Як вижити в цi часи iнвалiду?

Задавав питання на іншому форумі, мені порадили звернутися сюди.

Маю фізичну інвалідність (деформація грудної клітини) через яку важко та боляче ходити чи сидіти довго, тому здебільшого лежу вдома. Також маю ментальні розлади, через що маю проблеми з пам’яттю, здатнiстю обучатися, увагою, спілкуванням, що все разом виливається у неможливість офіційного працевлаштування. Є пенсія, яку раптово вперше за всю війну підвищили, наразі це 2500 гривень на місяць. Загалом вистачає на оплату комуналки та все. Була робота онлайн, ще пару тисяч приносила, але як графіки відключень посилили - зникла можливість їй займатися. Та й думаю шо усе одно скоро вже не зможу це робити. Пробував купу інших занять, від роботи на інших людей онлайн до продажу своєї гри в Стимі, нічого не принесло значного доходу, та й усі ці заняття без світла також недоступні тепер. Мати допомагає з їжею, але вона сама працює за мінімалку, і їй за 70 вже, та вона довго так не зможе. А ще у мене старі коти з хронічними хворобами, яким потрібне постійне лікування.

Я ось не знаю, хто візьме на роботу того, хто не може на неї ходити, не може навчатися майже нічому, і може говорити по телефону. Це не враховуючи те, що світло доступне по півтори-дві години, що навряд чи достатньо для роботи.

Ще в мене потихеньку їде дах. Я дуже погано переношу бездіяльнiсть, зазвичай я або працюю, або граю в ігри, або роблю ігри – та усе це стало неможливо, бо світла більше немає. Серіали дивлюся поки їм, книги читаю поки що в якійсь черзі сиджу, але не часто роблю це просто так бо якщо я довго є пасивним спостерігачем, у мене дуже посилюється тривожність, нервуюся без причини, і взагалі вкрай пригнічено почуваюся. А ще в такі моменти особливо сильно захльостують погані думки про власну дефектність і про те, що мене не мало бути. А оскільки йти кудись кожен день через фізичний стан я особливо не можу, все що залишається - це сидіти вдома в темряві, де нема куди втекти від цих думок, де постійно відчуваю себе жахливо від бездіяльності. А як світло вмикають, нічого майже не встигаю, намагаюсь хоч трохи заробити, щоб котам лікування оплачувати. Крім того, у мене десь дефект у комп’ютерi, і часто коли я його вмикаю, він вступає в такий собі цикл перезавантаження, який закінчується ближче до моменту вимкнення світла. Та нiхто не може пояснити у чому проблема.

А ще дуже важко без улюбленого кота. Так і не минає біль після його смерті минулого року, не вистачає його нiжностi та тепла. Інші мої пухнасті дружелюбні, але він був моїм бро, завжди радів мені, обійматися любив, був поруч постійно. А я його підвів, і це розуміння тепер зі мною. І всюди відчуваю порожнечу що після нього залишилася, яку вже нічим не заповнити. І за решту тепер теж боюся дуже, вже не можу довіряти своїм міркуванням, враховуючи скільки помилок я зробив раніше. А вони хворіють, і мені треба якось їх лікувати.

Психiатри з госклiники не допомогли, дешевi антидепресанти не мали ефекту, на дорогi нема грошей, усiлякi безплатнi психологи по програмам - теж, спiлкування з ними менi нiчого не дало.

Не знаю що з цим усiм робити. Може тут хтось був у схожiй ситуації, та зможе поділитися досвідом?

1 „Gefällt mir“

ох ці відключення! Бісять.
Але це все тимчасово.
Що роблю я?
Я себе розважаю та розвиваю тим, шо відбиваю свічки, пишу вірші і граю на гітарі. Для цього всього світла не потрібно.
Ви, Кот_Эльфийский, дуже гарно пишете, ви маєте хист.
Я думаю, ви могли би писати книгу або сценарії - спершу для розваги поки світла нема, а потім можливо і за великі гроші
І також паралельно круто вести щоденник. Просто описувати свій день і свої емоції - це буде краще за будь якого психолога і ще й безкоштовно.
А потім через років 2-5 прочитаєте щоденник і випустите книгу „Щоденники війни“
Як вам?

Скажіть чи потрібна консультація лікаря @NatalieKiss , психолога @Роман_Рибалко чи спеціаліста з працевоаштування @Viktoria_HR ?

Я пишу сценарii до iгор, та не можу робити без пк. Психолог навряд че допоможе, а що скаже лiкар та спецiалiст з працевлаштування цiкаво.

1 „Gefällt mir“

Привіт. А спробуйте звернутися до благодійників, які допомагають з енергетичною незалежністю вразливим верствам населення. У мене така знайомий отримав екофлоу. Можливо, і вашу заявку розглянуть. Все ж з зарядною станцією веселіше переживати ці відключення. Ось вам пара таких ініціатив:

І ось:

Крім того, якщо працюєте в мережі, то, думаю, завжди є сенс розширювати професійні горизонти, то ж подивіться ще цей наш матеріал про безкоштовні курси ШІ, думаю, стане у нагоді:

2 „Gefällt mir“

Дякую, гляну.

ШI вмiю користуватися, роблю пiснi, графiку для своїх ігор, озвучення, відеокліпи. Проблема в тому, щоб знайти людей, яким були б потрібні такі навички. Та й вони в мене середнi такi, щось виходить, щось нi.

1 „Gefällt mir“

Глянув, нажаль, виглядає так ніби обидвi організації займаються лише громадами чи установами.

1 „Gefällt mir“

Кот_Эльфийский

Ви зіткнулись з серйозними обмеженнями в екстремальних умовах. І вам зараз ні в якому разі не потрібно не доводити собі, що ви можете діяти як усі. Вам потрібно знайти формат, у якому ви можете трохи, але стабільно — без руйнування себе.

Я погоджуюсь, що класична офіційна робота з фіксованим графіком і повним робочим днем у вашій ситуації справді виглядає майже нереальною. Але це не означає, що варіантів немає взагалі. Просто формат має бути максимально адаптований під ваші особливості — короткі сесії роботи, асинхронний режим, без дзвінків і без жорстких дедлайнів.

Судячи з того, що ви робили ігри та пробували різні онлайн-напрямки, у вас є креативне мислення і технічна база. Але проблема зараз не у «нездатності», а у нестабільності електрики і - головне - вашому стані виснаження. У таких умовах варто думати не про повноцінний заробіток, а про мікродохід із мінімальним навантаженням. Це можуть бути дуже дрібні цифрові задачі, які виконуються за 30–60 хвилин, коли є світло, або підготовка офлайн з подальшим завантаженням результату.

Також є варіанти звернення до програм підтримки людей з інвалідністю — не лише пенсія, а й гранти на мікрозайнятість або гуманітарні виплати. Багато людей про них просто не знають. Вам може бути важко самостійно шукати інформацію, але тут можна просити допомоги — волонтерів, соцслужби, навіть знайомих.

І дуже важливий момент: зараз ваш головний ресурс — це не продуктивність, а збереження психічної стабільності. Якщо стан «їде дах», жодна робота не піде. Можливо, вам варто тимчасово зменшити очікування від себе й сфокусуватися на мінімальному стабільному доході плюс пошуку зовнішньої підтримки.

Да де ж таке знайти… щоб ще й без знань, та не скам-контора якась.

Та нема таких. Благодiйнi фонди роботаюсь лише з дiтьми, впо, чи органiзацiями. Фонд соцзахисту iнвалiдiв сказали що таким не займаються.

Їх теж потрібно десь знаходити( Та нiхто не хоче цим займатися. А знайома людина в мене лише одна, та вона не тямить у цьому.