Як підтримати чоловіка, який боїться ТЦК і живе у постійній напрузі

Сьогодні багато чоловіків живуть у стані постійного страху, пов’язаного з мобілізацією, ТЦК, невизначеністю та відчуттям втрати контролю над власним життям. Для когось це страх за здоров’я, для когось — за сім’ю, дітей, хворих батьків або власне психологічне виснаження. Часто цей стан супроводжується соромом, провиною, ізоляцією та відчуттям, що тебе постійно оцінюють.

Поруч із такою людиною часто опиняється жінка — дружина, партнерка, мама, сестра — яка теж не знає, як правильно поводитися. Хочеться підтримати, заспокоїти, але замість цього нерідко з’являються сварки, тиск або взаємне виснаження.

Важливо розуміти: постійний страх сильно змінює поведінку людини. Чоловік може ставати дратівливим, замкнутим, холодним, агресивним або навпаки — апатичним і відстороненим. Це не завжди про байдужість. Часто це про нервову систему, яка живе в режимі постійної загрози.

Не знецінюйте його страх

Фрази на кшталт:

• «Та не накручуй себе»
  • «Усім зараз важко»
  • «Перестань боятися»
  • «Ти ж чоловік»

майже ніколи не допомагають. Навпаки — вони посилюють сором і закривають людину ще сильніше.

Навіть якщо вам здається, що він перебільшує, для нього цей страх реальний. Йому важливо не почути оцінку, а відчути, що поруч є людина, яка не засуджує.

Краще сказати:

• «Я бачу, що тобі справді важко»
  • «Ти можеш говорити зі мною про це»
  • «Я не хочу тебе тиснути, я хочу зрозуміти»

Не намагайтеся постійно “рятувати”

Іноді близькі починають жити лише цією темою: перевіряють новини, контролюють, радять, тиснуть, сперечаються. Це виснажує обох.

Підтримка — це не тотальний контроль. Це про спокійну присутність, а не про постійний тиск.

Не потрібно щодня змушувати людину «вирішити щось негайно». Часто спочатку потрібно не рішення, а відчуття безпеки.

Допоможіть повернути відчуття контролю

Коли людина живе у страху, їй здається, що життя повністю їй не належить. Через це з’являється безсилля.

Допомагає не абстрактне «все буде добре», а конкретні речі:

• режим дня
  • робота
  • побутові справи
  • спорт
  • прогулянки
  • планування
  • реальні маленькі задачі

Навіть просте питання:
«Що ми можемо зробити сьогодні, щоб тобі стало трохи легше?»
часто працює краще, ніж довгі розмови.

Не залишайте людину в повній ізоляції

Багато чоловіків у такому стані починають буквально зникати з життя: не виходять з дому, уникають друзів, перестають спілкуватися, замикаються в собі.

Ізоляція посилює тривогу.

Якщо є можливість, важливо м’яко повертати людину до життя:

• короткі прогулянки
  • зустрічі з безпечними людьми
  • спорт
  • робота
  • хобі
  • поїздки
  • волонтерство

Навіть невеликі дії знижують рівень внутрішньої напруги.

Не робіть із нього “погану людину”

Дуже багато чоловіків живуть із сильним почуттям провини. Їм здається, що суспільство вже винесло вирок: «не мужик», «боягуз», «не такий».

У цей момент близька людина може або остаточно зламати, або стати опорою.

Важливо пам’ятати: страх не робить людину поганою. У кожного можуть бути свої причини, свій стан здоров’я, свої сімейні обставини, свої внутрішні межі.

Людині потрібне не засудження, а чесна підтримка.

Коли потрібна допомога спеціаліста

Якщо у чоловіка з’являються:

• панічні атаки
  • безсоння
  • сильна агресія
  • депресія
  • алкоголь або інші залежності
  • повна ізоляція
  • думки про смерть

— це вже сигнал, що потрібна не лише підтримка близьких, а й допомога психолога або психіатра.

Головне

Підтримати чоловіка в такому стані — не означає вирішити за нього все. Це означає залишатися поруч без приниження, тиску і сорому.

Іноді найбільша допомога — це не правильні слова, а відчуття:
«Поруч є людина, яка не вважає мене слабким».