Як отримати Оземпік для схуднення в Україні

1582739499_Ozhirenie-i-ego-klassifikaciya-vozmozhnye-oslozhneniya-i-sposo_VR9tmlj.png

До нас в спільноту звернулись з питанням чи можна отримати в Україні „Оземпік“ не для лікування, а саме для схуднення?

Наш експерт лікар Світлана Коваленко відповідає детально на це питання.

Ця дискусія була створена з:

Інвалідність при артрозі: всі питання тут

.

У мене 3 група інвалідності через суглоб і зайву вагу — а вона погіршує мою хворобу. Чи можна отримати призначення Оземпека (семаглютид) у сімейного лікаря в Україні для корекції ваги? Як проходить ця процедура: які документи, обстеження та направлення потрібні? Чи може сімейний лікар в Україні призначити Оземпек при зайвій вазі та інвалідності для зниження ваги і покращення стану суглобів?

У мене 3 група інвалідності через суглоб і зайву вагу — а вона погіршує мою хворобу. Чи можна отримати призначення Оземпека (семаглютид) у сімейного лікаря в Україні для корекції ваги? Як проходить ця процедура: які документи, обстеження та направлення потрібні? Чи може сімейний лікар в Україні призначити Оземпек при зайвій вазі та інвалідності для зниження ваги і покращення стану суглобів?
Вітаю! Цікаве питання. В Україні семаглютид (Ozempic) офіційно зареєстрований для лікування цукрового діабету 2-го типу, але не для схуднення. У країнах Європи лікарі можуть призначати Оземпік і при надлишковій вазі, якщо вона критично впливає на здоров’я (зазвичай індекс маси тіла (BMI) має бути від 30). У нашій спільноті є безкоштовні консультації сімейного лікаря онлайн. Хочете, я перенаправлю ваше питання нашому сімейному лікарю?

Ольго, якщо безкоштовно, то можна :slight_smile:

Вітаємо @OlenaKravchenko**!
Семаглютид (Оземпік)** дійсно має потенціал суттєво допомогти при ожирінні, особливо якщо воно погіршує інші стани, як у вашому випадку (проблеми з суглобами та інвалідність). Але в Україні призначення цього препарату має свої особливості.

Оземпік (семаглютид)- е препарат групи GLP-1 агоністів , який:

• Знижує апетит;
 • Уповільнює випорожнення шлунка;
• Сприяє зниженню ваги;
• Поліпшує контроль глюкози (використовувався при цукровому діабеті 2 типу, зараз — також при ожирінні).

Сімейний лікар в Україні може призначити Оземпік Формально лише за певних умов , бо:

• Препарат дорогий і не входить у програму “Доступні ліки” (станом на 2025 рік).

• У інструкції МОЗ України (Державний реєстр лікарських засобів) семаглютид зареєстрований для лікування діабету 2 типу , а не для “корекції ваги” без супутнього діабету.

Позапоказове призначення (off-label) можливе, але лікар має право відмовити, побоюючись юридичних наслідків.

С імейний лікар має скласти повну клінічну картину:

• Індекс маси тіла (ІМТ);

• Ваші інвалідизуючі захворювання;

• Проблеми з суглобами (виписки від ортопеда/ревматолога);

• Рівень глюкози, HbA1c (глікозильований гемоглобін) — щоб виключити діабет 2 типу;

• Обстеження щитоподібної залози (УЗД, гормони) — обов’язково перед семаглютидом.

• Направити до ендокринолога:

• Це найважливіше. Лише ендокринолог з достатніми клінічними підставами може призначити семаглютид офіційно.

• Якщо є надмірна вага (ІМТ > 30) + супутня патологія (артроз, гіпертонія, предіабет, інвалідність) — це вже серйозні покази.

Для ендокринолога підготуйте обстеження (аналізи, заключення від ортопеда або ревматолога).

Якщо ендокринолог вважає, що семаглютид доцільний — він призначає його офіційно (навіть якщо для контролю ваги, якщо є додаткові покази). Альтернатива:

• Існує аналог — Вегови (Wegovy) — семаглютид спеціально для зниження ваги, але в Україні не зареєстрований.

• Інші препарати: ліраглутид (Саксенда) — теж ефективний, вводиться щоденно, дорожчий.

Тільки після консультації з лікарем або дієтологом також.

Мені весь цей шум навколо Оземпіка та його дефіцит нагадує часи коронавіруса та вакцини) Така собі фармакомафія та маркетинг. Але взагалі круто, що така штука є. Не секрет, що в Україні просто епідемія ожиріння - через соціокультурні звички. Але те саме „черевце“ - не лише естетична проблема, але й медична, адже викликає багато хворіб, які в тому числі призводять і до ранньої смерті. Тому те, що такі препарати доступні і в Україні, і навіть без діабету - це дуже класно.

OlenaKravchenko бажаю вам успіху в цьому питанні і нових гарних суконь) Але хочу звернути вашу увагу на те, що все рівно прийдеться дотримуватися дієти і під час прийому, і після.

@OlenaKravchenko

:white_heart: Залиште, будь ласка, кілька слів!

Чи була відповідь корисною? Нам важливо знати, чи ви отримали потрібну інформацію.

Ваш відгук допоможе іншим і зробить наше ком’юніті ще кращим

Alona так, дуже корисна інформація! Я часто читаю ваш форум, тут дуже багато інформації, якої ніде нема