3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю. Що він означає для мене і для всіх нас?

Сьогодні – важливий день для України і для світової спільноти. Але що стоїть за цими словами? Чому ми взагалі говоримо про цей день і що він насправді означає для світової спільноти і для кожного з нас особисто?

Насправді не так давно, лише з 1992 року, згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, саме 3 грудня ми привертаємо увагу до життя, прав та рівних можливостей людей з інвалідністю. І ми говоримо голосно про реальне забезпечення їхньої участі в житті суспільства на рівних умовах .

Чому цей день важливий для всіх нас?

У світі з інвалідністю живе приблизно 1 мільярд людей (це приблизно 15% населення планети ). Тобто, це кожен шостий з нас.
Та проблеми, з якими ці люди стикаються — однакові в будь-якій країні, чи то Африка, чи Європа, чи США:

• доступ до освіти;
  • безбар’єрний транспорт;
  • можливість працювати;
  • безпечне середовище;
  • доступна медицина.

І тому саме цей день — нагадування державам і суспільству, що рівність не виникає сама по собі. Її потрібно створювати. І відповідальність за інклюзію насправді лежить на кожному з нас.

Чому цей день важливий саме для мене?

На початку війни в Україні проживало близько 2,7 млн людей з інвалідністю — це приблизно кожен 12-й.
Ніби і не багато, порівняно зі світовими тенденціями. Але…
Після початку повномасштабної війни ця цифра зросла в рази. Причини передбачувані та сумні:

• поранення військових та цивільних;
  • інвалідність, спричинена тяжким чотирирічним стресом і загостренням хронічних хвороб;
  • зростання кількості людей з ментальними та психологічними порушеннями.

І зараз питання стоїть дуже конкретно:
а як ми дбаємо про цих людей?
як підтримуємо ветеранів?
як допомагаємо тим, хто жив із інвалідністю ще до війни?

Наша робота — EnableMe Україна

Ми створили EnableMe Україна у 2022 році та відтоді несемо важливу місію - створення безбарʼєрної України. Вже чотири роки ми щодня працюємо над тим, щоб:

• розвивати інклюзію і безбар’єрність;
  • пояснювати суспільству, що таке інвалідність і як знімати бар’єри;
  • підтримувати людей, які отримали інвалідність через війну;
  • розповідати історії сили й героїзму українців;
  • допомагати знаходити інформацію, контакти, можливості, підтримку.

Від початку війни ми стукали в усі двері, ми шукали рішення, ми підтримували людей інформаційно і особисто — теплом, співучастю, реальними діями.

Ми допомагали евакуюватися, переїхати в безпечне місце та інтегруватися, отримати допомогу. Ми допомагали триматися тим, хто залишився, і тим, хто зіткнувся з інвалідністю вперше і втратив сенси свого життя.

Ми створили чудову безбарʼєрну онлайн-спільноту, де всі рівні і гідні і кожен може отримати підтримку та допомогу. Нас читають без перебільшення тисячі людей в Україні та за межами і отримують допомогу.

Від початку війни ми провели масштабну просвітницьку діяльність серед українців та зробили сотні публікацій в ЗМІ, в яких розповідали про наших героїчних українців з інвалідністю, що чинили опір російській навалі та рятували наших громадян, та про наших воїнів, що жертвували здоровʼям заради перемоги України. Десятки, сотні історій війни та інтервʼю з українцями, для яких інвалідність не стала перешкодою на цій війні, щоби бути гідним та рівним громадянином та героєм України.

Ми провели масштабну роботу з інформування та створили онлайн-бібліотеку, де доступна будь-яка інформація щодо всіх видів інвалідності та життя з нею, поради психологів, юристів, лікарів, практичні посібники щодо безбарʼєрного життя, будування стосунків та родини, карʼєрних можливостей, тощо.

Безбар’єрна Україна — шлях, який ми вже почали

У 2023–2024 роках держава запустила програму «Безбар’єрна Україна».
І те, що колись здавалося недосяжним, сьогодні стає реальністю:

• з’являються пандуси, підйомники, адаптовані автобуси;
  • людина, яка пересувається на візку, може дістатися магазину, кафе, вокзалу;
  • інфраструктура переходить до європейського стандарту доступності.

Україна впроваджує Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю, а отже центральними стають:

• реабілітація ветеранів;
  • доступність міст;
  • навчання та працевлаштування людей з інвалідністю.

І відтепер це не просто соціальні тренди чи гучні слова на паперах у чиновників, які роками губляться десь в кабінетах влади. Ні, відтепер це стає нашою реальністю.

Безбарʼєрна Україна - для КОЖНОГО з нас

Ви скажете - а як це стосується мене? Чому я маю думати про це?

Тому що безбар’єрність — це не тільки про інвалідність.
Це взагалі про комфорт для всіх і кожного:

• мама з дитячим візочком легко заїде на пандус;
  • мандрівник із важкою валізою без проблем підніметься у вагон;
  • літня людина безпечно перейде вулицю.
  • а люди з інвалідністю вже більше не прикуті до свого житла, а з легкістю зможуть виїхати до центра міста на дозвілля чи навіть подорожувати світом

Безбар’єрність - це насамперед зручність, безпека і повага.

Якою я бачу Україну?

Україна, де кожен має право на гідність.
Україна, де ми поважаємо одне одного.
Україна, де ми цінуємо наших ветеранів, людей з інвалідністю і всіх, кого війна об’єднала і зробила нас сильнішими, незламними і непереможними.

Ми вже стали нацією, яку неможливо зламати.
І продовжуємо будувати країну, в якій місця для бар’єрів просто не буде. Адже Україна - це завжди було про волю та гідність. Шануймося!

А що означає цей день для вас?

Поділіться, будь-ласка, в коментарях.

Дякую.

4 Likes

Особисто для мене, цей день про силу. Саме так! З початку повномасштабного вторгнення я зробив близько сотні інтерв’ю з захисниками і захисницями, які отримали інвалідність в наслідок війни. У кожного з них, звісно, своя особиста історія, але всіх цих людей обʼєднує саме їхня сила духу і прагнення до життя, не дивлячись ні на що. Тому так, для мене цей день, це безумовно, про силу духу та життя!

3 Likes

Раніше для мене цей день в Україні був часом, коли влада й чиновники робили те, що мали б робити увесь рік. Але, з війною, бачу, як ситуація потроху змінюється. І програми якісь впроваджують і архітектурну, транспортну безбарʼєрність розбудовують… Але! Держава - це не лише люди при владі, дуже сумно, коли потребами людей з інвалідністю нехтують звичайні громадяни, колеги, сусіди і навіть родичі: коли саботують встановлення пандусів чи спеціальних ліфтів у підʼїздах житлових будинків чи в музеях, театрах, коли запезбечують лише базові потреби і не зважають на бажання підопічних сходити на побачення або відвідати культурний захід, коли в школах батьки відсторонюються і тим самим налаштовують своїх дітей від учнів з інвалідністю… А ще сумно, коли руки опускаються у самих людей з інвалідністю, коли вони применшують, замовчують свої бажання, не йдуть за мріями… Ми стільки щороку чуємо про марші рівності - можливо, було б добре, якісь подібні марші чи ходу проводити й людям з інвалідністю - нехай суспільство зустрінеться очі в очі й реально оцінить стан речей, побачить, як багато людей мають труднощі, вибудовані соціумом. Може, тоді задумаються, що може зробити кожен вже сьогодні, аби світ став кращим, а люди в нашому оточенні - вільнішими і щасливішими. Не можна зберігати гідність, коли в тебе все гаразд, а поруч ті, хто потребує твоєї участі й допомоги. Мені б хотілося, аби ми всі разом з державою створили рівні умови для всіх, за яких люди з інвалідністю отримали б більше віри в свої сили і свободи дій для досягення мети, могли не залежати від милості донорів, волонтерів, соціальних працівників, а повноцінно брати відповідальність за себе - на себе.

3 Likes

Alona.EnableMe.Ukraine
Дякую за такий надихаючий пост! За такі чудові гарні слова
Це такий день, який насправді важко назвати святом. Ніби це просто дата, в яку ми говоримо про права людей з інвалідністю. І от що би я хотіла - це щоби цей день був справді святом. Як наприклад є жіночий день, день захисника і так далі. Це коли ми вшановуємо та вітаємо наших рідних, причетних до тої чи інакшої категорії. Так от я думаю, що було би круто в такий день вітати наших рідних та знайомих і взагалі всіх людей, які мають інвалідність. Такий собі знак уваги і пошани, що ми вас любимо і шануємо

1 Like

Всім привіт! Тож давайте цю традицію і започаткуємо! Давайте вітати один одного з цим святом, адже святкувати є що - вже зараз в Україні інвалідність це не щось соромне, а реалії наших часів. Вже нормально бачити людину на протезах, і не відвертатися, не ховати очей, а підійти і подякувати за службу, наприклад. Наші хлопці, наші герої, вони не лише боронять Україну, але і вчать нас людяності, коли повертаються з фронту з тими чи інакшими травмами. І мова не лише про фізичну інвалідність, але й про наприклад ПТСР чи депресію. Саме завдяки ім ми почали відверто говорити про це, без сорому чи осуду. Якщо раніше, за совка, травмовані військові були табу, їх боялися, бо вони „контужені“. То тепер ми вчимось поважати ці стани та жити з ними поруч і успішно долати їх, та допомагати людям, які мають ці травми. І взагалі мова не про лише військових, але і про цивільних, що за війни здобули інвалідність.
Я за роботи у військовому госпіталі багато працював з нашими хлопцями ще від 2014. Саме вони були тоді першопрохідцями і багато в чому саме через них я почав інакше ставитись до інвалідності. Принаймні я зрозумів, наскільки в Україні це явище стигматизоване і що нам потрібно негайно змінити власне ставлення до інвалідності. Протези, біла тростина, крісло колісне, нервові тики, неконтрольовані рухи та інше - це все є норма життя, це є норма суспільства. І це треба приймати і поважати. Без страху. Без осуду. Без гидливого ставлення. Та головне - без ігнорування. Бо сьогодні тебе це ніби не стосується, а завтра інвалідність приходить в твоє життя чи в твою родину - від цього не застрахований ніхто! Тому потрібно толерувати інвалідність і робити все, щоби покращити та спростити життя нам всім. Пандуси, ліфти в метро і ТЦ, туалети, а також безумовно потужна державна підтримка - гідна ринкова пенсія, доступні реабілітаційні програми, пільги на засоби пересування та проїзд, пільги при навчанні та працевлаштуванні, ті ж самі субсидії на комунальні та безвідсотковий кредит за житло. Хіба це багато? Ні, це звичайна людська та людяна норма життя

Тому - з днем інвалідності, друзі!

2 Likes

це не свято. Це все тільки розмови, а по факту наші іналіди живуть дуже погано. Коли я потрапила в ЄС, то я це побачила. Тут люди на візках їздять в магазини, в бутіки. Весь автобус спокійно чекає поки людина на інвалідному кріслі заїде в поїзд чи автобус. А у нас тікають як від прокажоних. Типу інвалідність це соромно. Багато знаю людей, які приховують свою інвалідність навіть від друзів. А свого брата я півроку вмовляла оформити інвалідність (через онкологію) бо йому було соромно, він же мужик, яка інвалідність.

Але напевно добре що є такі теми як ця, що є такі думки як тут. Добре що є така спільнота як ця, де про інвалідність говорять відкрито і спокійно ніби це нормально. І добре шо у вас стільки інформації для українців що є інвалідами та їх родин. Я дуже багато важливо тут знайшла

3 Likes

Для мене цей день , не про обмеження.

Це день про опору, яку я знайшла в собі тоді, коли не бачила її зовні.

Про шлях, на якому сила не вимірюється можливостями тіла, а вимірюється наполегливістю, внутрішньою стійкістю та вірою в себе.

Це нагадування собі та іншим: ми більше, ніж будь-які бар’єри.

2 Likes

Для мене це задекларований день, що суспільство засвідчує, що в цьому світі є люди з особливими потребами . В цьому напрямку дуже багато роботи в нинішній час і багатьом людям зараз необхідна підтримка.

3 Likes

У Міжнародний день людей з інвалідністю хочеться нагадати собі й одне одному: ми не самі. Є середовища, спільноти й люди, які готові підтримати, підказати, направити, поділитися досвідом і стати поруч тоді, коли це найбільше потрібно. Головне — не мовчати і не здаватися.

Кожна історія унікальна, і шлях кожного з нас — це новий етап, який може стати початком змін, можливостей та внутрішнього зростання. І навіть коли важко, важливо пам’ятати: наші зусилля можуть стати прикладом для тих, кому ще складніше. Показуючи свою силу й рішучість, ми надихаємо інших вірити в себе.

Мої рекомендації для цього непростого, але реального та можливого шляху:

• Просіть про допомогу. Це не слабкість, а сміливість і мудрість.

• Оточіть себе людьми, які підтримують. Правильне середовище може змінити якість життя.

• Не бійтеся відкривати нові напрямки, навички чи можливості. Кожен крок уперед — уже перемога.

• Дбайте про себе. Ресурсність починається з маленьких щоденних звичок.

• Не порівнюйте свій шлях з чужим. У кожного — свій ритм, свої виклики й свої горизонти.

• Пам’ятайте: ваш голос важливий. Говорячи про потреби та права, ви допомагаєте змінювати суспільство.

Ми всі разом створюємо світ, де кожна людина може жити повноцінно, гідно і зі своїми мріями.

І цей шлях — можливий.

Крок за кроком.

Разом.

1 Like