Рада ЄС ухвалила рекомендацію, яка визначає, як відбуватиметься перехід від тимчасового захисту до інших форм легального проживання або ж повернення в Україну, коли це стане можливим.
Термін дії
Тимчасовий захист продовжений до 4 березня 2027 року. Це означає, що зараз нічого не змінюється — ваш статус зберігається.
Нові можливості
Країни ЄС мають запропонувати українцям інші шляхи залишитись легально:
дозвіл на проживання через роботу;
навчання чи освіту;
сімейні підстави;
інші статуси за законодавством ЄС (наприклад, для висококваліфікованих працівників).
Добровільне повернення
Повернення в Україну буде лише добровільним і поетапним. Країни планують програми підтримки: від пробних «ознайомчих» візитів до допомоги із житлом, навчанням чи медичними послугами на час підготовки до виїзду.
Інформаційна підтримка
Українцям обіцяють більше зрозумілих пояснень: як подати на інший статус, що змінюється у правах, які є програми для повернення.
Для цього створюватимуть Unity Hubs — спеціальні центри, де можна буде отримати консультацію, допомогу з документами та навіть поради щодо працевлаштування як у країні перебування, так і в Україні.
Ця рекомендація не є обов’язковим законом, але вона показує, як ЄС бачить майбутнє українців, які були змушені тікати від війни: залишитись легально чи згодом безпечно повернутися додому.
Хм… В Польщі купі українців не дають контракту і можливості працювати легально - як тоді їм лишитися? Цікаво, зі своїми нюансами уряди ЄС збираються щось робити?..
Статистики я не маю, звісно, та навіть серед знайомих і знайомих знайомих їх вистачає. Українці, українки - дешева сила, в т.ч. й від безвиході. Поляки - я їх насправді дуже люблю і поважаю, та зараз обʼєктивно постараюсь - така цікава суміш! Вони вже живуть в ЄС і мають багато обмежуючих законів, але ще памʼятають, що, якщо дуже хочеться, то закон можна обійти) Можливо, це не лише про поляків, та я інші країни так інсайдерськи не знаю. Отже, якщо найняти українців (та і будь-кого) офіційно - треба платити відповідну зп і податки. Тому неофіційно - доволі розповсюджена історія. Українців це +- влаштовувало з різних причин, але зараз, коли мова йде про перевірки щомісячні, про відміну допомоги на дітей (а вона насправді суттєва, фактично покриває харчування в садочку чи школі й ще на зошити-ручки лишається), про ризик отримати відмову у прихистку, питання стає руба.
Українці суттєво перекривали провал на ринку праці, на тих роботах, на яких поляки не хочуть працювати, і чимало податків заплатили. Польща не зацікавлена у втраті українських шукачів прихистку, щоб там не транслювалося на широкий загал, але політику щодо біженців треба б переглянути. Думаю, варто якось подумати не так над виселенням українців, як над жорсткішими вимогами до власних громадян-роботодавців.
Думаю ніхто не зацікавлений, якщо мова про дітей та працездатних людей. В Швейцарії наприклад мігрантам платять на 30% менше, адже немає диплома місцевого Вишу. Не лише біженцям, але і мігрантам з інших країн ЄС. Тобто можна таки мати дешеву робочу силу та майбутніх платників податків з пенсіями та страховками. Юний українець на легальній роботі буде платити щомісяця мед страховку біля 400-500 євро, а хворіти не буде ще років 20, тож ці гроші підуть більш старшим поколінням. Біженці наші вигідні Європі і навряд чи вже аж будуть виганяти.
А ще я маю свої власнопридумані конспіративні теорії змов, що біженців прийняли в обмін на якісь там квоти на землю і Україні чи вивіз ядерних відходів. Я не вірю в благодійність більше ) Забагато було досвіду в цьому за останні 5 років