5 помилок, яких слід уникати при пошуку роботи для людей з інвалідністю

Зараз шукати роботу в Україні стало надзвичайно складно. Війна змусила тисячі людей покинути домівки, змінила ринок праці та створила додатковий стрес для тих, хто вже стикається з труднощами. Для людей з інвалідністю ситуація ускладнюється ще й через стереотипи та стигматизацію: роботодавці часто не знають, як забезпечити інклюзивне робоче місце (про це я писала окремий пост), або просто недооцінюють потенціал таких кандидатів. У цьому пості ми зібрали практичні поради та лайфхаки, які допоможуть людям з інвалідністю ефективно шукати роботу, правильно складати резюме та впевнено проходити співбесіди.

Ось практичні лайфхаки, які допоможуть підвищити шанси на успіх:

:one: Недооцінка власного досвіду та навичок
Не занижуйте себе у резюме чи під час співбесіди. Вкажіть всі важливі досягнення, навіть якщо здається, що вони «незначні». Роботодавець цінує практичні навички та реальні результати.

:two: Невірне або неповне резюме
Складіть резюме чітко та структуровано:

• освіта, досвід роботи, навички;

• конкретні приклади досягнень;

• акцент на ваших сильних сторонах.
    Лайфхак: використовуйте активні дієслова («організував», «керував», «створив»), щоб резюме виглядало динамічно.

:three: Страх обговорювати інвалідність
Будьте готові коротко пояснити свої потреби. Наприклад, якщо потрібні певні умови на робочому місці, підготуйте чіткий та конструктивний план. Це показує вашу відповідальність і професіоналізм.

:four: Відсутність підготовки до співбесіди
Дослідіть компанію, підготуйте відповіді на типові питання, продумайте приклади з досвіду, які демонструють ваші навички. Лайфхак: потренуйте відповіді перед дзеркалом або з другом – це допомагає зняти стрес.

:five: Неправильний підхід до пошуку роботи
Не обмежуйтеся лише великими оголошеннями. Використовуйте спеціальні платформи для людей з інвалідністю, соцмережі, мережу знайомств. Лайфхак: напишіть короткий лист потенційному роботодавцю – часто прямий контакт працює краще за стандартні заявки.

:light_bulb: Пам’ятайте: ваша інвалідність – не перешкода, а особливість, яку можна подати як цінність для роботодавця.

здрастуйте! як пишеться лист правильно?

SweetLana

Вітаю у спільноті! Дякую за ваш запит, @Olha_HR_EnableMe_Ukraine вже готує для вас відповідь

Що таке супровідний лист (cover letter)?

У нас його недооцінюють — а дарма. Саме цей лист і допомагає роботодавцю зрозуміти, чому саме ви підходите на цю позицію. Це так би мовити первинна презентація потенційного працівника, мікро-співбесіда.

Що обовʼязково пишемо в листі?

1. Привітання — звернення до конкретної особи (якщо відоме ім’я рекрутера чи HR).

2. Коротке представлення себе — хто ви, чим займаєтесь, чому цікавитесь вакансією.

3. Аргументи — 2–3 тези, які демонструють ваш досвід і навички, що відповідають вимогам вакансії.

4. Мотивація — чому хочете працювати саме в цій компанії.

5. Завершення — подяка, готовність надати більше інформації та контакти.

Чи є різниця між такими листами в Україні та ЄС?

• В Україні супровідні листи часто носять більш формальний характер: акцент на відповідність вакансії. Мовляв, “добридень, надсилаю вам своє резюме на таку вакансію, мої документи в додатку до листа”.

• У ЄС (особливо у Німеччині, Австрії, Нідерландах) очікують персоналізований, «живий» лист, де ви пояснюєте, чому ця компанія близька вам за цінностями. Тут важливіше мотивація та soft skills, а не лише перелік досвіду.

Порада: не копіюйте шаблони. Кожен лист пишіть під конкретну вакансію. Навіть 2–3 речення, але щиро та з урахуванням контексту, працюють краще, ніж сторінка загальних фраз.

І ось вам приклад, який підійде і у нас, і в ЄС.

Шановна пані [Прізвище],

Мене звати [Ваше ім’я], я маю [X років] досвіду у сфері [назва сфери]. Вашу вакансію [назва позиції] я розглядаю з великим інтересом, адже вона поєднує напрямки, які мені близькі професійно та особисто.

У своїй роботі я приділяю увагу [2–3 ключові навички, які відповідають вимогам вакансії], що, на мою думку, буде корисним саме для вашої компанії.

Особливо мене приваблює ваша [згадати деталь про компанію: проєкти, цінності, репутація], і я хотіла б долучитися до розвитку саме цієї команди.

Дякую за розгляд мого резюме. Буду рада надати додаткову інформацію та відповісти на запитання.

З повагою,
[Ваше ім’я]
[Телефон, email]

1 Like

Щиро дякую експерту за професійну допомогу та чудові шаблони супровідних листів!

У Європі мотиваційний (супровідний) лист відіграє навіть важливішу роль, ніж резюме. Саме через нього встановлюється перший особистий контакт із потенційним роботодавцем. Багато рекрутерів читають спочатку не CV, а саме ваш лист — щоб зрозуміти, хто ви як людина, наскільки вам близькі цінності компанії, і чи підходите ви до її корпоративної культури.

Тому вкрай важливо не просто продублювати інформацію з резюме, а показати мотивацію: чому ви хочете працювати саме тут, що можете привнести у команду, який маєте досвід і як ваші навички можуть вирішити конкретні завдання компанії.

Європейські HR-спеціалісти цінують щирість, персоналізацію та логічну структуру. Лист, написаний із душею і розумінням контексту, може відкрити вам двері навіть у ті компанії, де конкуренція за місце дуже висока.