Війна змусила мільйони українців змінювати професійне життя. Хтось втратив роботу або бізнес в Україні, хтось переїхав в іншу країну й не може продовжувати працювати за спеціальністю через мову, визнання диплома чи відсутність місцевого досвіду. Для людей з інвалідністю додатковими факторами можуть бути стан здоров’я, доступність робочого місця та необхідність змінити формат роботи.
У такій ситуації закономірно виникає питання: «Чим я взагалі можу займатися?»
Профорієнтаційний тест не дасть готової відповіді на все життя. Але він може допомогти структурувати пошук: зрозуміти свої професійні інтереси, сильні сторони, робочі цінності та побачити професії, про які ви раніше не замислювалися.
Ось кілька міжнародних інструментів, з яких можна почати.
O*NET Interest Profiler — один із найкорисніших варіантів для старту
O*NET Interest Profiler — безкоштовний тест, розроблений у межах американської системи O*NET за підтримки Міністерства праці США.
Він оцінює професійні інтереси за шістьма напрямами: Realistic, Investigative, Artistic, Social, Enterprising та Conventional (RIASEC). Після проходження тесту можна перейти до професій, які відповідають отриманому профілю. Нова вебверсія містить 30 запитань і дозволяє переглядати професії з інформацією про необхідну підготовку, зарплати та перспективи.
Це особливо корисно, якщо ви не знаєте, у якому напрямі взагалі шукати нову професію.
CareerOneStop — не один тест, а цілий набір інструментів
CareerOneStop: Explore Careers — ресурс Міністерства праці США, де можна пройти одразу кілька безкоштовних оцінювань.
Тут є:
- Interest Assessment — визначає професійні інтереси;
- Skills Matcher — допомагає співвіднести ваші навички з професіями;
- Work Values Matcher — показує, які умови та цінності роботи для вас найважливіші.
Наприклад, вам може бути важливо працювати самостійно, мати стабільний дохід, можливість розвиватися, допомагати іншим або самостійно приймати рішення. Work Values Matcher допомагає розставити такі пріоритети й пов’язати їх із професійними напрямами.
Це хороший варіант для людини, яка вже має досвід роботи, але хоче зрозуміти, куди його можна перенести після зміни професії.
Truity Career Personality Profiler
Truity Career Personality Profiler — тест, який поєднує професійні інтереси та риси особистості. Він використовує модель професійних інтересів Holland Code та модель Big Five. Базовий результат безкоштовний, а розширений звіт можна придбати окремо.
Тест займає приблизно 10–15 хвилин. У результатах можна побачити не лише професії, а й типи завдань та робоче середовище, які можуть вам підходити.
CareerExplorer
CareerExplorer Career Test — більш детальний варіант. Сам тест займає близько 30 хвилин і аналізує кілька аспектів професійної сумісності. Базові результати, за інформацією сервісу, доступні безкоштовно.
Його можна використовувати, коли ви вже готові серйозніше досліджувати можливі напрями, а не просто хочете пройти короткий тест «для цікавості».
16Personalities — більше про особистість, ніж про професію
16Personalities українською — популярний безкоштовний тест особистості. Він допомагає краще зрозуміти власні особливості, стиль взаємодії з людьми та робочі переваги. На сайті також є матеріали про професійний розвиток.
Але тут важливо не робити помилку: результат тесту особистості не визначає професію, якою ви «повинні» займатися. Його краще використовувати як додаткову інформацію про себе.
TypeFinder від Truity
TypeFinder for Career Planning — ще один варіант, який поєднує типологію Myers–Briggs із професійними інтересами. Базовий результат безкоштовний, а розширений звіт платний.
Він може бути цікавим, якщо вам важливо зрозуміти не тільки «що мені подобається», а й як я зазвичай працюю, приймаю рішення та взаємодію з людьми.
Як правильно використовувати результати
Найгірше, що можна зробити після тесту, — побачити одну професію в результатах і вирішити: «Все, це моє покликання».
Краще використовувати тести як фільтр.
Наприклад, ви отримали серед рекомендацій графічного дизайнера, SMM-менеджера, відеомонтажера та вебдизайнера. Не потрібно одразу купувати курс.
Спочатку перевірте кожну професію:
Що робить спеціаліст щодня?
Які навички потрібні?
Скільки часу займає навчання?
Чи можна працювати віддалено?
Який рівень мови необхідний?
Скільки вакансій або замовлень є у вашій країні?
Чи дозволяє ця професія працювати з вашими фізичними обмеженнями, якщо вони є?
І лише після цього обирайте напрям для навчання.
Ще краще — пройти кілька різних тестів
Один тест може показати лише одну частину картини. Фахівці CareerOneStop також радять використовувати більше одного виду оцінювання, адже різні інструменти вимірюють різні речі — інтереси, навички та професійні цінності.
Тому можна зробити так:
1. O*NET Interest Profiler → що мені цікаво робити.
2. Skills Matcher → що я вже вмію.
3. Work Values Matcher → які умови роботи для мене важливі.
4. Один тест особистості → як я звик працювати та взаємодіяти з людьми.
5. Аналіз реального ринку праці → чи потрібні ці спеціалісти там, де я живу.
А потім скласти список із 3–5 професій, які варто дослідити глибше.
Головне — не сприймати профорієнтаційний тест як вирок. Професія — це не тільки ваші інтереси, а й навички, досвід, здоров’я, умови життя, мова, ринок праці та можливості навчання. Тести допомагають знайти напрямок, але остаточне рішення краще приймати вже після знайомства з реальною професією та її вимогами.