Оформлення інвалідності у Польщі
Уважно прочитала всі ваші матеріали, що стосуються інвалідності в Україні. Хочу звернутися до Вас з проханням пояснити мені, чи можу я отримати 2 групу інвалідності, якщо я проживаю в Польщі і маю в Польщі відповідну 2 групу інвалідності (stopień niepełnosprawności "umiarkowany").
Справа в тому, що в Польщі група інвалідності ще не дає права до пенсії по інвалідності, а щоб подати тут на польську пенсію по інвалідності (renta), в мене бракує відповідного стажу праці.
Останнім часом відчуваю постійний біль хребта і думаю про закінчення роботи. На таблетках довго не протягнеш. Українська пенсія, хоч і менша, ніж тут у Польщі, але дала б мені мінімальну допомогу, щоб триматися якось на плаву.
Буду дуже вдячна за конкретну інформацію!
З поважанням, Катерина Ревак.
Найкраща відповідь
-
Здрастуйте Пані Катерино! @Nikaragua
У Вашому запитанні відсутньо багато необхідних даних, та спробую пояснити у загальному.
Отже, якщо Ви є громадянкою України і проживаєте в Україні, Ви можете претендувати на виплату пенсії - за віком чи у зв'язку з інвалідністю.
Якщо я правильно зрозуміла, інвалідність у Вас встановлена лише в Польщі і не була підтверджена в Україні. Не знайшла інформації про те, чи можна верифікувати польське посвідчення в Україні - підозрюю, ці випадки одиничні і не узагальнені. Тож в Україні Вам потрібно буде почати з підтвердження інвалідності: звернутися до сімейного лікаря разом з усіма документами і польським посвідченням, а далі або його верифікують, або Вас направлять на медико-соціальну експертизу (так як це відбувається зазвичай в усіх випадках) для встановлення інвалідності й присвоєння групи.
Підтвердивши інвалідність, Ви зможете претендувати на пенсію з інвалідності. ЇЇ розмір залежатиме від Вашого страхового стажу і детально із необхідними співідношеннями віку й стажу Ви можете ознайомитися в таблиці за посиланням: https://kosht.media/pensiia-po-invalidnosti-umovy-vykhodu-ta-oformlennia/
Теоретично (!) - якщо у Вас бракує українського стажу, до нього можуть долічити польський. Принаймні, так можна зробити при нарахуванні виплати пенсії за віком (але там беруть до уваги тільки власне наявність такого стажу, а на розмір пенсії за віком він не впливає). Наскільки це реально - краще підкажуть юристи. Та, можливо, у Вас і без того є достатній стаж в Україні, щоб претендлувати на песію з інвалідності.
Якщо Ваша пенсія з інвалідності внаслідок недостатньо тривалого страхового стажу буде нижчою прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність, Ви маєте право звернутися за місцем проживання (в Україні) до управління праці й соціального захисту по додаткову допомогу.
За посиланням https://www.pfu.gov.ua/2152993-servisni-tsentry-gu-pfu/ Ви знайдете адреси й контакти сервісних центрів Пенсійного фонду України у Вашому регіоні (в регіоні, в який плануєте повернутись) - для роз'яснень, проведення додаткових розрахунків, уточнень щодо конкретно Вашої справи і необхідних документів для подачі.
Якщо залишились питання чи уточнення щодо нашої відповіді Вам - будемо раді допомогти!
Бажаємо удачі та здоров'я!
1
Відповіді
-
Вітаю! Нам знадобиться трохи часу, щоб зібрати інформацію для вас
0 -
Nikaragua вітаю! Який у вас статус? Ви біженець? Чи плануєте повертатись в Україну?
0 -
Nikaragua ви на зв'язку?
0 -
Ні, я не маю статусу біженця, навпаки, приймала 5 біженців з України, але вони вже роз'їхалися... Хочеться вернутися в Україну, як не зараз, то на певно після війни. Адже в мене там вся родина, мама, брати, сини, - всі служать перемозі, кожний по своєму.
0
Категорії
- Всі категорії
- 208 Здоров'я
- 65 Захворювання та інвалідність у період війни
- 39 Ментальне здоров'я
- 34 Фізичні обмеження
- 8 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 36 Хронічні захворювання
- 20 Допоміжні технології та терапія
- 152 Для проживаючих в Україні