<div class="js-embed embedResponsive" recordid":58902,"recordtype":"discussion","body":"Доброго дня! Маю питання по нашумілому законопроекту 10378.\nМене звати Олександр, мені 38 років. Я одинока людина, власної сім'ї не маю, проживаю разом із батьком 1957 р.н., матір'ю 1958 р.н. і тіткою 1952 р.н. (сестрою батька). Інших близьких родичів, які би з нами проживали, або бодай перебували в Україні, ми не маємо. Моя тітка - одинока людина, не має дітей, не має близьких родичів крім мене і мого батька (її брата). Вона інвалід дитинства, а з 2003-го року - інвалід 1-ї групи по зору (5% гострота зору, 15° поле, майже сліпа), має середньо-важку ступінь глухоти та вестибюлярні розлади. Має висновок МСЕК про довічне призначення групи (хвороба зору невиліковна і тільки прогресує) і потребу у постійному сторонньому догляді. Раніше догляд за нею здійснювали по мірі можливостей я і мій батько, фактичним законним доглядальником був він. Але батько переніс інфаркт, має ІХС, гіпертензію і цукровий діабет. Моя мати хворіє на психічні і неврологічні розлади, має м'язову атрофію. Вся відповідальність з догляду лягла на мене, і я сумлінно свій обов'язок виконую. Навіть змушений був перейти на самозайнятість (роботу на дому). Згідно висновків лікарів-спеціалістів, а також сімейного лікаря, вони (батько і мати) ні за віком, ні за станом здоров'я не можуть здійснювати постійний догляд. З 1-го лютого 2023 р. я, як особа, пов'язана спільним побутом і найближчий "здоровий" родич, здійснюю за тіткою постійний догляд на законних підставах, стою на обліку в УСЗН і отримую компенсацію. \nУ проекті закону 10378 від 25.12.2023 зі ст. 23 вилучили норму про відстрочку для осіб, які здійснюють постійний догляд за особою з інвалідністю 1-ї групи не з числа найближчих родичів. Тепер перелік таких осіб (інвалідів 1-ї та 2-ї груп, за якими здійснюється догляд) пропонується обмежити \n- родичами 1-го ступення споріднення\n- чоловіками\/дружинами чи їх батьками\n- особами, що визнані судом НЕДІЄЗДАТНИМИ\nМоя тітка не є мені ні родичем 1-го ступеня споріднення, ні недієздатною особою.\nНа вашу думку, чи можна таку редакцію ст. 23 вважати такою, що порушує права осіб з інвалідністю, визначені Законом України Про соціальні послуги. А саме порушення права інваліда 1-ї групи на постійний сторонній догляд і права на безперервність цього догляду?\nДякую за будь-яку консультацію. З повагою , Олександр.\n<\/pre>","bodyRaw":"[{\"insert\":\"Доброго дня! Маю питання по нашумілому законопроекту 10378.\"},{\"attributes\":{\"code-block\":true},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"Мене звати Олександр, мені 38 років. Я одинока людина, власної сім'ї не маю, проживаю разом із батьком 1957 р.н., матір'ю 1958 р.н. і тіткою 1952 р.н. (сестрою батька). Інших близьких родичів, які би з нами проживали, або бодай перебували в Україні, ми не маємо. Моя тітка - одинока людина, не має дітей, не має близьких родичів крім мене і мого батька (її брата). Вона інвалід дитинства, а з 2003-го року - інвалід 1-ї групи по зору (5% гострота зору, 15° поле, майже сліпа), має середньо-важку ступінь глухоти та вестибюлярні розлади. Має висновок МСЕК про довічне призначення групи (хвороба зору невиліковна і тільки прогресує) і потребу у постійному сторонньому догляді. Раніше догляд за нею здійснювали по мірі можливостей я і мій батько, фактичним законним доглядальником був він. Але батько переніс інфаркт, має ІХС, гіпертензію і цукровий діабет. Моя мати хворіє на психічні і неврологічні розлади, має м'язову атрофію. Вся відповідальність з догляду лягла на мене, і я сумлінно свій обов'язок виконую. Навіть змушений був перейти на самозайнятість (роботу на дому). Згідно висновків лікарів-спеціалістів, а також сімейного лікаря, вони (батько і мати) ні за віком, ні за станом здоров'я не можуть здійснювати постійний догляд. З 1-го лютого 2023 р. я, як особа, пов'язана спільним побутом і найближчий \\\"здоровий\\\" родич, здійснюю за тіткою постійний догляд на законних підставах, стою на обліку в УСЗН і отримую компенсацію. \"},{\"attributes\":{\"code-block\":true},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"У проекті закону 10378 від 25.12.2023 зі ст. 23 вилучили норму про відстрочку для осіб, які здійснюють постійний догляд за особою з інвалідністю 1-ї групи не з числа найближчих родичів. Тепер перелік таких осіб (інвалідів 1-ї та 2-ї груп, за якими здійснюється догляд) пропонується обмежити \"},{\"attributes\":{\"code-block\":true},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"- родичами 1-го ступення споріднення\"},{\"attributes\":{\"code-block\":true},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"- чоловіками\\\/дружинами чи їх батьками\"},{\"attributes\":{\"code-block\":true},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"- особами, що визнані судом НЕДІЄЗДАТНИМИ\"},{\"attributes\":{\"code-block\":true},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"Моя тітка не є мені ні родичем 1-го ступеня споріднення, ні недієздатною особою.\"},{\"attributes\":{\"code-block\":true},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"На вашу думку, чи можна таку редакцію ст. 23 вважати такою, що порушує права осіб з інвалідністю, визначені Законом України Про соціальні послуги. А саме порушення права інваліда 1-ї групи на постійний сторонній догляд і права на безперервність цього догляду?\"},{\"attributes\":{\"code-block\":true},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"Дякую за будь-яку консультацію. З повагою , Олександр.\"},{\"attributes\":{\"code-block\":true},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"\\n\"}]","format":"rich","dateInserted":"2024-01-02T13:00:16+00:00","insertUser":{"userID":77073,"name":"setool3box","url":"https:\/\/enableme.vanillacommunities.com\/profile\/setool3box","photoUrl":"https:\/\/us.v-cdn.net\/6032412\/uploads\/defaultavatar\/nFR6E42XD1AF0.jpg","dateLastActive":"2024-01-08T18:09:32+00:00","banned":0,"punished":0,"private":false,"label":"✭","labelHtml":"✭"},"displayOptions":{"showUserLabel":false,"showCompactUserInfo":true,"showDiscussionLink":true,"showPostLink":true,"showCategoryLink":false,"renderFullContent":false,"expandByDefault":false},"url":"https:\/\/community.enableme.org\/ua\/discussion\/58902\/porushennya-prav-osib-z-invalidnistyu-u-z-p-10378","embedType":"quote","name":"Порушення прав осіб з інвалідністю у з\/п 10378"}">
https://community.enableme.org/ua/discussion/58902/porushennya-prav-osib-z-invalidnistyu-u-z-p-10378
@setool3box Ми справді не можемо відповісти, чи порушуватиме Закон у цій редакції права людей з інвалідністю. Але, якщо дозволите, я б на вашому місті звернулася до юриста, котрий займається захистом прав людей з інвалідністю. Він і відповість на питання, і підкаже, як діяти у випадку прийняття законопроекту у даному вигляді, щоб забезпечити Вашій тітці належний догляд.
Знаю, що такі юристи працюють у Гельсінській спілці з прав людини - спробуйте звернутися туди.