Як встановлюють інвалідність за межами України?
Чула, що в Україні будуть реформувати МСЕК. Не зрозуміло, як буде встановлюватися інвалідність. Якщо хтось знає, які групи інвалідності є закордоном? Які групи вважаються працюючі? І взагалі, якщо знаєте, як встановлюють інвалідність закордоном, поділіться, будь ласка, інформацією.
Найкраща відповідь
-
Кожна країна має свою систему класифікації інвалідності, і вони можуть відрізнятися від країни до країни. Однак існують певні загальні тенденції і принципи, які можуть бути спільними для багатьох країн.
У багатьох європейських країнах існують зазвичай три основні групи інвалідності:
- Перша група (або I група): Люди з важкими фізичними або розумовими порушеннями, які перешкоджають їх здатності до праці.
- Друга група (або II група): Люди з помірними обмеженнями, які можуть працювати, але потребують деякої підтримки чи адаптації на робочому місці.
- Третя група (або III група): Люди з легкими обмеженнями, які можуть працювати без значної підтримки.
При визначенні робочої здатності і інвалідності зазвичай враховуються фізичні, розумові, і психічні можливості людини. Комісії з медичної та соціальної експертизи можуть проводити оцінку, а також враховувати висновки лікарів та інших фахівців.
Процедура встановлення інвалідності може також включати оцінку соціальних, економічних та інших факторів, які можуть впливати на можливість особи займатися працею та життям загалом.
Кожна країна має власні правила і стандарти, і тому деталі можуть відрізнятися. Інформація може бути знайдена в законодавстві та правилах, які регулюють соціальне забезпечення та медичну експертизу в конкретній країні.
Якщо Ви можете назвати яка саме країна/країни Вас цікавлять додатково, можу спробувати пошукати більш конкретну інформацію по группах та їх встановленню.
1
Відповіді
-
Вітаю) В кожній країні свої закони з цього приводу. Ви хочете оформити інвалідність в якійсь країни чи ви зараз за кордоном і хочете онлайн в України формити інвалідність?
0 -
В мене подруга хоче оформити інвалідність в Україні. Але намічається реформа МСЕК в Україні і мені здається, що все буде так як і закордоном. Я і сама знаю, як оформити інвалідність зараз в Україні. Питання в тому, що чекати? Бо , як правило, щороку треба підтверджувати інвалідність. Зараз так, реформа МСЕК пройде і все буде невідомо як. А подруга хоче мати працюючу групу інвалідності.
0 -
Валерія, ми не знаємо що чекати... Тримаємо руку на пульсі
0 -
@Olga_K Оля, вітаю!)) А ви знаєте які групи вважаються робочими закордоном? Можете будь ласка підсказати?
0 -
Питання від користувача @Ganna Aleinikova
Доброго дня! Я з дітьми перебуваю в Німеччіні. Зараз в мене знайшли похлину в мозку. І я переживаю, що не зможу піклуватися про себе та своїх дітей на період лікування та реабілітації . Чи можна оформити на чоловіка догляд за мною, якщо я перешлю всі необхідні документи з перекладом.
0 -
@Ganna Aleinikova Добрий день! Уточніть, будь ласка, Ваш чоловік з Вами зараз чи в Україні? І про яке саме оформлення догляду йде мова: в Німеччині чи в Україні?
0 -
Чоловік зараз в Україні на службі.
0 -
@Ganna Aleinikova
Оскільки я не юрист, а військове право — то взагалі окрема галузь, наполегливо рекомендую Вам звернутися до військових юристів (приведу контакти безкоштовних служб наприкінці). Можливо, є ще якісь варіанти, або, можливо, їхня допомога знадобиться при тих варіантах, які опишу.
Особисто я бачу у вашому випадку два варіанти.
1. Відпустка чоловіка. Якщо він не брав відпустку цього року, то має 30 днів. Плюс відпустка за сімейними обставинами. Це ще до 15 днів. Але в цьому випадку все залежить від нюансів як особистих, так і становища у частині. Детальніше про це тут.
2. Звільнення зі служби через "необхідність здійснювати догляд за дружиною (чоловіком) з-поміж осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання". Детальніше тут.
Так чи інакше, Вам потрібно буде оформити інвалідність в Україні, адже поки немає процедури визнання інвалідності, оформленої за кордоном. Для цього Вам не обовʼязково їхати до України, це можна зробити на відстані, а почати треба зі спілкування з Вашою українською сімейною лікаркою, яка підкаже, як діяти далі.
Правничі організації, які безкоштовно допомагають військовослужбовцям:
Безоплатна правнича допомога
Юридична сотня
Принцип
Адвокати ЗСУ
Ветеран Хаб
Сподіваюсь, змогла Вам допомогти чи хоч намітити шлях. Буду дуже вдячна, якщо пізніше напишите, як саме вирішиться Ваше питання. Для нас — це безцінний досвід. Бажаю Вам здоровʼя і швидкого відновлення після операції!1 -
Доброго дня, дякую вам за змістовну відповідь. Почнемо з самого простого, звязатися з сімейним лікарем)
1 -
будемо вам вдячні за зворотній звʼязок, поділіться потім будь ласка своїм досвідом. Хай у вас все вийде! Сил вам на цьому шляху 🙏
1 -
@Ganna Aleinikova Добрий день! Як Ваші справи? Як Ви почуваєтеся? Чи почали процес оформлення інвалідності?
0 -
Зараз лікар з України надіслав мені "запрошення" до інших лікарів. І я намагаюсь спіймати час
2 -
Дякую, що відповіли! Ох, так зловити час до лікаря нині в Україні — як і в Європі)) Бажаю, щоб Вам вдалося якнайшвидше!
1
Категорії
- Всі категорії
- 190 Здоров'я
- 60 Захворювання та інвалідність у період війни
- 37 Ментальне здоров'я
- 30 Фізичні обмеження
- 8 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 30 Хронічні захворювання
- 19 Допоміжні технології та терапія
- 363 Для біженців