Вітаю, нещодавно поставили діагноз поліміозит. Знаю, що в деяких людей з цим захворюванням (а також іншими схожими, такими як ревматоїдний артрит) є інвалідність. Як я можу дізнатися, чи можу я її отримати? Лише в лікаря? Наперед дякую.
nekomelisa Вітаю у нашій спільноті
Якщо хтось із учасників спільноти стикався, вони відпишуться у цьому чаті. А ми, волонтери спільноти, пошукаємо для вас актуальну інформацію
nekomelisa Вітаю у нашій спільноті
Якщо хтось із учасників спільноти стикався, вони відпишуться у цьому чаті. А ми, волонтери спільноти, пошукаємо для вас актуальну інформацію
Добрий день @nekomelisa
Інвалідність визначається не захворюванням, а порушенням функцій організму із втратою працездатності та обмеженням життєдіяльності внаслідок захворювання (або нещасного випадку).
Для детальних роз'яснень, а тим більше для встановлення інвалідності, Вам однозначно потрібно звернутися до лікаря: першопочатково - до медичного закладу за місцем проживання, наступним кроком - до Медико-соціальної експертної комісії замісцем проживання.
Медико-соціальні експертні комісії визначають:
- Групу інвалідності, її причину і час настання. Особа може одночасно бути визнана особою з інвалідністю однієї групи і лише з однієї причини. При підвищенні групи інвалідності в разі виникнення більш тяжкого захворювання причина інвалідності встановлюється на вибір особи з інвалідністю. У разі якщо однією з причин інвалідності є інвалідність з дитинства, вказуються дві причини інвалідності.
- Види трудової діяльності, рекомендовані особі з інвалідністю за станом здоров’я.
- Причинний зв’язок інвалідності із захворюванням чи каліцтвом, що виникли у дитинстві, вродженою вадою.
- Ступінь втрати професійної працездатності потерпілим від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання.
- Ступінь втрати здоров’я, групу інвалідності, причину, зв’язок і час настання інвалідності громадян, які постраждали внаслідок політичних репресій або Чорнобильської катастрофи.
- Медичні показання на право одержання особою з інвалідністю спеціального автомобільного транспорту і протипоказання до керування ним.
Перелік необхідних документів
- заповнена форма направлення, підписана Головою ЛКК, членами комісії та печаткою лікувального закладу (форма 088/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 лютого 2012 року № 110);
- паспорт та копія паспорта;
- медична карта амбулаторного хворого (амбулаторна книжка - форма 025/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 лютого 2012 року № 110);
- трудова книжка або її копія, засвідчена у визначеному порядку спеціалістами відділу кадрів з останнього місця роботи або нотаріусом;
- оригінали всіх документів, які вписані в форму 088/с, а саме: довідка про стан здоров’я від хірурга, невропатолога, терапевта та інших спеціалістів, зокрема фахівців з хвороби за якою хворий очікує отримати стан інвалідності, оригінали рентгенологічного обстеження, та лабораторні аналізи. Діагноз хворого за основним захворюванням має бути описаний у виписці з історії хвороби (епікриз).
Дати аналізів та виписок мають відповідати терміну проведеного лікування та обстежень і, відповідно, датам лікарняних листів. Документи, що використовуються для визначення причинного зв'язку інвалідності, подаються в оригіналі або копії, засвідчені в установленому законодавством порядку.
Після звернення та подачі усіх необхідних документів комісія розглядає справу і приймає рішення протягом 5 робочих днів. Цей період може трохи відрізнятися у зв'язку з деякими об'єктивними обставинами (наприклад, під час воєнного стану в ситуації постійних повітряних тривог). Також комісія може запросити додаткові обстеження чи документи.
Удачі Вам! Якщо з'явилися уточнення чи додаткові питання - звертайтеся!
Добрий день @nekomelisa
Інвалідність визначається не захворюванням, а порушенням функцій організму із втратою працездатності та обмеженням життєдіяльності внаслідок захворювання (або нещасного випадку).
Для детальних роз'яснень, а тим більше для встановлення інвалідності, Вам однозначно потрібно звернутися до лікаря: першопочатково - до медичного закладу за місцем проживання, наступним кроком - до Медико-соціальної експертної комісії замісцем проживання.
Медико-соціальні експертні комісії визначають:
- Групу інвалідності, її причину і час настання. Особа може одночасно бути визнана особою з інвалідністю однієї групи і лише з однієї причини. При підвищенні групи інвалідності в разі виникнення більш тяжкого захворювання причина інвалідності встановлюється на вибір особи з інвалідністю. У разі якщо однією з причин інвалідності є інвалідність з дитинства, вказуються дві причини інвалідності.
- Види трудової діяльності, рекомендовані особі з інвалідністю за станом здоров’я.
- Причинний зв’язок інвалідності із захворюванням чи каліцтвом, що виникли у дитинстві, вродженою вадою.
- Ступінь втрати професійної працездатності потерпілим від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання.
- Ступінь втрати здоров’я, групу інвалідності, причину, зв’язок і час настання інвалідності громадян, які постраждали внаслідок політичних репресій або Чорнобильської катастрофи.
- Медичні показання на право одержання особою з інвалідністю спеціального автомобільного транспорту і протипоказання до керування ним.
Перелік необхідних документів
- заповнена форма направлення, підписана Головою ЛКК, членами комісії та печаткою лікувального закладу (форма 088/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 лютого 2012 року № 110);
- паспорт та копія паспорта;
- медична карта амбулаторного хворого (амбулаторна книжка - форма 025/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 лютого 2012 року № 110);
- трудова книжка або її копія, засвідчена у визначеному порядку спеціалістами відділу кадрів з останнього місця роботи або нотаріусом;
- оригінали всіх документів, які вписані в форму 088/с, а саме: довідка про стан здоров’я від хірурга, невропатолога, терапевта та інших спеціалістів, зокрема фахівців з хвороби за якою хворий очікує отримати стан інвалідності, оригінали рентгенологічного обстеження, та лабораторні аналізи. Діагноз хворого за основним захворюванням має бути описаний у виписці з історії хвороби (епікриз).
Дати аналізів та виписок мають відповідати терміну проведеного лікування та обстежень і, відповідно, датам лікарняних листів. Документи, що використовуються для визначення причинного зв'язку інвалідності, подаються в оригіналі або копії, засвідчені в установленому законодавством порядку.
Після звернення та подачі усіх необхідних документів комісія розглядає справу і приймає рішення протягом 5 робочих днів. Цей період може трохи відрізнятися у зв'язку з деякими об'єктивними обставинами (наприклад, під час воєнного стану в ситуації постійних повітряних тривог). Також комісія може запросити додаткові обстеження чи документи.
Удачі Вам! Якщо з'явилися уточнення чи додаткові питання - звертайтеся!
Добрий день @nekomelisa<\/a> <\/p>
Медико-соціальні експертні комісії визначають:<\/strong><\/p>
- Групу інвалідності, її причину і час настання. Особа може одночасно бути визнана особою з інвалідністю однієї групи і лише з однієї причини. При підвищенні групи інвалідності в разі виникнення більш тяжкого захворювання причина інвалідності встановлюється на вибір особи з інвалідністю. У разі якщо однією з причин інвалідності є інвалідність з дитинства, вказуються дві причини інвалідності.<\/li>
- Види трудової діяльності, рекомендовані особі з інвалідністю за станом здоров’я.<\/li>
- Причинний зв’язок інвалідності із захворюванням чи каліцтвом, що виникли у дитинстві, вродженою вадою.<\/li>
- Ступінь втрати професійної працездатності потерпілим від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання.<\/li>
- Ступінь втрати здоров’я, групу інвалідності, причину, зв’язок і час настання інвалідності громадян, які постраждали внаслідок політичних репресій або Чорнобильської катастрофи.<\/li>
- Медичні показання на право одержання особою з інвалідністю спеціального автомобільного транспорту і протипоказання до керування ним.<\/li><\/ol>
<\/h3>
Перелік необхідних документів<\/strong><\/p>
- заповнена форма направлення, підписана Головою ЛКК, членами комісії та печаткою лікувального закладу (форма 088\/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 лютого 2012 року № 110<\/a>);<\/li>
- паспорт та копія паспорта;<\/li>
- медична карта амбулаторного хворого (амбулаторна книжка - форма 025\/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 лютого 2012 року № 110<\/a>);<\/li>
- трудова книжка або її копія, засвідчена у визначеному порядку спеціалістами відділу кадрів з останнього місця роботи або нотаріусом;<\/li>
- оригінали всіх документів, які вписані в форму 088\/с, а саме: довідка про стан здоров’я від хірурга, невропатолога, терапевта та інших спеціалістів, зокрема фахівців з хвороби за якою хворий очікує отримати стан інвалідності, оригінали рентгенологічного обстеження, та лабораторні аналізи. Діагноз хворого за основним захворюванням має бути описаний у виписці з історії хвороби (епікриз).<\/li><\/ul>
Дати аналізів та виписок мають відповідати терміну проведеного лікування та обстежень і, відповідно, датам лікарняних листів. Документи, що використовуються для визначення причинного зв'язку інвалідності, подаються в оригіналі або копії, засвідчені в установленому законодавством порядку.<\/p>
Після звернення та подачі усіх необхідних документів комісія розглядає справу і приймає рішення протягом 5 робочих днів. Цей період може трохи відрізнятися у зв'язку з деякими об'єктивними обставинами (наприклад, під час воєнного стану в ситуації постійних повітряних тривог). Також комісія може запросити додаткові обстеження чи документи.<\/p>
Удачі Вам! Якщо з'явилися уточнення чи додаткові питання - звертайтеся!<\/p>","bodyRaw":"[{\"insert\":\"https:\\\/\\\/community.enableme.org\\\/ua\\\/discussion\\\/57715\\\/invalidnist-pri-polimioziti\",\"attributes\":{\"link\":\"https:\\\/\\\/community.enableme.org\\\/ua\\\/discussion\\\/57715\\\/invalidnist-pri-polimioziti\"}},{\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"Добрий день \"},{\"insert\":{\"mention\":{\"name\":\"nekomelisa\",\"userID\":75356}}},{\"insert\":\" \\nІнвалідність визначається не захворюванням, а порушенням функцій організму із втратою працездатності та обмеженням життєдіяльності внаслідок захворювання (або нещасного випадку).\\nДля детальних роз'яснень, а тим більше для встановлення інвалідності, Вам однозначно потрібно звернутися до лікаря: першопочатково - до медичного закладу за місцем проживання, наступним кроком - до Медико-соціальної експертної комісії замісцем проживання.\\n\\n\"},{\"attributes\":{\"bold\":true},\"insert\":\"Медико-соціальні експертні комісії визначають:\"},{\"insert\":\"\\nГрупу інвалідності, її причину і час настання. Особа може одночасно бути визнана особою з інвалідністю однієї групи і лише з однієї причини. При підвищенні групи інвалідності в разі виникнення більш тяжкого захворювання причина інвалідності встановлюється на вибір особи з інвалідністю. У разі якщо однією з причин інвалідності є інвалідність з дитинства, вказуються дві причини інвалідності.\"},{\"attributes\":{\"list\":{\"depth\":0,\"type\":\"ordered\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"Види трудової діяльності, рекомендовані особі з інвалідністю за станом здоров’я.\"},{\"attributes\":{\"list\":{\"depth\":0,\"type\":\"ordered\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"Причинний зв’язок інвалідності із захворюванням чи каліцтвом, що виникли у дитинстві, вродженою вадою.\"},{\"attributes\":{\"list\":{\"depth\":0,\"type\":\"ordered\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"Ступінь втрати професійної працездатності потерпілим від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання.\"},{\"attributes\":{\"list\":{\"depth\":0,\"type\":\"ordered\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"Ступінь втрати здоров’я, групу інвалідності, причину, зв’язок і час настання інвалідності громадян, які постраждали внаслідок політичних репресій або Чорнобильської катастрофи.\"},{\"attributes\":{\"list\":{\"depth\":0,\"type\":\"ordered\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"Медичні показання на право одержання особою з інвалідністю спеціального автомобільного транспорту і протипоказання до керування ним.\"},{\"attributes\":{\"list\":{\"depth\":0,\"type\":\"ordered\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"attributes\":{\"header\":{\"level\":3,\"ref\":\"\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"attributes\":{\"bold\":true},\"insert\":\"Перелік необхідних документів\"},{\"insert\":\"\\nзаповнена форма направлення, підписана Головою ЛКК, членами комісії та печаткою лікувального закладу (форма 088\\\/о, затверджена \"},{\"attributes\":{\"link\":\"https:\\\/\\\/zakon.rada.gov.ua\\\/laws\\\/show\\\/z0661-12\"},\"insert\":\"наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 лютого 2012 року № 110\"},{\"insert\":\");\"},{\"attributes\":{\"list\":{\"depth\":0,\"type\":\"bullet\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"паспорт та копія паспорта;\"},{\"attributes\":{\"list\":{\"depth\":0,\"type\":\"bullet\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"медична карта амбулаторного хворого (амбулаторна книжка - форма 025\\\/о, затверджена \"},{\"attributes\":{\"link\":\"https:\\\/\\\/zakon.rada.gov.ua\\\/laws\\\/show\\\/z0661-12\"},\"insert\":\"наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 лютого 2012 року № 110\"},{\"insert\":\");\"},{\"attributes\":{\"list\":{\"depth\":0,\"type\":\"bullet\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"трудова книжка або її копія, засвідчена у визначеному порядку спеціалістами відділу кадрів з останнього місця роботи або нотаріусом;\"},{\"attributes\":{\"list\":{\"depth\":0,\"type\":\"bullet\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"оригінали всіх документів, які вписані в форму 088\\\/с, а саме: довідка про стан здоров’я від хірурга, невропатолога, терапевта та інших спеціалістів, зокрема фахівців з хвороби за якою хворий очікує отримати стан інвалідності, оригінали рентгенологічного обстеження, та лабораторні аналізи. Діагноз хворого за основним захворюванням має бути описаний у виписці з історії хвороби (епікриз).\"},{\"attributes\":{\"list\":{\"depth\":0,\"type\":\"bullet\"}},\"insert\":\"\\n\"},{\"insert\":\"Дати аналізів та виписок мають відповідати терміну проведеного лікування та обстежень і, відповідно, датам лікарняних листів. Документи, що використовуються для визначення причинного зв'язку інвалідності, подаються в оригіналі або копії, засвідчені в установленому законодавством порядку.\\n\\nПісля звернення та подачі усіх необхідних документів комісія розглядає справу і приймає рішення протягом 5 робочих днів. Цей період може трохи відрізнятися у зв'язку з деякими об'єктивними обставинами (наприклад, під час воєнного стану в ситуації постійних повітряних тривог). Також комісія може запросити додаткові обстеження чи документи.\\n\\nУдачі Вам! Якщо з'явилися уточнення чи додаткові питання - звертайтеся!\\n\"}]","format":"rich","dateInserted":"2023-03-31T13:14:34+00:00","insertUser":{"userID":73331,"name":"Настя","url":"https:\/\/enableme.vanillacommunities.com\/profile\/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8F","photoUrl":"https:\/\/us.v-cdn.net\/6032412\/uploads\/userpics\/9SDGMY3PLFJE\/nH7XGY7J638IN.jpg","dateLastActive":"2025-08-31T18:35:57+00:00","banned":0,"punished":0,"private":false,"label":"expert","labelHtml":"expert"},"displayOptions":{"showUserLabel":false,"showCompactUserInfo":true,"showDiscussionLink":false,"showPostLink":false,"showCategoryLink":false,"renderFullContent":false,"expandByDefault":false},"url":"https:\/\/community.enableme.org\/ua\/discussion\/comment\/281545#Comment_281545","embedType":"quote"}"> https://community.enableme.org/ua/discussion/comment/281545#Comment_281545