Оформлення інвалідності у Польщі

Nikaragua
Nikaragua
відредаговано 4. May 2023, 14:24 в Для біженців у 🇵🇱 Польщі

Уважно прочитала всі ваші матеріали, що стосуються інвалідності в Україні. Хочу звернутися до Вас з проханням пояснити мені, чи можу я отримати 2 групу інвалідності, якщо я проживаю в Польщі і маю в Польщі відповідну 2 групу інвалідності (stopień niepełnosprawności "umiarkowany").

Справа в тому, що в Польщі група інвалідності ще не дає права до пенсії по інвалідності, а щоб подати тут на польську пенсію по інвалідності (renta), в мене бракує відповідного стажу праці.

Останнім часом відчуваю постійний біль хребта і думаю про закінчення роботи. На таблетках довго не протягнеш. Українська пенсія, хоч і менша, ніж тут у Польщі, але дала б мені мінімальну допомогу, щоб триматися якось на плаву.

Буду дуже вдячна за конкретну інформацію!

З поважанням, Катерина Ревак.

Найкраща відповідь

• Настя
    Настя expert
    Відповідь ✓

Здрастуйте Пані Катерино! @Nikaragua

У Вашому запитанні відсутньо багато необхідних даних, та спробую пояснити у загальному.

Отже, якщо Ви є громадянкою України і проживаєте в Україні, Ви можете претендувати на виплату пенсії - за віком чи у зв'язку з інвалідністю.

Якщо я правильно зрозуміла, інвалідність у Вас встановлена лише в Польщі і не була підтверджена в Україні. Не знайшла інформації про те, чи можна верифікувати польське посвідчення в Україні - підозрюю, ці випадки одиничні і не узагальнені. Тож в Україні Вам потрібно буде почати з підтвердження інвалідності: звернутися до сімейного лікаря разом з усіма документами і польським посвідченням, а далі або його верифікують, або Вас направлять на медико-соціальну експертизу (так як це відбувається зазвичай в усіх випадках) для встановлення інвалідності й присвоєння групи.

Підтвердивши інвалідність, Ви зможете претендувати на пенсію з інвалідності. ЇЇ розмір залежатиме від Вашого страхового стажу і детально із необхідними співідношеннями віку й стажу Ви можете ознайомитися в таблиці за посиланням: https://kosht.media/pensiia-po-invalidnosti-umovy-vykhodu-ta-oformlennia/

Теоретично (!) - якщо у Вас бракує українського стажу, до нього можуть долічити польський. Принаймні, так можна зробити при нарахуванні виплати пенсії за віком (але там беруть до уваги тільки власне наявність такого стажу, а на розмір пенсії за віком він не впливає). Наскільки це реально - краще підкажуть юристи. Та, можливо, у Вас і без того є достатній стаж в Україні, щоб претендлувати на песію з інвалідності.

Якщо Ваша пенсія з інвалідності внаслідок недостатньо тривалого страхового стажу буде нижчою прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність, Ви маєте право звернутися за місцем проживання (в Україні) до управління праці й соціального захисту по додаткову допомогу.

За посиланням https://www.pfu.gov.ua/2152993-servisni-tsentry-gu-pfu/ Ви знайдете адреси й контакти сервісних центрів Пенсійного фонду України у Вашому регіоні (в регіоні, в який плануєте повернутись) - для роз'яснень, проведення додаткових розрахунків, уточнень щодо конкретно Вашої справи і необхідних документів для подачі.

Якщо залишились питання чи уточнення щодо нашої відповіді Вам - будемо раді допомогти!

Бажаємо удачі та здоров'я!

Відповіді

Категорії