіді
-
Катерина, вітаю у нашій спільноті) не впевнений, що ми володіємо всіма відповідями на ваши питання, адже ми з України. Але спробуємо частково допомогти вам, долучаю до гілки нашого експерта Анастасію Настя
0 -
@Katarzyna добрий день!
Спробуємо відповісти Вам)
1. Пільги для українців з інвалідністю в Польщі.
Передусім зазначу, що для того, аби отримати доступ до будь-яких пільг, потрібно підтвердити статус людини з інвалідністю. Як це зробити — докладно описано ТУТ.
Ось ТУТ і ТУТ є інформація про фінансову допомогу українцям з інвалідністю.
А ТУТ — про нефінансову.
Нещодавно EnableMe Ukraine спільно з фундацією Avalon проводили вебінар «Підтримка, на яку можуть розраховувати українці з інвалідністю в Польщі» — ТУТ залишаю для вас посилання на відеозапис.
А ТУТ — посилання на сторінку самої фундації Avalon, котра допомагає людям з інвалідністю, в т.ч. й українцям, в т.ч. й з роботою.
2. Робота.
Відповідно до Спецзакону усі українці, що знайшли прихисток в Польщі, мають доступ до ринку праці. Ви вільні шукати роботу як самі, так і за допомогою польського центру зайнятості. Звісно, легше знайти роботу, повʼязану з фізичною працею, але й офісну можливо. Тим більше, якщо Ви надасте центру зайнятості чітку аргументацію, чому Вам підходить лише офіс.
Щодо бухгалтерської справи, то в Польщі вона відрізняється від української. Для того, щоб опанувати, зазвичай доводиться додатково підучитися. Але в тривалій перспективі воно того варте, оскільки в Польщі це дуже потрібна професія, багато невеликих фірм не мають власних фахівців у штаті, а також часто самі поляки звертаються до бухгалтерів, щоб обчислити свої доходи, підготувати декларації (в Польщі подактові декларації подає абсолютно кожен громадянин чи іноземець, котрий проживає там понад 180 дні)
Ось ТУТ знадете поради від польського уряду для українців щодо працевлаштування.
3. Житло.
Звертаю вашу увагу, що влітку цього року були прийняті зміни до т.зв. Спецзакону (закон, який легалізує перебування українських шукачів прихистку в Республіці Польща), які, серед іншого, відмінили й програму 40+ (за якою біженці могли безкоштовно жити в приватних господарствах, готелях, окремих квартирах і т.п., власникам яких держава відшкодовувала відповідно витрати). Тепер українці, котрі знайшли прихисток в Польщі, здебільшого залишаються/переселяються у колективне житло, а безкоштовним воно буде лише для вразливих груп населення (серед яких і люди з інвалідністю).
Прочитати детальніше про останні зміни до Спецзакону Ви можете ТУТ.
Ось ТУТ є довідник про центри колективного розміщення.
Оскільки відповідальними за створення і функціонування таких центрів є воєвода, то додаю Вам ПОСИЛАННЯ на контакти воєводств, Ви можете сконтактуватися з тим регіоном, який Вас цікавить, і дізнатися про наявні варіанти поселення і можливості прийому конкретно Вас.
Більше про варіанти безкоштовного житла, окрім центрів колективного розміщення, для українців на сьогодні є ТУТ. Але, звертаю Вашу увагу, що не всі ті джерела є актуальними (тобто не завжди мають нових пропозицій або вони рідко зʼявляються) або зручними (не завжди їхнє розташування співпадатиме з Вашими бажаннями чи потребами). Але пробувати можна, бо хто шукає, той знаходить)
Що таке Модуль 3, на жаль, не знаю, і не знайшла інформації. Але Ви, певно, можете запитати про це, контактуючи з воєводствами.
Сподіваюсь, змогла Вам допомогти. Якщо будуть додаткові питання — прошу звертатись :-)1
Категорії
- Всі категорії
- 184 Здоров'я
- 56 Захворювання та інвалідність у період війни
- 36 Ментальне здоров'я
- 30 Фізичні обмеження
- 8 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 29 Хронічні захворювання
- 19 Допоміжні технології та терапія
- 361 Для біженців
- 76 Для тих, хто в дорозі