Багато людей із тривожністю помічають, що влітку їм стає значно гірше. На вулиці ніби важко дихати, серце б’ється швидше, з’являється слабкість, паморочиться голова, а іноді спека взагалі починає нагадувати панічну атаку. І через це люди ще більше лякаються: “У мене проблеми із серцем?”, “Я зараз знепритомнію?”, “Чому мені так погано саме влітку?”
Насправді спека дійсно може дуже сильно впливати на нервову систему, особливо якщо людина вже живе у стані хронічного стресу або має тривожний розлад.
Проблема в тому, що при спеці організм і без того працює “на межі”: судини розширюються, тиск може падати, серце починає працювати швидше, людина більше пітніє і втрачає рідину. А при тривожності нервова система і так перебуває у стані постійної готовності до небезпеки. У результаті спека буквально підсилює тілесні симптоми тривоги.
Саме тому влітку люди часто скаржаться на:
-
серцебиття;
-
відчуття нестачі повітря;
-
слабкість;
-
тремтіння;
-
запаморочення;
-
“ватні” ноги;
-
відчуття нереальності;
-
страх, що зараз стане дуже погано.
І проблема в тому, що панічна атака та перегрів можуть частково бути схожими за симптомами. Через це людина починає ще сильніше прислухатися до себе, лякається власного серцебиття або слабкості — і тривога запускається ще більше.
На прийомах пацієнти часто кажуть: “У транспорті в спеку я взагалі не можу їхати”, “Мені страшно заходити в душні магазини”, “На сонці одразу починається паніка”. І це дуже типова реакція перевантаженої нервової системи.
Ще одна проблема — зневоднення. Навіть невелика нестача рідини у тривожних людей може посилювати серцебиття, слабкість і головний біль. А мозок у стані тривоги одразу починає сприймати це як небезпеку.
Саме тому влітку дуже важливо не чекати сильної спраги, а регулярно пити воду невеликими порціями протягом дня. Особливо якщо людина багато пітніє або п’є каву.
До речі, про каву. Влітку люди з тривожністю часто гірше переносять:
-
великі дози кофеїну;
-
енергетики;
-
алкоголь;
-
сильне недосипання.
Тому що все це додатково навантажує нервову систему і може провокувати панічні атаки.
Що реально може трохи допомогти:
не виходити на вулицю у години сильної спеки, носити легкий одяг, уникати задушливих приміщень, більше відпочивати і не вимагати від себе “звичайної продуктивності” у +35.
Дуже багатьом людям із тривожністю також допомагають прості фізичні речі:
-
прохолодна вода для рук;
-
повільне дихання;
-
вентилятор;
-
прохолодний душ;
-
короткі прогулянки ввечері;
-
відчуття опори тілом — сісти, спертися на щось, заземлитися.
І особисто порада від мене - носіть з собою завжди бутилку води та віяло або портативний вентилятор.
І ще дуже важлива річ: якщо влітку тривога стала настільки сильною, що людина боїться виходити з дому, їздити у транспорті або постійно живе в очікуванні панічної атаки — це вже не “просто нерви”. У таких випадках справді варто звертатися по допомогу до спеціаліста. Бо нервова система теж має межу виснаження.