Сезонні алергії.

Функції

Сезонні алергії (або сінна лихоманка, алергічний риніт) виникають через реакцію організму на пилок рослин, який активно поширюється у певні пори року. Найчастіші симптоми: чхання, нежить, сльозотеча, свербіж у носі/очах, втома.

Ось як полегшити симптоми і запобігти погіршенню стану:

Що допоможе полегшити симптоми:

1. Антигістамінні препарати

• Зменшують чхання, свербіж, сльозотечу
 • Приклади: лоратадин, цетиризин, фексофенадин

• Приймай регулярно, а не тільки коли симптоми вже почалися

2. Назальні спреї

• Кортикостероїдні (наприклад, мометазон, флутиказон) зменшують запалення

• Сольові спреї очищають слизову від пилку

3. Очні краплі

• Якщо є сльозотеча та свербіж очей – антигістамінні краплі (наприклад, олопатадин)

Як не допустити погіршення:

1. Слідкуй за рівнем пилку

• Уникай прогулянок у періоди високої концентрації пилку (особливо зранку, у суху й вітряну погоду)

• Користуйся сайтами чи додатками, які показують рівень пилку в повітрі

2. Обмежуй контакт з алергенами

• Не відкривай вікна вдень — провітрювати краще ввечері або після дощу

• Не суши білизну на вулиці – пилок осідає на тканинах

• Приймай душ і змінюй одяг після прогулянки

3. Використовуй фільтри

• Встанови очисник повітря з HEPA-фільтром вдома

• У машині вмикай рециркуляцію повітря і тримай вікна закритими

4. Уникай подразників

• Дим, парфуми, побутова хімія можуть посилювати алергію — намагайся уникати

Коли звертатися до лікаря:

• Симптоми не контролюються звичайними засобами

• Алергія переходить у астму (задишка, кашель, свистяче дихання)

• Є підозра на інші алергени, крім пилку

У такому разі лікар може направити на:

• Алерготести (шкірні або кров на IgE)

• Призначити аллерген-специфічну імунотерапію (АСІТ) — «вакцинацію» проти алергену

Порада: Починати лікування краще до сезону цвітіння, а не тоді, коли симптоми вже в розпалі.

Коментарі

• svetlanaKovalenko  🇺🇦  expert

Вітаю! Ви знаєте, я за своє життя двічі стикалася з алергією, і у мене є підозра, що у мене це щось психосоматичне. Наприклад, яскравий і незрозумілий мені випадок був, коли перетинала кордон як біженка. Я приїхала в Краків до розподільчого центру біженців і дуже гостро переживала, що і як робити далі (там були певні небезпечні моменти). І от у мене дико свербів ніс, просто дико. Мені в медпункті надали пігулку від алергії і вона зняла симптом.
    що це, щось нервове чи алергія?

• Це могла бути справжня алергічна реакція, спровокована стресом

• Гострий стрес може посилювати чутливість організму до різних подразників — пилу, запахів, тканин, навіть речей, які зазвичай не викликають реакцію.
    • У таких випадках алергія ніби “з’являється на рівному місці”, але її тригером є саме стрес.
    • Реакція антигістамінного препарату (пігулки від алергії) — підтверджує, що гистамін (медіатор алергічних реакцій) таки був активований.

Психосоматична реакція — або тілесне втілення психічної напруги

• Під екстремальним психоемоційним навантаженням (наприклад, страх, невідомість, загроза безпеці) тіло може проявляти симптоми, схожі на алергію: свербіж, закладеність носа, висип.
    • Але в цьому випадку немає “зовнішнього алергену” — лише внутрішній конфлікт або гостра тривога.
    • Те, що симптом зник після пігулки, може бути як фізіологічним ефектом, так і ефектом плацебо — бо сам факт прийому ліків уже знижує тривожність.
    • Стресова алергія — реальна річ. Вона часто не є хронічною, але виникає в пікові моменти.
    • В психосоматичних випадках часто є ще інші “сигнали тіла” — наприклад, біль у шлунку, головний біль, тахікардія, утруднене дихання без фізичних причин.
    • Якщо вас ця ситуація турбує або повторюється, можна зробити:
      • Алергопроби — для виключення органічної алергії.
      • Консультацію з психосоматологом чи психотерапевтом, який працює з тілесними симптомами.

Категорії