Інвалідність та закон про мобілізацію

Доброго дня. Є питання. В грудні 21 року я захворіла онкологією. 22 лютого 2022 року була операція та 3 березня 2022 року виїхали на лікування до Німеччини офіційно разом з чоловіком через кордон. Але в Україні інвалідність не встигла зробити через війну. В Німеччині зробила вже інвалідність . В мене тяжка інвалідність 80 % , це 2 група. Скажіть будь ласка, як це буде впливати при новому закону мобілізації? Українську інвалідність можливості зробити нема, але в Німеччині зробила. Як це буде впливати на відстрочку чоловіка від мобілізації при новому законі? Які повинні бути наші дії?

Відповіді

• Світалан, вітаю! Не зрозумів, а до чого ваш чоловік до вашої інвалідності та як це пливає на мобілізацію в Україні? Що ви маєте на увазі? Уточніть будь ласка

• як оформити інвалідність в Україні онлайн . Я зараз знаходжусь в Німеччині

• Наразі є ось така інформація:

Під час воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців, які вимушено перебувають за кордоном, МСЕК здійснюють екстериторіально і заочно.

Якщо людина перебуває за кордоном, вона повинна надіслати необхідні медичні документи своєму сімейному або особистому лікарю на території України для оформлення форми 088/о «Направлення на МСЕК». Документи треба надсилати українською мовою.

Далі пакет документів розглядатиме лікарсько-консультативна комісія (ЛКК). За її рішенням людину скерують на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) для проведення експертизи та встановлення інвалідності.

Якщо особа не може прибути на огляд, МСЕК може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров’я. Експертиза здійснюють за направленням ЛКК незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування.

Що робити, якщо ви перебуваєте за кордоном під час дії воєнного стану і у вас завершився термін дії довідки про інвалідність?

Якщо такий термін завершився, його автоматично вважають продовженим на весь час дії воєнного стану на території України та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування. Також подовжується термін дії відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

• доброго дня, мені потрібен доктор , який може допомогти оформити інвалідність онлайн . Я знаходжусь в Німеччині .

• Добрий день! Звʼяжіться зі своїм сімейним лікарем. Лише він подаватиме документи комісії. Якщо у Вас немає сімейного в Україні, то передусім треба обрати лікаря і підписати декларацію. Це також можна зробити дистанційно.

• Дякую.

• Anatolii96
    Anatolii96 ✭✭✭
    відредаговано 26. кві 2024

Вітаю! У випадку, коли чоловік має дружину з 2-ю групою інвалідності, він має право на відстрочку від мобілізації на весь період, поки дружина матиме встановлену групу інвалідності. Іншими словами, якщо інвалідність призначено на рік, то підстава для відстрочки зберігатиметься також рік.

Категорії