Інвалідність в Чехії

З 2023 року лікуюсь в Чехії (онкологія РМЖ вдруге), маю супутні захворювання. До жовтня 2025 року була система загальна для людей з інвалідністю (після оцінювання Інститутом здоров’я) й загальна сума гуман.допомоги. Моє лікування триває, мені 64 роки, стою на Уряді праці в якості шукача роботи. Роботу мені не пропонували, в сама я не можу її знайти без фізичного навантаження через постійне лікування, побічні явища ліків та рівень знання мови менше В2. За новою системою оцінки здоров’я мені призначили 1-ий ступінь вразливості. Звісно, й зменшилась гуманітарна підтримка. Не вистачає навіть на оренду кімнати з комунальними. То ж шукаю роботу постійно. Питання: хотіла подати заяву на оформлення картки інвалідності “ТР”, бо роботодавці пишуть в об’явах на вільні вакансії, що вони лише для людей з інвалідністю. В Уряді Праці відмовили через те, що я маю візу DO- біженську, А не проживаю в Чехії на постійній основі. Чи вірно відмовили?

Уряд праці міг відмовити через візу DO (тимчасовий захист), але це не завжди означає, що відмова правильна.

У Чехії картка інвалідності TP/ZTP/ZTP-P видається через Úřad práce České republiky після медичної оцінки стану здоров’я. Проблема в тому, що багато соціальних статусів прив’язані до постійного або довгострокового проживання, а люди з тимчасовим захистом (DO) формально не входять у повну соціальну систему. Тому в деяких відділеннях Уряду праці автоматично відмовляють.

Але тут є важливий момент:

картка TP/ZTP — це не пенсія і не грошова допомога, а підтвердження обмежень за станом здоров’я. І на практиці бувають випадки, коли людям з тимчасовим захистом її все ж оформляють, особливо якщо є серйозне захворювання, довге лікування і медичні документи з Чехії. Тому іноді відмови просто оскаржують.

Я б на вашому місці зробив так:

1. Подати заяву на картку інвалідності письмово (žádost o průkaz TP/ZTP).
  2. Попросити офіційне письмове рішення, якщо відмовляють.
  3. Якщо вже є відмова — подати odvolání (апеляцію) протягом 15 днів.
  4. Звернутися до безкоштовних юристів, наприклад:
  • Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU)
  • Člověk v tísni
  • Sdružení pro integraci a migraci

Вони часто допомагають саме з такими відмовами і можуть сказати, чи є шанс отримати TP/ZTP з візою DO.

І ще важливий момент: роботодавці, які пишуть, що вакансія для людей з інвалідністю, дійсно мають на увазі офіційну чеську картку TP/ZTP, бо вони отримують компенсацію від держави. Тому ви правильно робите, що намагаєтесь її оформити — без неї на такі вакансії майже нереально влаштуватися.

Якщо хочете, можете написати, чи у вас була письмова відмова, чи просто сказали усно в Уряді праці. Це важливо, бо від цього залежить, що робити далі.

1 „Gefällt mir“

Вітаю. Письмової відповіді не було. Тільки на консультації. Була в OPU вони радять, як й Ви: подати заяву - он-лайн оформити. Й почекати письмової відповіді. Дякую!

1 „Gefällt mir“