Може хтось дати номери телефону організації з цих питань?
Олег13 вітаю!
Підключаю до вашого питання експерта. Скажіть будь ласка, це для вас особисто чи ваша близька людина має інвалідність?
Доброго вечора! Так, це особисто для мене. У мене 2 група івалідності із загального захворювання, довічно.
Добрий день!
Щоб відповісти вам більш точно на друге питання, маємо уточнити наступне:
*чи є у вас біометричний закордонний паспорт?
*чи закриті у вас питання із ТЦК?
*чи користуєтеся ви додатком Резерв+ і чи вказана там відстрочка?
Дайте, будь ласка, відповіді на ці питання і мій колега @Dmitri спробує вам підказати, що й до чого.
Що ж до перебування/проживання у Польщі, то ви маєте знати, що наразі там ситуація непроста. Програма соціального житла 40+ вже не діє, фактично єдиний спосіб перебути десь безкоштовно - центри колективного розміщення. Наразі там дозволяється проживання вразливим групам, серед яких і люди з інвалідністю. Безкоштовно там можна знаходитись перші 120 днів. Після 3-х місяців доведеться платити 50% вартості. Такі центри є в кожному воєводстві, але майте на увазі, що вони також і переповнені. Наводжу контакти інформаційних ліній воєводств щодо розміщення в центрах колективного розміщення:
(телефони польські, код країни +48)
Вармінсько-Мазурське воєводство: 797 829 617 (цілодобово);
Великопольське воєводство: 987 (цілодобово) або 61 854 11 72 (в робочі дні);
Західнопоморське: 784 602 745 (цілодобово);
Куявсько-Поморське: 525 872 777 (понеділок-п’ятниця 08:00-15:00);
Лодзьке: 987 або 42 664 14 10 (цілодобово);
Люблінське: 605 111 233 (цілодобово);
Любуське: 95 785 13 30 (цілодобово);
Мазовецьке: 987 (цілодобово);
Малопольське: 516 240 691 та 12 210 20 02 (понеділок-п’ятниця 07:30-15:30);
Нижньосілезьке: 516 132 114 (понеділок-п’ятниця 06:30-14:30);
Опольське: 77 45 24 113 або 883 337 631 (понеділок-п’ятниця 07:30-15:30);
Підкарпатське: 800 100 990 (понеділок-п’ятниця 07:30-15:30);
Підляське: 85 74 39 347 (понеділок 08:00-18:00, вівторок-п’ятниця 07:30-15:30);
Поморське: 539 016 238 (понеділок-п’ятниця 10:00-18:00);
Сілезьке: 32 20 77 101 (цілодобово);
Свєнтокшиське: 41 342 11 81 або 41 342 12 14 (цілодобово).
Шукати безкоштовне житло можна і в фейсбук-групах, але завжди будьте обережні, оскільки всі домовленості там тримаються на чесному слові незнайомців:
Mam mieszkanie, dom, pokój dla Ukrainy
Pomoc dla Ukrainy🇺🇦 Допомога Україні: mieszkanie oraz inna pomoc obywatel
PODAJĘ DŁOŃ UKRAINIE - transport, nocleg, wszelka pomoc - допомогти
Більш загальну допомогу - і з оформленням документів, і з пошуком роботи, і з пошуком житла, можна отримати, звернувшись до таких організацій, як, наприклад:
ця - https://mapujpomoc.pl/uk/bizhentsi-z-ukrainy/ (широкий набір функцій, можна самостійно погортати пропозиції)
або ця - спеціалізована організація для людей з інвалідністю - https://www.fundacjaavalon.pl/
і, звісно, у скруті завжди можна звернутися до Червоного хреста або в CARITAS: Ukraina | Caritas Polska
Перепрошую, та чи не думали ви про іншу країну? В Польщі скрутно українським шукачам тимчасового прихистку, багато людей виїжджає звідти. Ось, буквально на днях у нас був запит про переїзд до іншої країни. Подивіться інформацію - можливо, і вам стане у нагоді:
Бажаю успіху!
Вітаю. Ну щодо розселення моя колега, в принципі, вичерпно Вам підказала, а щодо документів, з радістю допоможу розібратися, але скажіть будь ласка, якої саме допомоги з документами ви потребуєте? І дійсно, принципово важливо, що у вас з військовим обліком? Відстрочка, зняття з обліку? Дайте більше інформації будь ласка, і я все розкажу
Дякую вам за зворотний зв’язок Настя!
У мене поки що немає закордонного паспорта. Я збираюся його робити, поки що збираю інформацію щодо евакуації, не знаю до якої країни їхати. Підкажіть у якій країні є схожі з Польщею виплати біженцям для таких як я з безкоштовним проживанням та харчуванням?
Я евакуювався їх на Донеччині і зараз перебуваю у Львівській, як ВПО.
У мене 2 непрацююча група інвалідності довічно (психічне захворювання).
Підкажіть, що треба зробити, щоб „закрити питання з ТЦК“ для евакуації до Польщі?
У додатку Резерв + я вважаюсь як „Вас розшукує ТЦК“
Підкажіть будь ласка, що потрібно зробити, щоб усе було правильно?
Щодо інших країн - копіюю вам інформацію сюди нижче. Але одразу скажу - Польща точно не найкращий варіант, якщо ви не можете працювати і не маєте працюючого опікуна.
Лідирує в умовному рейтингу країн, які найкраще приймають українських біженців, традиційно Німеччина. Тут можна отримувати допомогу від 357 до 563 євро (сума залежить від віку) і додаткові доплати за інвалідність, гарну медичну допомогу, реабілітацію й допоміжні технічні засоби.
У Франції також дають фінансову допомогу людям з інвалідністю і вона може бути доволі відчутна (від 113 до 1,288 євро), але повідомляють, що вимоги й умови отримання суворі, а час оформлення може зайняти від 6 до 12 місяців.
Нідерланди також виглядають доволі соціально „привабливими“, адже там досі є соціальні виплати, які покривають необхідний мінімум, допомога із житлом і харчуванням, повне медичне страхування й компенсація за спеціальні виплати. Але, наскільки мені відомо, потрапити до цієї країни не завжди просто - лише коли зʼявляються „вільні місця“.
Серед лідерів країн, що найкраще приймають українських шукачів прихистку залишається і Норвегія. Тут все ще зберігаються соціальні виплати, пільги для людей з інвалідністю, медичне забезпечення і т.п. Нині країна приймає біженців лише з окупованих територій, територій, де ведуться активні бойові дії, а також із Києва.
Чесно кажучи, загалом, країни ЄС переповнені мігрантами і тепер країн або закриваються на „прийом“, або вводять доволі жорсткі обмеження. Хоча, звісно, пробувати завжди варто.
Ну якщо ви у розшуку ТЦК то тут варіантів не так багато. З розшуком вас ніхто за кордон не випустить. Вам треба зніматися з розшуку, якщо у вас є законні підстави для цього: відстрочка чи взагалі зняття з військового обліку. Щоб знятися з розшуку, оскаржити його, тут, безумовно, потрібен супровід юриста, який візьметься індивідуально за вашу справу. Це найперше. Поки «світиться» розшук, планувати подорож за кордон просто немає сенсу.
Дякую Дмитро!
Дякую за інформацію!
Dmitri, підкажіть будь ласка, чи можна онлайн за допомогою юриста знятися з розшуку в Резерві+?
І ще з приводу військового квитка. Чи треба там позначка для перетину кордону, що я не придатний (не підлягаю мобілізації через психічне захворювання)?
Дивлячись яка причина оголошення у розшук: технічна помилка, невчасно уточнені данні. Юрист може подати запит в ТЦК, однак не факт, що не буде потрібна ваша особиста взаємодія з ТЦК. Тому я все ж радив би звернутися до юридичного фахівця, який розбереться конкретно у вашому випадку.
Дякую за відповідь!
чи вам достатньо інформації? знайшли для себе щось важливе і корисне? буду вдячна за відгук
Доброго дня, Ольго! Чи могли б ви підказати куди звернутися за допомогою якщо в ТЦК після пред’явлення моєї довідки МСЕК про те, що я не працездатний (2 неробоча група інвалідності із загального захворювання з 1994 року), мене як і раніше ставлять на облік як військово зобов’язаного і змушують сплатити штраф 17000 гривень, за невчасну явку як військово зобов’язаного?
Добрий день!
Наразі ситуація виглядає так, що допомогти вам може лише юрист, а, можливо, й лише адвокат.
Можете для початку звернутися за безкоштовними консультаціями
-
до Безоплатної правничої допомоги
за телефоном 0 800 213 103
або через телеграм Telegram: Launch @LegalAidUkraineBot
або офлайн Пошук найближчого бюро | Безоплатна правнича допомога -
до правничої допомоги від Національної асамблеї людей з інвалідністю
за телефоном +38050 905 07 95
або на електрону адресу office-naiu@ukr.net з приміткою в темі «правнича допомога».
або через гугл-форму на сайті ДопомогаІнфо -
або до будь-якої юридичної компанії, які знайдете в пошуковику, - більшість з них пропонують першу консультацію з оцінкою ситуації безкоштоно.
Ви можете звернутися до наших надійних партнерів — безкоштовні юридичні онлайн-консультації на сайті Pravovsim:
Будь ласка, напишіть нам, чи вдалося вам отримати відповідь саме від цих партнерів. Якщо ні — ми із задоволенням надамо вам інші контакти та варіанти допомоги.