Шукаю роботу

Добрий день!
Мене звати Андрій, я людина з інвалідністю (ІІ група), і зараз активно шукаю роботу.
Хотів би звернутися до вас по пораду, бо виникло кілька важливих питань.
По-перше, я зовсім не розумію, де краще шукати вакансії, які відкриті або дружні до людей з інвалідністю. На звичайних сайтах типу Work.ua та Indeed багато оголошень, але майже ніде не вказано, чи готовий роботодавець розглядати кандидатів з інвалідністю. Через це складно зрозуміти, куди відгук подавати взагалі має сенс.
По-друге, я не знаю, коли і як правильно сказати про свою інвалідність, щоб:
не виглядало так, ніби я приховую важливу інформацію,
але й не лякати працедавця з першого речення.
Я боюся, що якщо скажу про це одразу у резюме, то мене просто не запросять на співбесіду. А якщо скажу пізніше — подумають, що я щось приховував.
Буду дуже вдячний за поради.
Андрій

Вітаю Андрію! вже долучаю до вашого питання експертів

Добрий день, Андрію!

Дякую, що звернулися. Ваші питання дуже важливі — багато кандидатів із інвалідністю стикаються з такими ж труднощами.

Ось, що потрібно знати з цього приводу.

1. Де шукати роботу, дружню до людей з інвалідністю

:check_mark: Платформи та ресурси:

Державний центр зайнятості — має окремі вакансії з адаптованими умовами.

Work.ua / Robota.ua — шукайте теги «відкрита для людей з інвалідністю», «inclusive», «адаптоване робоче місце».

Великі міжнародні компанії (Philips, Nestlé, GlobalLogic, PwC тощо) — у 90% випадків вони мають політику Diversity & Inclusion.

Локальні НГО та фонди, які допомагають з працевлаштуванням (наприклад, «Без бар’єрів»).

:check_mark: Що робити практично:

Відгукуйтеся на звичайні вакансії теж — закон зобов’язує роботодавця не дискримінувати кандидата.

Пишіть коротке супровідне повідомлення: «Готовий обговорити можливу адаптацію робочого місця (за потреби)».

2. Як і коли повідомити про інвалідність

Важливо: ви НЕ зобов’язані повідомляти про інвалідність у резюме.

Це особиста інформація.

:check_mark: Оптимальна стратегія:

У резюме нічого не пишіть.

На першому етапі не піднімайте тему.

Повідомте про інвалідність:

або перед співбесідою, коротко і нейтрально;

або на самій співбесіді, у контексті робочих умов.

:check_mark: Як правильно сформулювати:

Варіант 1 — перед співбесідою:

«Повідомляю наперед: я є людиною з інвалідністю (ІІ група), це не впливає на мої професійні навички. Якщо буде потрібно — можемо обговорити мінімальну адаптацію робочого місця».

Варіант 2 — на співбесіді:

«Я працюю повноцінно, але маю інвалідність. Це не заважає виконувати завдання, однак інколи мені потрібна невелика організаційна адаптація. Готовий пояснити, якщо буде актуально».

:check_mark: Чого не казати:

«У мене проблема / хвороба / обмежені можливості» — це створює упередження.

«Не хвилюйтеся, я впораюся» — звучить так, ніби ви самі думаєте, що це проблема.

Будь-які детальні медичні пояснення — вони НЕ потрібні нікому.

3. Як зменшити ризик «дивної реакції» роботодавця

Говоріть спокійно, нейтрально, без виправдань.

Рамкуйте інвалідність як частину обставин, а не як барʼєр.

Завжди додавайте: «Це не впливає на мою компетентність».

Роботодавець юридично не має права відмовити через інвалідність — і це варто пам’ятати.

1 „Gefällt mir“

Велике вам дякую за такі чіткі поради!

Я вже відгукнувся на три вакансії, і за однією з них мені навіть прислали запрошення на онлайн-співбесіду.

Дуже корисно — обов’язково буду застосовувати ці рекомендації на практиці.

Андрій