Як проходить співбесіда в європейській компанії: 10 запитань, до яких варто підготуватись

Співбесіда в європейській компанії — важливий етап та перевірка вашого досвіду. Це розмова, у якій роботодавець оцінює, як ви мислите, спілкуєтесь, реагуєте на виклики і чи поділяєте цінності компанії.

Для українців, які планують працювати за кордоном або онлайн, важливо розуміти відмінності у підходах до відбору персоналу. У ЄС співбесіда — це не допит, а діалог між двома сторонами, які шукають взаємну відповідність.

До речі, в Європі велике значення має не лише професійний досвід, а й мотивація. Співбесіда — це момент, коли ви можете встановити перший емоційний контакт із потенційним роботодавцем. Часто саме від цього залежить, чи вас запросять на наступний етап, навіть більше, ніж від ідеального резюме.

1. Tell us about yourself / Розкажіть про себе

Це найпоширеніше запитання і найважливіше.
Мета: зрозуміти, хто ви, які ваші цінності й що вас мотивує.
Порада: не повторюйте резюме. Сконцентруйтесь на 2–3 головних моментах вашої кар’єри й тому, що надихає вас у цій сфері.

2. Why do you want to work here? / Чому ви хочете працювати саме у нас?

Європейські роботодавці очікують щирої відповіді, а не шаблонної фрази.
Порада: покажіть, що ви досліджували компанію — згадайте її проєкти, місію чи цінності, які вам близькі. Перед тим звісно пошукайте цю інформацію в інтернеті, зайдіть на офіційний сайт компанії.

3. What are your strengths? / Ваші сильні сторони

Тут важливо наводити приклади, а не просто перераховувати якості.
Порада: замість “я командний гравець” скажіть: “у попередньому проєкті я координував команду дизайнерів, щоб завершити роботу вчасно”.

4. What are your weaknesses? / Ваші слабкі сторони

Рекрутери не шукають «ідеальних». Їм цікаво, чи ви усвідомлюєте свої зони росту.
Порада: оберіть реальну слабкість і покажіть, що ви працюєте над нею — наприклад, “мені було складно делегувати, але я вчуся довіряти команді”.

5. Describe a challenge you faced and how you solved it / Розкажіть про складну ситуацію на роботі

Це запитання про вашу стресостійкість і здатність до аналітики.
Порада: опишіть ситуацію коротко за моделлю STAR (Situation, Task, Action, Result).

Приклад:

• Situation (Ситуація): У моєму відділі маркетингу знизилася активність підписників у соціальних мережах на 20% за два місяці.

• Task (Завдання): Моя задача — підвищити залучення підписників і збільшити охоплення контенту.

• Action (Дія): Я розробила серію інтерактивних публікацій, провела опитування та ввела щотижневі конкурси з невеликими призами.

• Result (Результат): Через місяць активність підписників зросла на 35%, а кількість нових підписників збільшилася на 15%.

6. How do you work in a team? / Як ви працюєте в команді

Європейські компанії цінують комунікацію та взаємопідтримку.
Порада: підкресліть, як ви слухаєте інших, ділитесь ідеями та допомагаєте колегам.

7. How do you manage your time? / Як ви організовуєте свій час

Тут оцінюють вашу відповідальність і самоорганізацію.
Порада: згадайте інструменти або методики, якими користуєтесь (наприклад, Trello, Notion, Pomodoro).

8. How do you adapt to change? / Як ви реагуєте на зміни

Після пандемії та міграції цей пункт став особливо важливим.
Порада: покажіть приклад, коли ви швидко адаптувались до нового середовища чи завдання.

9. What are your salary expectations? / Які ваші очікування щодо зарплати

У Європі прийнято говорити про це відкрито.
Порада: заздалегідь дослідіть середній рівень зарплати у вашій галузі (через сайти типу Glassdoor чи PayScale).

10. Do you have any questions for us? / Чи маєте запитання до нас

Це ваш шанс показати зацікавленість.
Порада: запитайте про корпоративну культуру, можливості розвитку чи формат роботи в команді.

ВАЖЛИВО!

• Будьте пунктуальними (онлайн або офлайн — не запізнюйтесь).

• Підготуйте камеру й мікрофон, якщо інтерв’ю проходить дистанційно.

• Усміхайтесь — доброзичливість завжди створює перше враження.

• І головне — пам’ятайте, що співбесіда — це взаємний вибір.