Компенсація при звільненні матері дитини з інвалідністю
Допоможіть будь ласка, як знайти інформацію по такому питанню: мене звільняють з роботи, бо мій керівник не задоволений моїми результатами. Компанія українська, я в Україні. Наразі я працюю останні два тижні. Я одинока мати з дитиною, яка має інвалідність, цього року у червні їй виповнюється 18 років. Згідно законодавства, чи маю я право вимагати від роботодавця компенсацію до 18 років дитині (це за 4 місяця фактично)? В якому % від з.п.? Як правильно спілкуватися з HR? Або мені треба звертатися до соц захисту за виплатами на час поки я не влаштуюся на іншу роботу?
Відповіді
-
Вікторія вітаю) Спробуємо вам допомогти
@Olga_K Оля, поділіться будь ласка, якщо знаєте, як краще діяти в такій ситуації
Вікторія, щодо юридичного аспекту раджу звернутись на безкоштовно гарячу лінію 0 800 213 103
0 -
@Вікторіяя , добрий вечір. Спершу, дозвольте сказати, що мені дуже шкода, що так сталося. Стосовно Ваших прав і можливих кроків вирішення цього питання, висловлю свою думку:
- Компенсація від роботодавця: Законодавство про працю в Україні може встановлювати різні умови для компенсації при звільненні. Правила стосовно компенсації зазвичай визначаються в трудовому договорі або колективному договорі. Вам слід переглянути Ваш трудовий договір і ознайомитися з інформацією, яка там прописана. Якщо договору немає, чи з якихось причин там нічого конкретного не зазначено: стаття 41 Трудового кодексу України визначає випадки, коли працівник має право на компенсацію у разі звільнення за ініціативою роботодавця.
- Законодавство щодо опіки над дітьми з інвалідністю: В Україні існують соціальні програми, які можуть забезпечити допомогу в таких ситуаціях. Вам слід звернутися до місцевого органу соціального захисту населення або до спеціалізованих організацій, які надають правову допомогу в таких питаннях. Нижче я ще напишу список організацій.
- Спілкування з HR: Якщо Ви вирішили вимагати компенсації від роботодавця, то я теж рекомендую контактувати з відділом кадрів (HR) Вашої компанії. Вам слід чітко викласти Вашу ситуацію, показати свою готовність до співпраці та можливість документально підтвердити Ваші обставини (наприклад, медичні документи Вашої дитини).
- Права одиноких матерів і батьків дітей з інвалідністю: Українське законодавство може містити певні положення, які захищають права одиноких матерів і батьків дітей з інвалідністю. Вам слід також звернутися до місцевих правозахисних організацій або адвоката, щоб отримати конкретні поради та інформацію щодо ваших прав у цій ситуації. Посилання дам нижче.
Декілька посилань на конкретні портали та ресурси, де Ви можете знайти корисну інформацію про права одиноких матерів і батьків дітей з інвалідністю в Україні:
- Сайт Міністерства соціальної політики України:
- Веб-сайт: msp.gov.ua На сайті можна знайти інформацію про різні соціальні програми, послуги та права громадян, включаючи матерів і батьків дітей з інвалідністю.
- Сайт Державної служби України з питань інвалідів:
- Веб-сайт: dpsi.gov.ua Тут можна знайти інформацію про права та підтримку для людей з інвалідністю та їх сімей.
- "Законодавство України":
- Веб-сайт: zakon.rada.gov.ua На цьому сайті можна знайти офіційний текст законів України, включаючи Трудовий кодекс та інші закони, що стосуються прав працівників та соціального захисту.
- Сайт Порталу адміністративних послуг України:
- Веб-сайт: poslugy.gov.ua Тут можна знайти інформацію про різні соціальні послуги та програми, які надаються українськими органами влади.
Також я рекомендую звернутися до спеціаліста з правової сфери або до організацій, які надають правову допомогу в подібних ситуаціях, для отримання конкретних порад.
Приклади організацій, які можуть надати консультації з питань прав одиноких матерів і батьків дітей з інвалідністю:
- Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ): ЮНІСЕФ активно працює в Україні і надає підтримку дітям і сім'ям у складних життєвих ситуаціях, включаючи дітей з інвалідністю та їхніх батьків. Вони можуть надати корисну інформацію та поради.
- Неприбуткові організації, що працюють у сфері захисту прав дітей та інвалідів: В Україні існують різні неприбуткові організації, такі як "Права людини в Україні" або "Діти України", які можуть надати консультації та інформаційну підтримку.
- Центри соціальної допомоги для сім'ї, дітей та молоді: Місцеві центри соціальної допомоги можуть надавати консультації з питань соціального захисту, прав дітей та сімейних відносин. Вони можуть надати інформацію про доступні соціальні програми та послуги.
- Юридичні клініки: Деякі університети та неприбуткові організації мають юридичні клініки, які надають безкоштовну правову допомогу. Вони можуть надати консультації з питань трудового та соціального права.
- Організації, що працюють з питань рівних можливостей. Фонд "Право на захист", Всеукраїнське об'єднання людей з інвалідністю "Самопоміч", "Творча спільнота інвалідів", Фонд "Світ без бар'єрів", Федерація інвалідів України.
1 -
ви на зв'язку?
0
Категорії
- Всі категорії
- 190 Здоров'я
- 60 Захворювання та інвалідність у період війни
- 37 Ментальне здоров'я
- 30 Фізичні обмеження
- 8 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 30 Хронічні захворювання