Як отримати Оземпік для схуднення в Україні

Функції
1582739499_Ozhirenie-i-ego-klassifikaciya-vozmozhnye-oslozhneniya-i-sposo_VR9tmlj.png

До нас в спільноту звернулись з питанням чи можна отримати в Україні "Оземпік" не для лікування, а саме для схуднення?

Наш експерт лікар Світлана Коваленко відповідає детально на це питання.

Ця дискусія була створена з:

Інвалідність при артрозі: всі питання тут

.

Коментарі

• У мене 3 група інвалідності через суглоб і зайву вагу — а вона погіршує мою хворобу. Чи можна отримати призначення Оземпека (семаглютид) у сімейного лікаря в Україні для корекції ваги? Як проходить ця процедура: які документи, обстеження та направлення потрібні? Чи може сімейний лікар в Україні призначити Оземпек при зайвій вазі та інвалідності для зниження ваги і покращення стану суглобів?

• Вітаю! Цікаве питання. В Україні семаглютид (Ozempic) офіційно зареєстрований для лікування цукрового діабету 2-го типу, але не для схуднення. У країнах Європи лікарі можуть призначати Оземпік і при надлишковій вазі, якщо вона критично впливає на здоров’я (зазвичай індекс маси тіла (BMI) має бути від 30). У нашій спільноті є безкоштовні консультації сімейного лікаря онлайн. Хочете, я перенаправлю ваше питання нашому сімейному лікарю?

• Ольго, якщо безкоштовно, то можна :-)

• Вітаємо @OlenaKravchenko!
    Семаглютид (Оземпік)
    дійсно має потенціал суттєво допомогти при ожирінні, особливо якщо воно погіршує інші стани, як у вашому випадку (проблеми з суглобами та інвалідність). Але в Україні призначення цього препарату має свої особливості.

Оземпік (семаглютид)- е препарат групи GLP-1 агоністів, який:

• Знижує апетит;
     • Уповільнює випорожнення шлунка;
    • Сприяє зниженню ваги;
    • Поліпшує контроль глюкози (використовувався при цукровому діабеті 2 типу, зараз — також при ожирінні).

Сімейний лікар в Україні може призначити Оземпік Формально лише за певних умов, бо:

• Препарат дорогий і не входить у програму “Доступні ліки” (станом на 2025 рік).

• У інструкції МОЗ України (Державний реєстр лікарських засобів) семаглютид зареєстрований для лікування діабету 2 типу, а не для “корекції ваги” без супутнього діабету.

Позапоказове призначення (off-label) можливе, але лікар має право відмовити, побоюючись юридичних наслідків.

Сімейний лікар має скласти повну клінічну картину:

• Індекс маси тіла (ІМТ);

• Ваші інвалідизуючі захворювання;

• Проблеми з суглобами (виписки від ортопеда/ревматолога);

• Рівень глюкози, HbA1c (глікозильований гемоглобін) — щоб виключити діабет 2 типу;

• Обстеження щитоподібної залози (УЗД, гормони) — обов’язково перед семаглютидом.

• Направити до ендокринолога:

• Це найважливіше. Лише ендокринолог з достатніми клінічними підставами може призначити семаглютид офіційно.

• Якщо є надмірна вага (ІМТ > 30) + супутня патологія (артроз, гіпертонія, предіабет, інвалідність) — це вже серйозні покази.

Для ендокринолога підготуйте обстеження (аналізи, заключення від ортопеда або ревматолога).

Якщо ендокринолог вважає, що семаглютид доцільний — він призначає його офіційно (навіть якщо для контролю ваги, якщо є додаткові покази). Альтернатива:

• Існує аналог — Вегови (Wegovy) — семаглютид спеціально для зниження ваги, але в Україні не зареєстрований.

• Інші препарати: ліраглутид (Саксенда) — теж ефективний, вводиться щоденно, дорожчий.

Тільки після консультації з лікарем або дієтологом також.

• Мені весь цей шум навколо Оземпіка та його дефіцит нагадує часи коронавіруса та вакцини) Така собі фармакомафія та маркетинг. Але взагалі круто, що така штука є. Не секрет, що в Україні просто епідемія ожиріння - через соціокультурні звички. Але те саме "черевце" - не лише естетична проблема, але й медична, адже викликає багато хворіб, які в тому числі призводять і до ранньої смерті. Тому те, що такі препарати доступні і в Україні, і навіть без діабету - це дуже класно.

OlenaKravchenko бажаю вам успіху в цьому питанні і нових гарних суконь) Але хочу звернути вашу увагу на те, що все рівно прийдеться дотримуватися дієти і під час прийому, і після.

• @OlenaKravchenko

🤍 Залиште, будь ласка, кілька слів!

Чи була відповідь корисною? Нам важливо знати, чи ви отримали потрібну інформацію.

Ваш відгук допоможе іншим і зробить наше ком'юніті ще кращим

• OlenaKravchenko
    OlenaKravchenko unconfirmed

Alona так, дуже корисна інформація! Я часто читаю ваш форум, тут дуже багато інформації, якої ніде нема

Категорії