Розсіяний склероз

Доброго вечора! 

Підкажіть будь ласка, я інвалід дитинства (розсіяний склероз). В мене, в Україні, 3 група інвалідності. Я разом з донькою зараз в Нідерландах. На яку допомогу я можу розраховувати у Нідерландах? Бо у цій країні нами ніхто не опікується. Мені пропонують працювати з таким захворюванням цілий робочий день. Ніякої допомоги не буде. Можливо ви мені можете допомогти?

З повагою,

Світлана.

Найкраща відповідь

• Настя
    Настя expert
    Відповідь ✓

Добрий вечір @Світлана46 !

Ваше українська посвідчення людини з івалідністю і Нідерландах не дійсне. Більше того, у цій країні своя система визначення ступеню інвалідності і вона не передбачає поділу на групи. Але, так само, як і в Україні, інвалідність визначається не так назвою захворювання, як обмеженням життєдіяльності та працездатності, котре є супутнім до захворювання чи його наслідком.

Що можна зробити у Вашій ситуації:

Перше і найважливіше - підшуковувати роботу, яка буде відповідати Вашим можливостям. В Нідерландах високий рівень інклюзивності, майже половина людей із визнаною інвалідінстю працюють. При цьому для них часто створюють тимчасові адаптивні робочі місця у різних фондах (перед початком роботи на виробництві, наприклад), спеціально облаштовують та оснащують допоміжним обладнанням постійні робочі місця за кошт держави, створюють особливі умови розрахунку робочих годин (наприклад, людина працює повний робочий день, при цьому через захворювання її продуктивність нижча за 100% - в такому випадку держава покриває компанії додаткові витрати)

Друге - звернутися до лікаря. Адже навіть якщо рівень Вашого захворювання не дає статусу інвалідності, Ви можете отримати лікування, додаткові медичні засоби та реабілітацію - безкоштовно або з майбутнім відшкодуванням.

Третє - звернутися до свого муніципалітету та МЕЕ (об'єднання організацій, котрі опікуються людьми з особливими потребами - не лише з інвалідністю). Можливо, вони зможуть Вам надати підтримку матеріальну чи соціальну. Знайти відділення МЕЕ найближче зможете тут: https://www.mee.nl/mee-locator

Бажаю Вам удачі! Якщо виникнуть уточнення чи додаткові питання - прошу звертатися!

Відповіді

Категорії