Як евакуюватись до Польщі?

Може хтось дати номери телефону організації з цих питань?

2 Likes

Олег13 вітаю!

Підключаю до вашого питання експерта. Скажіть будь ласка, це для вас особисто чи ваша близька людина має інвалідність?

1 Like

Доброго вечора! Так, це особисто для мене. У мене 2 група івалідності із загального захворювання, довічно.

1 Like

Добрий день!

Щоб відповісти вам більш точно на друге питання, маємо уточнити наступне:
*чи є у вас біометричний закордонний паспорт?
*чи закриті у вас питання із ТЦК?
*чи користуєтеся ви додатком Резерв+ і чи вказана там відстрочка?
Дайте, будь ласка, відповіді на ці питання і мій колега @Dmitri спробує вам підказати, що й до чого.

Що ж до перебування/проживання у Польщі, то ви маєте знати, що наразі там ситуація непроста. Програма соціального житла 40+ вже не діє, фактично єдиний спосіб перебути десь безкоштовно - центри колективного розміщення. Наразі там дозволяється проживання вразливим групам, серед яких і люди з інвалідністю. Безкоштовно там можна знаходитись перші 120 днів. Після 3-х місяців доведеться платити 50% вартості. Такі центри є в кожному воєводстві, але майте на увазі, що вони також і переповнені. Наводжу контакти інформаційних ліній воєводств щодо розміщення в центрах колективного розміщення:

(телефони польські, код країни +48)
Вармінсько-Мазурське воєводство: 797 829 617 (цілодобово);
Великопольське воєводство: 987 (цілодобово) або 61 854 11 72 (в робочі дні);
Західнопоморське: 784 602 745 (цілодобово);
Куявсько-Поморське: 525 872 777 (понеділок-п’ятниця 08:00-15:00);
Лодзьке: 987 або 42 664 14 10 (цілодобово);
Люблінське: 605 111 233 (цілодобово);
Любуське: 95 785 13 30 (цілодобово);
Мазовецьке: 987 (цілодобово);
Малопольське: 516 240 691 та 12 210 20 02 (понеділок-п’ятниця 07:30-15:30);
Нижньосілезьке: 516 132 114 (понеділок-п’ятниця 06:30-14:30);
Опольське: 77 45 24 113 або 883 337 631 (понеділок-п’ятниця 07:30-15:30);
Підкарпатське: 800 100 990 (понеділок-п’ятниця 07:30-15:30);
Підляське: 85 74 39 347 (понеділок 08:00-18:00, вівторок-п’ятниця 07:30-15:30);
Поморське: 539 016 238 (понеділок-п’ятниця 10:00-18:00);
Сілезьке: 32 20 77 101 (цілодобово);
Свєнтокшиське: 41 342 11 81 або 41 342 12 14 (цілодобово).

Шукати безкоштовне житло можна і в фейсбук-групах, але завжди будьте обережні, оскільки всі домовленості там тримаються на чесному слові незнайомців:
Mam mieszkanie, dom, pokój dla Ukrainy
Pomoc dla Ukrainy🇺🇦 Допомога Україні: mieszkanie oraz inna pomoc obywatel
PODAJĘ DŁOŃ UKRAINIE - transport, nocleg, wszelka pomoc - допомогти

Більш загальну допомогу - і з оформленням документів, і з пошуком роботи, і з пошуком житла, можна отримати, звернувшись до таких організацій, як, наприклад:
ця - https://mapujpomoc.pl/uk/bizhentsi-z-ukrainy/ (широкий набір функцій, можна самостійно погортати пропозиції)
або ця - спеціалізована організація для людей з інвалідністю - https://www.fundacjaavalon.pl/
і, звісно, у скруті завжди можна звернутися до Червоного хреста або в CARITAS: Ukraina | Caritas Polska

Перепрошую, та чи не думали ви про іншу країну? В Польщі скрутно українським шукачам тимчасового прихистку, багато людей виїжджає звідти. Ось, буквально на днях у нас був запит про переїзд до іншої країни. Подивіться інформацію - можливо, і вам стане у нагоді:

https://community.enableme.org/t/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D1%89%D0%BE%D0%B4%D0%BE-%D1%96%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96-%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%86%D1%96%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%8C-%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B0%D1%94-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82/404402/345?u=%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8F

Бажаю успіху!

Вітаю. Ну щодо розселення моя колега, в принципі, вичерпно Вам підказала, а щодо документів, з радістю допоможу розібратися, але скажіть будь ласка, якої саме допомоги з документами ви потребуєте? І дійсно, принципово важливо, що у вас з військовим обліком? Відстрочка, зняття з обліку? Дайте більше інформації будь ласка, і я все розкажу

1 Like

Дякую вам за зворотний зв’язок Настя!
У мене поки що немає закордонного паспорта. Я збираюся його робити, поки що збираю інформацію щодо евакуації, не знаю до якої країни їхати. Підкажіть у якій країні є схожі з Польщею виплати біженцям для таких як я з безкоштовним проживанням та харчуванням?
Я евакуювався їх на Донеччині і зараз перебуваю у Львівській, як ВПО.
У мене 2 непрацююча група інвалідності довічно (психічне захворювання).
Підкажіть, що треба зробити, щоб „закрити питання з ТЦК“ для евакуації до Польщі?
У додатку Резерв + я вважаюсь як „Вас розшукує ТЦК“
Підкажіть будь ласка, що потрібно зробити, щоб усе було правильно?

1 Like

Щодо інших країн - копіюю вам інформацію сюди нижче. Але одразу скажу - Польща точно не найкращий варіант, якщо ви не можете працювати і не маєте працюючого опікуна.

Лідирує в умовному рейтингу країн, які найкраще приймають українських біженців, традиційно Німеччина. Тут можна отримувати допомогу від 357 до 563 євро (сума залежить від віку) і додаткові доплати за інвалідність, гарну медичну допомогу, реабілітацію й допоміжні технічні засоби.

У Франції також дають фінансову допомогу людям з інвалідністю і вона може бути доволі відчутна (від 113 до 1,288 євро), але повідомляють, що вимоги й умови отримання суворі, а час оформлення може зайняти від 6 до 12 місяців.

Нідерланди також виглядають доволі соціально „привабливими“, адже там досі є соціальні виплати, які покривають необхідний мінімум, допомога із житлом і харчуванням, повне медичне страхування й компенсація за спеціальні виплати. Але, наскільки мені відомо, потрапити до цієї країни не завжди просто - лише коли зʼявляються „вільні місця“.

Серед лідерів країн, що найкраще приймають українських шукачів прихистку залишається і Норвегія. Тут все ще зберігаються соціальні виплати, пільги для людей з інвалідністю, медичне забезпечення і т.п. Нині країна приймає біженців лише з окупованих територій, територій, де ведуться активні бойові дії, а також із Києва.

Чесно кажучи, загалом, країни ЄС переповнені мігрантами і тепер країн або закриваються на „прийом“, або вводять доволі жорсткі обмеження. Хоча, звісно, пробувати завжди варто.

2 Likes

Ну якщо ви у розшуку ТЦК то тут варіантів не так багато. З розшуком вас ніхто за кордон не випустить. Вам треба зніматися з розшуку, якщо у вас є законні підстави для цього: відстрочка чи взагалі зняття з військового обліку. Щоб знятися з розшуку, оскаржити його, тут, безумовно, потрібен супровід юриста, який візьметься індивідуально за вашу справу. Це найперше. Поки «світиться» розшук, планувати подорож за кордон просто немає сенсу.

2 Likes

Дякую Дмитро!

1 Like

Дякую за інформацію!

2 Likes

Dmitri, підкажіть будь ласка, чи можна онлайн за допомогою юриста знятися з розшуку в Резерві+?
І ще з приводу військового квитка. Чи треба там позначка для перетину кордону, що я не придатний (не підлягаю мобілізації через психічне захворювання)?

1 Like

Дивлячись яка причина оголошення у розшук: технічна помилка, невчасно уточнені данні. Юрист може подати запит в ТЦК, однак не факт, що не буде потрібна ваша особиста взаємодія з ТЦК. Тому я все ж радив би звернутися до юридичного фахівця, який розбереться конкретно у вашому випадку.

1 Like

Дякую за відповідь!

1 Like

Олег13

чи вам достатньо інформації? знайшли для себе щось важливе і корисне? буду вдячна за відгук

Доброго дня, Ольго! Чи могли б ви підказати куди звернутися за допомогою якщо в ТЦК після пред’явлення моєї довідки МСЕК про те, що я не працездатний (2 неробоча група інвалідності із загального захворювання з 1994 року), мене як і раніше ставлять на облік як військово зобов’язаного і змушують сплатити штраф 17000 гривень, за невчасну явку як військово зобов’язаного?

Добрий день!
Наразі ситуація виглядає так, що допомогти вам може лише юрист, а, можливо, й лише адвокат.
Можете для початку звернутися за безкоштовними консультаціями

1 Like

Олег13

Ви можете звернутися до наших надійних партнерів — безкоштовні юридичні онлайн-консультації на сайті Pravovsim:

Будь ласка, напишіть нам, чи вдалося вам отримати відповідь саме від цих партнерів. Якщо ні — ми із задоволенням надамо вам інші контакти та варіанти допомоги.