Боротьба з панічними атаками: власний досвід

lariso4ka
lariso4ka
відредаговано 17. May 2025 в Ментальне здоров'я

Всіх вітаю. Хочу поділитися своїм досвідом боротьби з панічними атаками. В кожної людини панічні атаки виникають з різних причин. В мене вони виникли після не правильного лікування у відділенні неврології. Після ковіду сталося ускладнення, розлад вестибулярного апарату. До цього часу в мене немає людського діагнозу, і правильного лікування. Коли я попала в неврологію у мене не було діагнозу ніхто не знав що зі мною. Мені призначили лікування, від якого мені стало гірше , і з'явилися панічні атаки. Спочатку я не знала що це панічні атаки. Я шукала вихід  , була онлайн консультація психіатра, мені пояснили що це панічні атаки , призначили лікування. Організм специфічний , нажаль призначення не підійшло мені . Це довга історія, яка тягнеться вже 4 роки. За цей час було багато всього випитого. Антидепресанти, транквілізатори це не пігулки щастя. Вони не прибирають панічні атаки . Вони притуплюють дають відчуття що ніби тобі краще, але як тільки ти хочеш вийти з них , все повертається, з новою силою. Про це довго писати. Я вже можу написати книгу про це . Панічні атаки треба проживати . Від цього справді не вмирають. Це складний і довгий процес. Вони в мене є досі . Але я вже навчилися як з ними жити.
За три роки було п'ять видів антидеприсантів. Які не вирішили мої проблеми. Я не противник антидеприсантів, є різні випадки і буває без них ніяк . Але панічні атаки вони точно не лікують.
Особисто для себе я виділила декілька речей, які допомагають впоратися з панічними атаками:
Дихальні вправи. Довгий вдих і ще довший видих (6-7 секунд).
Важливо фізично розслаблятися. Це можуть бути масажі, або нескладні фізичні вправи.
Обмежити різні стимуляції: кава, сигарети, навіть бездумне листання тик-току.Ну і звісно режим дня: лягати спати в один і той самий час, не пізно, прогулянки на свіжому повітрі.

Коментарі

• Вітаю у нашій спільноті! щиро вдячнйи, що ділитися своїм досвідом. Тема панічних атак, зараз дуже поширена, ця гілка точно допоможе комусь у борьбі з недугом

• lariso4ka вітаю! Ви така молодець, що не опускаєте руки! І сердечно дякую вам за відгук і досвід! Це важливо для тих, хто з цим стикнувся і стикається просити про допомогу. Обовʼязково діліться досвідом

Панічні атаки штука не приємна дуже, але з ними можна жити. Цілком згідна з цими порадами, які ви надали:

• Дихальні вправи. Довгий вдих і ще довший видих (6-7 секунд).
    • Важливо фізично розслаблятися. Це можуть бути масажі, або нескладні фізичні вправи. Прогулянки на свіжому повітрі.
    • Обмежити різні стимуляції: кава, сигарети, навіть бездумне листання тик-току і тим більше читання новин.Ну і звісно режим дня: лягати спати в один і той самий час, не пізно.

Від себе ще додам такі дієві штуки:

1. Заземлення. Під час ПА потрібно встати або сісти так, щоби стопи були повністю на землі (підлозі, асфальті, будь чому горизонтальному) і назвати вголос 5 обʼєктів, які ви бачите, 4 звуки які чуєте (шум машини, розмови людей, музику, ваше дихання, ковтання, тощо),, 3 відчуття які є в тілі (як рукав торкається шкіри руки, яке відчуття в роті, шлунку, тощо), 2 запахи (квіти, повітря, власна шкіра, тощо) та 1-2 смаки (присмак у роті, можна лизнути шкіру руки, тощо). Така практика дуже допомагає вийти зі стану некотнрольованої емоції та почати мислити раціонально.
    2. Заземлення через тіло. Потрібно притулитися спиною до стіни (чи дерева, стовпа, що завгодно), ноги поставити на повні стопи на землю і зробити напівприсяд так, щоби ноги були зігнути під 90 градусів в колінах). І так постояти поки не полегшає - напруга в мʼязах ніг зніме панічну атаку.

Мені дивно, що для вас антидепресанти виявились недієвими. Мені від ПА та ПТСР призначав антидепресанти лікар і все допомогло одразу (плюс вкупі з терапією у психолога). Щоправда, були побічні ефекти типу безсоння і тривожності, але це набагато легше ніж ПА, і лікарі відкоригували іншими медикаментами. Запитайте у свого лікаря про венлафаксін, можливо він і вам підійде, якщо ще не пробували.

Разом ми зростаємо!

https://www.facebook.com/0lgaKhodko

• Дякую, що знайшли час і поділилися своїм досвідом. Впевнений, це точно стане комусь у пригоді — інколи справді хочеться почути саме чиюсь історію, а не лише поради лікаря щодо панічних атак

• дякую, що написали тут в спільноті, це вкрай потрібно ділитися власним досвідом! здоровя вам!

Категорії