Як пережити спеку людям із тривожністю та панічними атаками

Багато людей із тривожністю помічають, що влітку їм стає значно гірше. На вулиці ніби важко дихати, серце б’ється швидше, з’являється слабкість, паморочиться голова, а іноді спека взагалі починає нагадувати панічну атаку. І через це люди ще більше лякаються: “У мене проблеми із серцем?”, “Я зараз знепритомнію?”, “Чому мені так погано саме влітку?”

Насправді спека дійсно може дуже сильно впливати на нервову систему, особливо якщо людина вже живе у стані хронічного стресу або має тривожний розлад.

Проблема в тому, що при спеці організм і без того працює “на межі”: судини розширюються, тиск може падати, серце починає працювати швидше, людина більше пітніє і втрачає рідину. А при тривожності нервова система і так перебуває у стані постійної готовності до небезпеки. У результаті спека буквально підсилює тілесні симптоми тривоги.

Саме тому влітку люди часто скаржаться на:

• серцебиття;

• відчуття нестачі повітря;

• слабкість;

• тремтіння;

• запаморочення;

• “ватні” ноги;

• відчуття нереальності;

• страх, що зараз стане дуже погано.

І проблема в тому, що панічна атака та перегрів можуть частково бути схожими за симптомами. Через це людина починає ще сильніше прислухатися до себе, лякається власного серцебиття або слабкості — і тривога запускається ще більше.

На прийомах пацієнти часто кажуть: “У транспорті в спеку я взагалі не можу їхати”, “Мені страшно заходити в душні магазини”, “На сонці одразу починається паніка”. І це дуже типова реакція перевантаженої нервової системи.

Ще одна проблема — зневоднення. Навіть невелика нестача рідини у тривожних людей може посилювати серцебиття, слабкість і головний біль. А мозок у стані тривоги одразу починає сприймати це як небезпеку.

Саме тому влітку дуже важливо не чекати сильної спраги, а регулярно пити воду невеликими порціями протягом дня. Особливо якщо людина багато пітніє або п’є каву.

До речі, про каву. Влітку люди з тривожністю часто гірше переносять:

• великі дози кофеїну;

• енергетики;

• алкоголь;

• сильне недосипання.

Тому що все це додатково навантажує нервову систему і може провокувати панічні атаки.

Що реально може трохи допомогти:
не виходити на вулицю у години сильної спеки, носити легкий одяг, уникати задушливих приміщень, більше відпочивати і не вимагати від себе “звичайної продуктивності” у +35.

Дуже багатьом людям із тривожністю також допомагають прості фізичні речі:

• прохолодна вода для рук;

• повільне дихання;

• вентилятор;

• прохолодний душ;

• короткі прогулянки ввечері;

• відчуття опори тілом — сісти, спертися на щось, заземлитися.

І особисто порада від мене - носіть з собою завжди бутилку води та віяло або портативний вентилятор.

І ще дуже важлива річ: якщо влітку тривога стала настільки сильною, що людина боїться виходити з дому, їздити у транспорті або постійно живе в очікуванні панічної атаки — це вже не “просто нерви”. У таких випадках справді варто звертатися по допомогу до спеціаліста. Бо нервова система теж має межу виснаження.

О це дуже важлива тема!
Я би ще додав: спека сама по собі не викликає тривожний розлад, але вона підсилює тілесні симптоми, яких людина з тривогою і так боїться. Серцебиття, слабкість, нестача повітря, запаморочення — мозок може сприймати це як сигнал небезпеки, і через це запускається паніка. Особливо після кількох років життя у хронічному стресі нервова система стає значно чутливішою до будь-якого фізичного дискомфорту.

Тому влітку дуже важливо не лякатися власних симптомів ще більше і не вимагати від себе “нормально функціонувати”, коли організм буквально перегрівається і виснажується.

В спеку людям із тривожністю дуже важливо стежити за базовими речами: регулярно пити воду, не зловживати кавою та енергетиками і не намагатися “перетерпіти” перегрів. Нервова система у стані виснаження значно гостріше реагує навіть на невелике зневоднення чи недосипання.

І ще одна важлива порада — не залишатися весь день у напрузі та інформаційному шумі. Навіть короткий відпочинок у прохолодному місці, повільна прогулянка ввечері, теплий душ або кілька хвилин спокійного дихання можуть допомогти тілу вийти з режиму постійної тривоги.