Оформити інвалідність людині яка приїхала до 24.02.2022

Доброго дня,приїхала до 24.02.2022 року..Маю всі папери інвалідності з України з 4 років,але,1.02.2022 я не встигла переоформити інвалідність в Україні.Як можна підтвердити інвалідність в Польщі?

Хвороба коксартроз лівого бедра 2-3 ступені і правого бедра 1-2 ступені,залишки хвороби Пертеса,вальгусні стопи

В Україні ставили 3 групу робочу,так як з 5 років до 18 було з дитинства

Відповіді

• Irena Pavliuk  ✭

Дякуємо за запитання! Наші експерти вже взяли його в роботу — незабаром повернемося з відповіддю

@Olga_EnableMe

• @Irena Pavliuk Добрий день!
    На разі у Польщі не можна просто підтвердити "українську" інвалідність - фактично Ви проходите ту саму процедуру, що й поляки. (Різниця між українцями й поляками лише в отриманні фінансової допомоги: по суті, українські шукачі прихистку її не мають, якщо не працювали в Польщі офіційно й не сплачували внески до ZUS принаймні протягом одного року)

Отже, для оформлення інвалідності Вам потрібно подати заяву та документи, в т.ч. й медичні документи, та довідку від лікаря про стан Вашого здоровʼя, видану не більше як за 30 днів до дня подачі заяви на присвоєння інвалідності.

ОСЬ ТУТ детально розписані кроки й необхідні документи.
    Також рекомендую Вам звернутися додатково по консультацію до https://www.fundacjaavalon.pl/ на випадок, якщо матимете сумніви чи труднощі у оформлені й подачі документів - фонд допомагає українським шукачам прихистку, в т.ч. юридично.

Чи достатньо Вам інформації? Чи можу допомогти чимось іще?

• дякую за інформацію! Я правильно зрозуміла, що українцям не буде фінансової допомоги по інвалідності, якщо не пропрацювали в Польщі легально один рік? Мені цікаво, чи можна прожити на українську виплату в Польщі? Бо в принципі і в Україні це важко

• розумієте,я працювала в Польщі,але вони кажуть,що треба резидента,щоб отримати інвалідність

• Добртй вечір, Ірина! Підкажіть будь ласка куди саме ви звертались і отримали таку відповідь?

• до ліраря ортопеда..Підскажіть,де гарний ортопед хірург є по НФЗ українець?

•  Неможливо прожити в Польщі на українські виплати. Навіть на середню українську зарплату неможливо — її вистачить лише на оренду маленького житла й комунальні (та й то не в кожному місті)…
    А допомоги фінансової від Польщі не буде, так, взагалі в Європі трохи інакше соціальна система побудована: вона покликана не так прямо забезпечити людину, як створити умови для того, щоб людина могла сама себе забезпечити. Польща в цьому сенсі знаходиться в проміжному етапі, на жаль.

• мені більше треба реабілітація і санаторії від інвалідності,бо дуже і дуже і дуже суглоби болять

• @Irena Pavliuk у Вас немає статусу UKR?
    В будь-якому разі я Вам дуже рекомендую звернутися по консультацію до AVALON (давала посилання вище) — вони мають з цим справу постійно, звʼязатися з ними можна й онлайн чи телефоном.

• то зверху ж написала питання,що приїхала в 2021 році і не можу тут зробити інвалідність..ось питання ,чи ж десь ортопед-хірург українець по НФЗ

• @Irena Pavliuk Вам краще не до ортопеда звертатись, він лише лікар, і в Польщі не зовсім такий процес, як в Україні, коли Ви приходите до сімейного чи профільного лікаря і він оформлює заявку та подає документи. Там Ви самі все подаєте. Проконсультуйтесь безпосередньо в Zespół orzekania do spraw niepełnosprawności та в ZUS, заручіться юридичною підтримкою фонду.

Щодо лікаря-українця — запитайте у Фейсбук-групі українців міста, в якому Ви живете. Якщо треба пошукати такі групи для Вас, уточніть, де сами в Польщі Ви знаходитесь.

• Я біля Катовіце,але готова поїхати на край світу,щоб він написав,що я придатна до інвалідності,бо тут польський лікар сказав,поки ходиш-ходи

• @Irena Pavliuk Ви писали, що приїхали до 24.02.2022, тому я вирішила, що це сталося напередодні - таким українцям часом теж вдавалося оформити статус тимчасового прихистку.
    Якщо Ви знаходились на території Польщі й працювали офіційно, маєте PESEL, Вам не можуть відмовити у спробі оформленні інвалідності.
    ІНше питання — чи нададуть пільги й допомогу.

• сказали,що з таким можна ходити…в Україні мала з дитинства інвалідність

• @Irena Pavliuk Так, в Польщі можуть відрізнятися умови надання ступеню інвалідності. Тому й раджу Вам проконсультуватись з тими, хто більше має з цим справу.
    Для початку запитайте в фб-групі Медицина в Польщі. Лікарі України в Польщі. Поради, консультації 🇵🇱🇺🇦 та звʼяжіться з фондом AVALON Це безкоштовно.

• @Настя

щиро дякую за оперативну допомогу та важливі контакти! ❤️🌸

@Irena Pavliuk

Вітаю! Підкажіть, чи достатньо вам цієї інформації? Чи було це вам корисно?
    Якщо не важко… Поділіться, будь ласка, що саме спрацювало для вас. Це може підтримати інших у схожій ситуації 🙏

• @Irena Pavliuk
    Добрий день! Чи ви на звʼязку? Чи пробували шукати українського ортопеда в запропонованих групах? Може, звертались ще по консультацію в Польщі десь?

Категорії