Щодо ліків при нестабільному тиску

Чи в когось трапляється таке, що багато призначених ліків не нормалізують тиск,
тільки викликають побочні ефекти? В мене такая ситуація: відчуваю слабкість, головний біль,

а тиск - то вище 190,то нижче 100….

Хто як справляється? Зверталась до багатьох лікарів, але зараз найважливіше, аби лікарняна каса більше платила, тому едуже до мене прислухаються…

@Зінаїда

Вітаю! Дякую за ваше запитання. Так розумію ви за кордоном? Чи могли би Ви підказати ваш звичайний тиск? І які препарати Ви вживаєте?
Я би хотіла долучити нашого експерта до цього питання @svetlanaKovalenko

@Зінаїда

Вітаю! Дякую за ваше запитання. Так розумію ви за кордоном? Чи могли би Ви підказати ваш звичайний тиск? І які препарати Ви вживаєте?
Я би хотіла долучити нашого експерта до цього питання @svetlanaKovalenko

Ваша ситуація — дуже серйозна і не унікальна. Багато людей з гіпертонією (особливо резистентною або нестабільною) стикаються з тим, що:

• препарати не допомагають як слід,
  • або дають сильні побічні ефекти (слабкість, головний біль, сонливість, запаморочення),
  • а артеріальний тиск «скаче» — то зашкалює, то падає.

Що це може означати:

1. Неправильно підібрана схема лікування
    📌 Часто лікарі призначають некомбіновані препарати або не враховують реакцію організму на різні групи ліків.
    ❗ Багато ліків мають кумулятивний ефект, і зміни не видно одразу.
  2. Вторинна гіпертензія
    Якщо тиск нестабільний і не реагує на лікування, треба перевірити:
    • нирки (аналіз сечі, УЗД, креатинін),
    • гормони наднирників (ренін, альдостерон, кортизол),
    • щитоподібну залозу (ТТГ, Т4),
    • сонні артерії (УЗД).
  3. Прийом ліків не в правильний час / режим
    • Ліки треба приймати в один і той самий час, деякі — вранці, інші — ввечері.
    • Не можна різко змінювати дозу без контролю лікаря.
  4. Стрес, недосип, зневоднення
    Вони серйозно впливають на тиск. Іноді корекція способу життя допомагає більше, ніж таблетки.

Що варто зробити (реалістично і покроково):

1. Завести щоденник тиску

• 3 рази на день (вранці, вдень, ввечері)
  • Записуйте також:
    • як себе почуваєте
    • які ліки прийняли і коли

2. Звернутися до кардіолога або терапевта, який не пов’язаний з лікарняною касою

Якщо не слухають — можна пошукати:

• незалежного лікаря онлайн (наприклад, через платформи як Helsi або Doc.ua)
  • безкоштовну консультацію в медуніверситетах (де працюють практикуючі викладачі)

3. Перевірити органи, які можуть впливати на тиск:

• УЗД нирок
  • аналіз сечі
  • ТТГ, Т4
  • біохімія крові (креатинін, електроліти, глюкоза)
  • при необхідності — добовий моніторинг тиску (добовий АТ)

4. Не терпіти побічні ефекти

Якщо ліки викликають сильну слабкість чи біль — це не нормальний «ефект лікування», а ознака того, що схема не підходить. Наполягайте на заміні.

Що може допомогти додатково (але не замінює ліки!):

• Магній (Магне В6, Магнікум) — може зменшити напругу судин
  • Дихальні вправи (наприклад, по Бутейко) — знижують стрес і нормалізують тиск
  • Помірна ходьба, 15–30 хв щодня
  • Нормальний сон: засинати до 23:00
  • Виключення солі та надлишку рідини (особливо на ніч)
<div class="js-embed embedResponsive" recordid":60351,"recordtype":"discussion","body":"Чи в когось трапляється таке, що багато призначених ліків не нормалізують тиск,\nтільки викликають побочні ефекти? В мене такая ситуація: відчуваю слабкість, головний біль, <\/p>

а тиск - то вище 190,то нижче 100….<\/p>

Хто як справляється? Зверталась до багатьох лікарів, але зараз найважливіше, аби лікарняна каса більше платила, тому едуже до мене прислухаються…<\/p>","bodyRaw":"[{\"type\":\"p\",\"children\":[{\"text\":\"Чи в когось трапляється таке, що багато призначених ліків не нормалізують тиск,\\nтільки викликають побочні ефекти? В мене такая ситуація: відчуваю слабкість, головний біль, \"}]},{\"type\":\"p\",\"children\":[{\"text\":\"а тиск - то вище 190,то нижче 100….\"}]},{\"type\":\"p\",\"children\":[{\"text\":\"Хто як справляється? Зверталась до багатьох лікарів, але зараз найважливіше, аби лікарняна каса більше платила, тому едуже до мене прислухаються…\"}]},{\"type\":\"p\",\"children\":[{\"text\":\"\"}]}]","format":"rich2","dateInserted":"2025-08-03T13:58:35+00:00","insertUser":{"userID":77903,"name":"Зінаїда","url":"https:\/\/enableme.vanillacommunities.com\/profile\/%D0%97%D1%96%D0%BD%D0%B0%D1%97%D0%B4%D0%B0","photoUrl":"https:\/\/us.v-cdn.net\/6032412\/uploads\/userpics\/JCHCCDAFKBWO\/n5PVP6WMBSEYL.jpg","dateLastActive":"2025-08-24T04:39:35+00:00","banned":0,"punished":0,"private":false,"label":"✭","labelHtml":"✭"},"displayOptions":{"showUserLabel":false,"showCompactUserInfo":true,"showDiscussionLink":true,"showPostLink":true,"showCategoryLink":false,"renderFullContent":false,"expandByDefault":false},"url":"https:\/\/community.enableme.org\/ua\/discussion\/60351\/schodo-likiv-pri-nestabilnomu-tisku","embedType":"quote","name":"Щодо ліків при нестабільному тиску","embedStyle":"rich_embed_card"}"> https://community.enableme.org/ua/discussion/60351/schodo-likiv-pri-nestabilnomu-tisku

Ваша ситуація — дуже серйозна і не унікальна. Багато людей з гіпертонією (особливо резистентною або нестабільною) стикаються з тим, що:

• препарати не допомагають як слід,
  • або дають сильні побічні ефекти (слабкість, головний біль, сонливість, запаморочення),
  • а артеріальний тиск «скаче» — то зашкалює, то падає.

Що це може означати:

1. Неправильно підібрана схема лікування
    📌 Часто лікарі призначають некомбіновані препарати або не враховують реакцію організму на різні групи ліків.
    ❗ Багато ліків мають кумулятивний ефект, і зміни не видно одразу.
  2. Вторинна гіпертензія
    Якщо тиск нестабільний і не реагує на лікування, треба перевірити:
    • нирки (аналіз сечі, УЗД, креатинін),
    • гормони наднирників (ренін, альдостерон, кортизол),
    • щитоподібну залозу (ТТГ, Т4),
    • сонні артерії (УЗД).
  3. Прийом ліків не в правильний час / режим
    • Ліки треба приймати в один і той самий час, деякі — вранці, інші — ввечері.
    • Не можна різко змінювати дозу без контролю лікаря.
  4. Стрес, недосип, зневоднення
    Вони серйозно впливають на тиск. Іноді корекція способу життя допомагає більше, ніж таблетки.

Що варто зробити (реалістично і покроково):

1. Завести щоденник тиску

• 3 рази на день (вранці, вдень, ввечері)
  • Записуйте також:
    • як себе почуваєте
    • які ліки прийняли і коли

2. Звернутися до кардіолога або терапевта, який не пов’язаний з лікарняною касою

Якщо не слухають — можна пошукати:

• незалежного лікаря онлайн (наприклад, через платформи як Helsi або Doc.ua)
  • безкоштовну консультацію в медуніверситетах (де працюють практикуючі викладачі)

3. Перевірити органи, які можуть впливати на тиск:

• УЗД нирок
  • аналіз сечі
  • ТТГ, Т4
  • біохімія крові (креатинін, електроліти, глюкоза)
  • при необхідності — добовий моніторинг тиску (добовий АТ)

4. Не терпіти побічні ефекти

Якщо ліки викликають сильну слабкість чи біль — це не нормальний «ефект лікування», а ознака того, що схема не підходить. Наполягайте на заміні.

Що може допомогти додатково (але не замінює ліки!):

• Магній (Магне В6, Магнікум) — може зменшити напругу судин
  • Дихальні вправи (наприклад, по Бутейко) — знижують стрес і нормалізують тиск
  • Помірна ходьба, 15–30 хв щодня
  • Нормальний сон: засинати до 23:00
  • Виключення солі та надлишку рідини (особливо на ніч)

Дуже вдячна за небайдужість до моєї проблеми! Найголовніша проблема, що сучасна німецька медицина налаштована тільки на отриманні грошей від лікарняної каси. Мене не приймають до приватної каси: мої статки не підходять. Незалежних лікарів не існує. Я дуже педантична, ретельно записую всі показники. Ліки приймаю в один і той же час. На жаль, змінила дуже багато домашніх лікарів, у всіх стабільне відношення до старої іноземки: побільше грошей від лікарняної каси. Сюди написала, бо думала,це щось не так з моїм організмом, якщо важко підібрати ліки. Довгі спостереження мені пояснили, що як для мене, 78-річної, найкращий тиск 140, 150, до 160. Мені робили добові заміри, лікарі казали,що тиск поганий, маючи на увазі норму 120\80, не вірячі, що мені дуже погано при такому тиску. Я заміряю о 7:30 годині зранку та ввечері 3 рази з інтервалом в 2 хвилини. Наприклад, сьогодні зранку був такий тиск:
163 73 65 141 75 61 135 71 57 Дозволила собі "призначати" ліки. Зараз приймаю о 6-й вечора Metoprololsuccinat 23,75 mg 1 таблетку. Коли приймала тільки зранку, ввечері був дуже високий тиск. Був призначений ще Lercanidipin,9,4 мг, від нього було зовсім зле! Слабкість,головний біль! Тиск падав до 100 та нижче. У іншого лікаря медсестра мене вигнала,не повіривши, що так може бути. Зараз почуваю себе добре. В минулому році кардіолог не знайшов нічого поганого, за 3 тижні знову у нього буду. ПРБАЧТЕ,БУДЬ ЛАСКА,МОЮ БАГАТОМОВНІСТЬ! На все добре!

Зінаїда

чи було вам достатньо відповіді? якщо маєте ще питання, напишіть будь ласка!