Щодо ліків при нестабільному тиску

Чи в когось трапляється таке, що багато призначених ліків не нормалізують тиск,
тільки викликають побочні ефекти? В мене такая ситуація: відчуваю слабкість, головний біль,

а тиск - то вище 190,то нижче 100….

Хто як справляється? Зверталась до багатьох лікарів, але зараз найважливіше, аби лікарняна каса більше платила, тому едуже до мене прислухаються…

Відповіді

• @Зінаїда

Вітаю! Дякую за ваше запитання. Так розумію ви за кордоном? Чи могли би Ви підказати ваш звичайний тиск? І які препарати Ви вживаєте?
    Я би хотіла долучити нашого експерта до цього питання @svetlanaKovalenko

• Ваша ситуація — дуже серйозна і не унікальна. Багато людей з гіпертонією (особливо резистентною або нестабільною) стикаються з тим, що:

• препарати не допомагають як слід,
    • або дають сильні побічні ефекти (слабкість, головний біль, сонливість, запаморочення),
    • а артеріальний тиск «скаче» — то зашкалює, то падає.

Що це може означати:

1. Неправильно підібрана схема лікування
      📌 Часто лікарі призначають некомбіновані препарати або не враховують реакцію організму на різні групи ліків.
      ❗ Багато ліків мають кумулятивний ефект, і зміни не видно одразу.
    2. Вторинна гіпертензія
      Якщо тиск нестабільний і не реагує на лікування, треба перевірити:
      • нирки (аналіз сечі, УЗД, креатинін),
      • гормони наднирників (ренін, альдостерон, кортизол),
      • щитоподібну залозу (ТТГ, Т4),
      • сонні артерії (УЗД).
    3. Прийом ліків не в правильний час / режим
      • Ліки треба приймати в один і той самий час, деякі — вранці, інші — ввечері.
      • Не можна різко змінювати дозу без контролю лікаря.
    4. Стрес, недосип, зневоднення
      Вони серйозно впливають на тиск. Іноді корекція способу життя допомагає більше, ніж таблетки.

Що варто зробити (реалістично і покроково):

1. Завести щоденник тиску

• 3 рази на день (вранці, вдень, ввечері)
    • Записуйте також:
      • як себе почуваєте
      • які ліки прийняли і коли

2. Звернутися до кардіолога або терапевта, який не пов’язаний з лікарняною касою

Якщо не слухають — можна пошукати:

• незалежного лікаря онлайн (наприклад, через платформи як Helsi або Doc.ua)
    • безкоштовну консультацію в медуніверситетах (де працюють практикуючі викладачі)

3. Перевірити органи, які можуть впливати на тиск:

• УЗД нирок
    • аналіз сечі
    • ТТГ, Т4
    • біохімія крові (креатинін, електроліти, глюкоза)
    • при необхідності — добовий моніторинг тиску (добовий АТ)

4. Не терпіти побічні ефекти

Якщо ліки викликають сильну слабкість чи біль — це не нормальний «ефект лікування», а ознака того, що схема не підходить. Наполягайте на заміні.

Що може допомогти додатково (але не замінює ліки!):

• Магній (Магне В6, Магнікум) — може зменшити напругу судин
    • Дихальні вправи (наприклад, по Бутейко) — знижують стрес і нормалізують тиск
    • Помірна ходьба, 15–30 хв щодня
    • Нормальний сон: засинати до 23:00
    • Виключення солі та надлишку рідини (особливо на ніч)
  • Дуже вдячна за небайдужість до моєї проблеми! Найголовніша проблема, що сучасна німецька медицина налаштована тільки на отриманні грошей від лікарняної каси. Мене не приймають до приватної каси: мої статки не підходять. Незалежних лікарів не існує. Я дуже педантична, ретельно записую всі показники. Ліки приймаю в один і той же час. На жаль, змінила дуже багато домашніх лікарів, у всіх стабільне відношення до старої іноземки: побільше грошей від лікарняної каси. Сюди написала, бо думала,це щось не так з моїм організмом, якщо важко підібрати ліки. Довгі спостереження мені пояснили, що як для мене, 78-річної, найкращий тиск 140, 150, до 160. Мені робили добові заміри, лікарі казали,що тиск поганий, маючи на увазі норму 120\80, не вірячі, що мені дуже погано при такому тиску. Я заміряю о 7:30 годині зранку та ввечері 3 рази з інтервалом в 2 хвилини. Наприклад, сьогодні зранку був такий тиск:
    163 73 65 141 75 61 135 71 57 Дозволила собі "призначати" ліки. Зараз приймаю о 6-й вечора Metoprololsuccinat 23,75 mg 1 таблетку. Коли приймала тільки зранку, ввечері був дуже високий тиск. Був призначений ще Lercanidipin,9,4 мг, від нього було зовсім зле! Слабкість,головний біль! Тиск падав до 100 та нижче. У іншого лікаря медсестра мене вигнала,не повіривши, що так може бути. Зараз почуваю себе добре. В минулому році кардіолог не знайшов нічого поганого, за 3 тижні знову у нього буду. ПРБАЧТЕ,БУДЬ ЛАСКА,МОЮ БАГАТОМОВНІСТЬ! На все добре!

• Зінаїда ✭

чи було вам достатньо відповіді? якщо маєте ще питання, напишіть будь ласка!

Категорії