Яку країну обрати?

Звертаюсь до всіх учасників цього форуму. Хочу з батьком-інвалідом виїхати в Європу на проживання. Чув, що десь вже не приймають, виплати прибрали, ну по країнам ситуації різні. Зі свого досвіду, порадьте, куди можна поїхати? Які плюси мінуси є? Наперед дякую всім за відповіді

2 Likes

Взагалі то Німеччина зараз це один із небагатьох варіантів, де українців реально приймають і дають хоч якусь стабільність. Тимчасовий захист діє, легально живете, маєте право на роботу, соціалку і медицину. Дорослому платять базову допомогу (щось біля 550–560 € на місяць) плюс окремо покривають житло й комуналку в межах норми. Це не “на комфорт”, а просто щоб вижити.

Але якщо їхати з батьком-інвалідом, тут головне розуміти таке. Медстраховку дають одразу, лікування і лікарі будуть доступні, з цим у Німеччині добре. Якщо людина офіційно непрацездатна, оформлюють не звичайну допомогу по безробіттю, а соціальну підтримку для тих, хто не може працювати. Тобто гроші і житло все одно будуть, але автоматичного догляду чи спеціального закладу ніхто “з порога” не дає. Щоб отримати догляд, сиділку або місце в пансіонаті, треба окремо проходити оцінку стану здоров’я, збирати довідки, чекати рішення. Це займає час і нерви.

Ще момент — житло. Спочатку можуть поселити в гуртожиток або табір, і для людини з інвалідністю це не завжди комфортно. Квартиру знайти швидко складно, особливо у великих містах. Тому краще одразу морально готуватися, що перші місяці будуть непрості.

Але в принципі Німеччина це нормальний варіант саме через медицину і соціальний захист, тут хоча б не залишать без грошей і лікування. Але багато бюрократії, все вибивається через заяви й довідки. Якщо готові до цього і маєте терпіння, то з усіх країн це один із найбільш реальних і безпечних варіантів.

1 Like

Ще приймають в Швейцарії, тут також є виплати і лікування.

:red_exclamation_mark:НОВІ ПРАВИЛА ДЛЯ СТАТУСУ S :red_exclamation_mark:
Діють з 1 листопада 2025 року.
Ухвалені Федеральною радою на засіданні 8 жовтня 2025 року.

:one: Статус S не зможуть отримати мешканці безпечних регіонів України.

Безпечними вважаються:

• Волинська область

• Рівненська область

• Львівська область

• Тернопільська область

• Закарпатська область

• Івано-Франківська область

• Чернівецька область

Правила застосування нових критеріїв:

• Зміни не стосуються осіб, яким уже надано статус S.

• Виняток буде зроблено для членів сімей осіб зі статусом S, які проживають в Україні.

• Нові правила застосовуватимуться до заяв, поданих раніше, але не розглянутих до 1 листопада 2025 року.

• Перелік безпечних регіонів регулярно переглядатиметься.

• Кожна заява розглядається індивідуально. У разі відмови в статусі S буде розглянуто можливість повернення до регіону походження. Якщо це визнають неможливим, може бути надано тимчасовий допуск (статус F). Також можлива подача заяви на отримання статусу біженця за наявності підстав.

:two: Перебування в Україні для осіб зі статусом S обмежується 15 днями на пів року

(раніше діяло обмеження 15 днів на квартал).

:three: Дія статусу S та заходів підтримки не буде скасована до 4 березня 2027 року, якщо ситуація в Україні не стабілізується.

Прийом здійснюється в місті Берн.
Після прибуття рекомендується одразу звернутися до табору для біженців — це дозволить швидше пройти реєстрацію в міграційній службі.

Адреса табору для біженців:
Moosstrasse 28, 3322 Urtenen-Schönbühl

САМЕ ГОЛОВНЕ, ЩО ПОТРІБНО УСВІДОМЛЮВАТИ УКРАЇНЦЯМ, ЯКІ ПРИБУЛИ ДО ШВЕЙЦАРІЇ, ТА ХОЧУТЬ ОТРИМАТИ ЗАХИСТ.

У кожної людини можуть бути свої особисті мотиви, щоб приїхати у Швейцарію, та запросити захисту.

Але українцям дають захист по причині війни в Україні.

Тому, при розгляді запиту, задають питання так і таким способом, щоб зʼясувати істинний мотив.

Єдиний прийнятий мотив, це коли людина чітко, усвідомлено, прозоро, документально стверджує та формулює приблизно свій мотив у такій формі: «У зв’язку з постійними повітряними тривогами, систематичними, регулярними обстрілами, бомбардуваннями регіону мого проживання, я відчуваю та усвідомлюю реальну загрозу моєму життю (при наявності дітей) та життю моєї дитини/моїм дітям. Саме це мене спонукало покинути територію України, приїхати у Швейцарію та зробити запит на захист».

В залежності від своєї ситуації: мені та моїм батькам; мені та моїй сестрі/моєму братові; мені та моєму чоловіку/моїй дружині тощо.

Помилки:

1. Важка економічна ситуація;

2. Відсутність світла, опалення тощо;

3. Фінансова скрута;

4. Сімейні проблеми;

5. Проблеми юридичного характеру;

6. Бажання навчатися;

7. У Швейцарії мешкають рідні, знайомі, друзі;

8. Побачити Швейцарію;

9. Займатися волонтерською діяльністю;

10. Знайти роботу та працювати;

11. Лікування та потреба в операції;

12. Мої дорослі діти (18+) вже перебувають у Швейцарії;

13. Моя дитина вже перебуває у Швейцарії разом з дружиною, з якою я у розлученні;

14. Ніколи не була/не був закордоном;

15. Усі поїхали і я також вирішила/вирішив;

16. ТЦК та СП;

17. Мій хлопець/моя дівчина вже перебуває у Швейцарії;

18. Зʼявилася можливість;

19. Просто вирішила / вирішив;

20. Попробувати;

21. Вирішив ухилитися від служби;

22. В Україні у мене важке життя;

23. Хочу пожити як людина;

24. Мої єдиновірці вже у Швейцарії тощо.

Інколи задають питання: «Що вас спонукало приїхати саме у Швейцарію?» (інколи питання про це звучить по різному, але зміст саме такий).

Єдина прийнятна форма відповіді така: «Я із офіційних джерел знаю (прочитала/прочитав, бажано вказати інформаційне джерело, також, якщо це було саме так)—взнав від (потрібно бути готовим сказати від кого саме, або вказати джерело), що Швейцарія приймає біженців з України). (Не бажано говорити про інші країни відносно вибору).

Нагадую, що усі відповіді фіксуються і робиться запис у протокол, та стають юридично зафіксованими фактом. Зауважу, що фіксується як у SEM, так і при любій розмові з представниками як кантону, як кантональних партнерських організацій, як при спілкуванні з різними організаціями, так і представниками муніципалітетів.

1 Like

KentVovan
Чи достатньо вам інформації? Чи залишились ще питання? Напишіиь будь ласка коротенький відгук, для нас це важливо