Біполярний розлад і інвалідність

Доброго дня. З початку повномасштабного вторгнення я живу у Польщі сама, чоловік стільки ж часу в ЗСУ.

Майже усе життя я страждаю від депресії, 5 місяців тому наважилася звернутись до польського психіатра. Отримала діагнози - біполярний розлад (дуже часта депресія, гіпоманія дуже рідко), тривожний розлад і межовий розлад особистості (бордерлайн - під питанням). З січня 2023 приймаю ломотриджин, начебто трохи краще (депресивні епізоди стали коротші), але надалі страждаю.

Маю наступні питання, не знаю з чого почати😣:

1) Якщо на основі своїх діагнозів отримаю групу інвалідності в Польщі, як її підтвердити в Україні?

2) Чи реально в Україні отримати групу інвалідності на підставі діагнозу /історії хвороби в польського психіатра? І що знадобиться в МСЕК?

3) Як проходить МСЕК для біполярного розладу? В звичайному стані я виглядаю як звичайна людина без будь-яких когнітивних порушень, в депресивних епізодах - суїцидальні думки, безвихідь і ін ознаки клінічної депресії. В сенсі, чи достатньо буде лише діагнозу від психіатра чи ще якісь докази хвороби (але які?)?

Буду вдячна за будь-яку інформацію!

Додатково:

*з березня 2020 працюю з психотерапевтом (запит - депресія, тривога)

Вітаю у нашій спільноті!

Спробуємо вам допомогти з інформацією

<div class="js-embed embedResponsive" recordid":57925,"recordtype":"discussion","body":"Доброго дня. З початку повномасштабного вторгнення я живу у Польщі сама, чоловік стільки ж часу в ЗСУ.<\/p>

Майже усе життя я страждаю від депресії, 5 місяців тому наважилася звернутись до польського психіатра. Отримала діагнози - біполярний розлад, тривожний розлад і межовий розлад особистості (бордерлайн - під питанням). <\/p>

Маю наступні питання, не знаю з чого почати😣:<\/p>

1) Якщо на основі своїх діагнозів отримаю групу інвалідності в Польщі, як її підтвердити в Україні?<\/p>

2) Чи реально в Україні отримати групу інвалідності на підставі діагнозу \/історії хвороби в польського психіатра? І що знадобиться в МСЕК?<\/p>

3) Як проходить МСЕК для біполярного розладу? В звичайному стані я виглядаю як звичайна людина без будь-яких когнітивних порушень, в депресивних епізодах - суїцидальні думки, безвихідь і ін ознаки клінічної депресії. В сенсі, чи достатньо буде лише діагнозу від психіатра чи ще якісь докази хвороби (але які?)?<\/p>

Буду вдячна за будь-яку інформацію!<\/p>","bodyRaw":"[{\"insert\":\"Доброго дня. З початку повномасштабного вторгнення я живу у Польщі сама, чоловік стільки ж часу в ЗСУ.\\nМайже усе життя я страждаю від депресії, 5 місяців тому наважилася звернутись до польського психіатра. Отримала діагнози - біполярний розлад, тривожний розлад і межовий розлад особистості (бордерлайн - під питанням). \\nМаю наступні питання, не знаю з чого почати😣:\\n1) Якщо на основі своїх діагнозів отримаю групу інвалідності в Польщі, як її підтвердити в Україні?\\n2) Чи реально в Україні отримати групу інвалідності на підставі діагнозу \\\/історії хвороби в польського психіатра? І що знадобиться в МСЕК?\\n3) Як проходить МСЕК для біполярного розладу? В звичайному стані я виглядаю як звичайна людина без будь-яких когнітивних порушень, в депресивних епізодах - суїцидальні думки, безвихідь і ін ознаки клінічної депресії. В сенсі, чи достатньо буде лише діагнозу від психіатра чи ще якісь докази хвороби (але які?)?\\nБуду вдячна за будь-яку інформацію!\\n\"}]","format":"rich","dateInserted":"2023-05-11T11:06:20+00:00","insertUser":{"userID":75632,"name":"rina","url":"https:\/\/enableme.vanillacommunities.com\/profile\/rina","photoUrl":"https:\/\/us.v-cdn.net\/6032412\/uploads\/defaultavatar\/nFR6E42XD1AF0.jpg","dateLastActive":"2023-05-11T13:06:40+00:00","banned":0,"punished":0,"private":false,"label":"✭","labelHtml":"✭"},"displayOptions":{"showUserLabel":false,"showCompactUserInfo":true,"showDiscussionLink":true,"showPostLink":true,"showCategoryLink":false,"renderFullContent":false,"expandByDefault":false},"url":"https:\/\/community.enableme.org\/ua\/discussion\/57925\/bipolyarniy-rozlad-i-invalidnist","embedType":"quote","name":"Біполярний розлад і інвалідність"}"> https://community.enableme.org/ua/discussion/57925/bipolyarniy-rozlad-i-invalidnist

Вітаю у нашій спільноті!

Спробуємо вам допомогти з інформацією