Припинили виплати по інвалідності (ІІІ група): що робити за кордоном?
Всім доброго дня😀. Пишу сюди, бо може хтось стикався з подібною ситуацією і зможе підказати. У мене інвалідність третьої групи з 2013 році. З того часу інвалідність була підтверджена, я щороку проходив переогляд.
У 2022 році я виїхав з України, і до певного часу виплати надходили справно. Але з 2025 року вони повністю припинилися, і я не розумію причини. Зараз у мене кілька питань: як можна з’ясувати, чому саме виплати зупинили? Чи реально відновити їх дистанційно, без поїздки в Україну? І чи взагалі є якийсь алгоритм дій у такій ситуації, щоб усе вирішити онлайн?
Буду вдячний за будь-яку інформацію, поради чи досвід.😎 Можливо, хтось уже проходив через подібне й підкаже, куди краще звертатися і як діяти.
Коментарі
-
0
-
@Togo5
Добрий день!
Нагадаю, що в Україні реформували МСЕК, з 1 січня 2025 року встановленням та підтвердженням інвалідності займаються експертні команди з оцінювання повсякденного функціонування особи (ЕКОПФО)
Причин припинення виплат може бути кілька.
Одна з основних — зміна вимог у 2025 році. Уряд зобовʼязав чоловіків віком від 25 до 60 років, які мають другу або третю групу інвалідності і які повинні були пройти повторний огляд у 2022-2024 роках, але з різних обставин не пройшли, мають пройти оцінювання в період з 1 квітня до 1 листопада 2025 року.
Але, якщо виплати припинилися ще до 1 квітня, то може бути й інша причина. Тому пропоную вам звернутися особисто по розʼяснення:
- до Пенсійного фонду України (якщо пенсія призначена через ПФУ) — залишила посилання на сторінку з контактами
- або до органів соціального захисту населення (якщо це соціальна допомога) за місцем вашого проживання (можна й на електронну пошту написати) — якщо не знаєте контактів, напишіть, звідки ви, ми пошукаємо
- або через портал електронних послуг ПФУ. Також можна звернутися на «гарячу лінію» Міністерства соціальної політики України за номерами (044) 289-86-22 або 15-39 для отримання консультації та з'ясування причини припинення виплат.
Але, у будь-якому разі до листопада вам доведеться перейти переогляд до 1 листопада, якщо вам від 25 до 60 років і хочете залишити статус людини з інвалідністю. Чи можливо це зробити віддалено? Скоріше ні, ніж так, але випадки індивідуальні, тож для уточнення можливості пройти експертне оцінювання онлайн, раджу звернутися до вашого сімейного лікаря.
Чи достатньо вам інформації? Можливо, треба щось уточнити?0
Категорії
- Всі категорії
- 245 Здоров'я
- 87 Захворювання та інвалідність у період війни
- 42 Ментальне здоров'я
- 42 Фізичні обмеження
- 9 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 38 Хронічні захворювання
- 21 Допоміжні технології та терапія
- 196 Для проживаючих в Україні