Як пояснювати перерви в резюме через лікування, реабілітацію або війну

Погляд експерта

Перерви в резюме — одна з найчастіших причин тривоги у людей, які пережили серйозні хвороби, тривале лікування, реабілітацію або війну. Багато хто боїться, що ці періоди «зіграють проти них», стануть приводом для відмови або знецінення професійного досвіду.

Насправді перерва в кар’єрі — це не слабкість і не провал. Це частина життєвого контексту, який у сучасній Україні та світі вже давно перестав бути винятком. Важливо не чи була перерва, а як ви її подаєте.

Чому не варто приховувати перерви

По-перше, рекрутери завжди помічають «порожні» періоди. По-друге, спроби уникнути пояснень або вигадувати формальні причини часто виглядають менш переконливо, ніж чесна, спокійна позиція.

Перерва, пов’язана з лікуванням, реабілітацією або війною:

• не потребує детального розкриття медичних чи особистих подробиць;

• не зобов’язує вас «виправдовуватися»;

• не робить вас менш цінним фахівцем.

Ваше завдання — дати зрозумілий і зрілий контекст, а не звіт про пережите.

Як формулювати перерву в резюме

У резюме достатньо нейтрального й короткого формулювання. Наприклад:

• 2022–2023 — період вимушеної паузи у професійній діяльності у зв’язку з війною та переїздом.

• 2021–2022 — медична реабілітація з подальшим поверненням до активної роботи.

• 2020–2021 — відновлення здоров’я та підвищення кваліфікації.

Такі формулювання:

• не перевантажують інформацією;

• демонструють відповідальність;

• знімають більшість питань ще до співбесіди.

Як відповідати на запитання на співбесіді

Якщо рекрутер уточнює, важливо пам’ятати: ви не зобов’язані розповідати більше, ніж вважаєте за потрібне.

Оптимальна відповідь має три частини:

1. Факт — що був період паузи.

2. Результат — ви завершили лікування / адаптацію / реабілітацію.

3. Фокус на теперішньому — ви готові працювати.

Приклад:

«У мене був період лікування та відновлення. Зараз цей етап завершений, я повернулася до стабільного стану й готова повноцінно працювати та розвиватися професійно».

Це звучить зріло, чітко і без зайвої драми.

Що робити, якщо перерва була пов’язана з війною

В українському контексті війна — не пояснення, а реальність, яку більшість роботодавців розуміють.

Можна підкреслити:

• адаптацію до нових умов;

• переїзд або зміну країни;

• здобуті навички стійкості, самоорганізації, відповідальності.

Наприклад:

«Через війну я була змушена тимчасово призупинити кар’єру, але використала цей період для переосмислення професійних цілей та підготовки до нового етапу».

Як перетворити перерву на ресурс

Перерви часто дають те, чого не дає безперервна гонитва за результатом:

• кращу саморегуляцію;

• ясніше розуміння меж;

• відповідальніше ставлення до здоров’я;

• глибше усвідомлення власних професійних цінностей.

Це можна — і варто — інтегрувати у свою професійну історію.

Головне, що варто пам’ятати

Перерва в резюме:

• не визначає вашу цінність;

• не перекреслює досвід;

• не зобов’язує вас до сповіді.

Роботодавці шукають не «ідеальні біографії», а людей, які можуть працювати, брати відповідальність і бути чесними у комунікації.

І якщо ви пройшли через лікування, реабілітацію або війну — це не мінус у резюме. Це доказ того, що ви вмієте виживати, відновлюватися і рухатися далі.

Це дуже корисні поради з пошуку роботи по інвалідності. Як раз те, що я шукала! Дякую вам. Я маю тривалу паузу в працевлаштуванні через лікування і зараз з острахом думаю як про це говорити на наступній роботі. Перерва в стажі це завжди погано спримайєтся. Ще би знати як це пенсійному пояснити

1 „Gefällt mir“

сердечно дякую вам за відгук!

Давайте ще поясню про пенсійний!

Отже. Періоди, коли людина тимчасово не працювала через тимчасову втрату працездатності (хвороба), можуть бути враховані в стаж, якщо є підтвердження про відповідний страховий період або сплату внесків (наприклад, через ФОП чи добровільне страхування).

Як сформулювати пояснення

В заяві до Пенсійного фонду України можна написати приблизно так:

«Пояснюю перерву в страхуванні (трудовому стажі) у період з __ до __ у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та отриманням листків непрацездатності / медичного лікування. У цей період страхові внески не нараховувалися через стан здоров’я. Додано відповідні медичні документи (довідки, лікарняні листи), що підтверджують цей період.»

Такий текст пояснення зрозумілий і є достатнім для звернення до Пенсійного фонду.

Що додати до заяви

Щоб документально підтвердити пояснення перерви, додайте:

• Медичні документи про тимчасову непрацездатність (листки непрацездатності, довідки ЛКК / МСЕК).

• Якщо є — довідки про обов’язкові соціальні страхові внески (записи в електронній системі або паперові листи).

• За потреби — копії рішень або довідок страхової компанії чи роботодавця.

Це допоможе фахівцям Пенсійного фонду правильно врахувати період перерви при розрахунку страхового стажу.

Важливо знати

• Якщо за певні періоди страхові внески не сплачувалися, то ці місяці не враховуються до стажу. Але в багатьох випадках подається заява на добровільну участь у системі і сплата внесків за пропущений період.
  • Перевірити свій страховий стаж можна через електронні сервіси ПФУ — за даними персоніфікованого обліку.

Порада: перед подачею документів до Пенсійного фонду обов’язково проконсультуйтесь у сервісному центрі ПФУ — вони підкажуть, які саме документи потрібні у вашому випадку.