Боротьба з панічними атаками: власний досвід
Всіх вітаю. Хочу поділитися своїм досвідом боротьби з панічними атаками. В кожної людини панічні атаки виникають з різних причин. В мене вони виникли після не правильного лікування у відділенні неврології. Після ковіду сталося ускладнення, розлад вестибулярного апарату. До цього часу в мене немає людського діагнозу, і правильного лікування. Коли я попала в неврологію у мене не було діагнозу ніхто не знав що зі мною. Мені призначили лікування, від якого мені стало гірше , і з'явилися панічні атаки. Спочатку я не знала що це панічні атаки. Я шукала вихід , була онлайн консультація психіатра, мені пояснили що це панічні атаки , призначили лікування. Організм специфічний , нажаль призначення не підійшло мені . Це довга історія, яка тягнеться вже 4 роки. За цей час було багато всього випитого. Антидепресанти, транквілізатори це не пігулки щастя. Вони не прибирають панічні атаки . Вони притуплюють дають відчуття що ніби тобі краще, але як тільки ти хочеш вийти з них , все повертається, з новою силою. Про це довго писати. Я вже можу написати книгу про це . Панічні атаки треба проживати . Від цього справді не вмирають. Це складний і довгий процес. Вони в мене є досі . Але я вже навчилися як з ними жити.
За три роки було п'ять видів антидеприсантів. Які не вирішили мої проблеми. Я не противник антидеприсантів, є різні випадки і буває без них ніяк . Але панічні атаки вони точно не лікують.
Особисто для себе я виділила декілька речей, які допомагають впоратися з панічними атаками:
Дихальні вправи. Довгий вдих і ще довший видих (6-7 секунд).
Важливо фізично розслаблятися. Це можуть бути масажі, або нескладні фізичні вправи.
Обмежити різні стимуляції: кава, сигарети, навіть бездумне листання тик-току.Ну і звісно режим дня: лягати спати в один і той самий час, не пізно, прогулянки на свіжому повітрі.
Коментарі
-
Вітаю у нашій спільноті! щиро вдячнйи, що ділитися своїм досвідом. Тема панічних атак, зараз дуже поширена, ця гілка точно допоможе комусь у борьбі з недугом
0 -
lariso4ka вітаю! Ви така молодець, що не опускаєте руки! І сердечно дякую вам за відгук і досвід! Це важливо для тих, хто з цим стикнувся і стикається просити про допомогу. Обовʼязково діліться досвідом
Панічні атаки штука не приємна дуже, але з ними можна жити. Цілком згідна з цими порадами, які ви надали:
- Дихальні вправи. Довгий вдих і ще довший видих (6-7 секунд).
- Важливо фізично розслаблятися. Це можуть бути масажі, або нескладні фізичні вправи. Прогулянки на свіжому повітрі.
- Обмежити різні стимуляції: кава, сигарети, навіть бездумне листання тик-току і тим більше читання новин.Ну і звісно режим дня: лягати спати в один і той самий час, не пізно.
Від себе ще додам такі дієві штуки:
- Заземлення. Під час ПА потрібно встати або сісти так, щоби стопи були повністю на землі (підлозі, асфальті, будь чому горизонтальному) і назвати вголос 5 обʼєктів, які ви бачите, 4 звуки які чуєте (шум машини, розмови людей, музику, ваше дихання, ковтання, тощо),, 3 відчуття які є в тілі (як рукав торкається шкіри руки, яке відчуття в роті, шлунку, тощо), 2 запахи (квіти, повітря, власна шкіра, тощо) та 1-2 смаки (присмак у роті, можна лизнути шкіру руки, тощо). Така практика дуже допомагає вийти зі стану некотнрольованої емоції та почати мислити раціонально.
- Заземлення через тіло. Потрібно притулитися спиною до стіни (чи дерева, стовпа, що завгодно), ноги поставити на повні стопи на землю і зробити напівприсяд так, щоби ноги були зігнути під 90 градусів в колінах). І так постояти поки не полегшає - напруга в мʼязах ніг зніме панічну атаку.
Мені дивно, що для вас антидепресанти виявились недієвими. Мені від ПА та ПТСР призначав антидепресанти лікар і все допомогло одразу (плюс вкупі з терапією у психолога). Щоправда, були побічні ефекти типу безсоння і тривожності, але це набагато легше ніж ПА, і лікарі відкоригували іншими медикаментами. Запитайте у свого лікаря про венлафаксін, можливо він і вам підійде, якщо ще не пробували.
Разом ми зростаємо!
https://www.facebook.com/0lgaKhodko
0 -
Дякую, що знайшли час і поділилися своїм досвідом. Впевнений, це точно стане комусь у пригоді — інколи справді хочеться почути саме чиюсь історію, а не лише поради лікаря щодо панічних атак
1 -
дякую, що написали тут в спільноті, це вкрай потрібно ділитися власним досвідом! здоровя вам!
0
Категорії
- Всі категорії
- 212 Здоров'я
- 67 Захворювання та інвалідність у період війни
- 40 Ментальне здоров'я
- 35 Фізичні обмеження
- 8 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 36 Хронічні захворювання
- 20 Допоміжні технології та терапія
- 155 Для проживаючих в Україні