Чому важливо оформити інвалідність внаслідок поранення до звільнення зі служби

Для військових, що отримали поранення під час захисту Батьківщини, передбачені виплати. Але багато що залежить від того, коли і як отримано поранення, чи встановлена інвалідність і якої групи.

Звільнення з військової служби у зв’язку з пораненням, травмою, контузією – процес, що вимагає контролю з боку військовослужбовця за оформленням документів, їхнім розглядом, отриманням всіх передбачених законом виплат, таких як одноразова грошова допомога, пенсію за вислугу років чи на підставі інвалідності та інші.

Основне, що впливає на суми виплат, на вид та розмір пенсії (за наявності підстав її отримання), це причинний зв‘язок захворювання, поранення, травми або контузії, який призвів до інвалідності або втрати працездатності, а також – чи військовий отримує групу інвалідності, ще коли офіційно є військовим, чи після звільнення.

Якщо військовий після поранення висновком ВЛК визнається непридатним до подальшої служби, його звільняють зі служби. Якщо інвалідність не встановлена до звільнення зі служби, потім це найімовірніше буде „цивільна“ інвалідність, яка не передбачає військових виплат. Тому, якщо стан здоров’я підпадає під критерії отримання інвалідності, важливо отримати статус і групу, поки військовий діючий.

Статус інвалідності та групу військовим, як і цивільним присвоює ЕКОПФО (експертна комана з оцінювання повсякденного фінансування особи). Направлення май сформувати лікуючий лікар або голова ВЛК.

Найбільші виплати та пільгові статуси передбачені для осіб, у яких встановлено інвалідність або відсоток втрати працездатності через захворювання, пов‘язане з захистом Батьківщини. Наприклад, при встановленні І групи інвалідності одноразова грошова допомога встановлюється у розмірі 400-кратного прожиткового мінімуму, що на 01.01.2026 становить 1331200 грн. Для ІІ групи – 300-кратного прожиткового мінімуму, що становить 998400 грн. А для III групи – 250-кратного прожиткового мінімуму – 832000 грн.

Але, якщо інвалідність була встановлена не у зв‘язку із захистом Батьківщини, а у зв‘язку з проходженням військової служби, то виплати будуть суттєво менші: при І групі 120-кратний прожитковий мінімум (399 360 грн), при ІІ групі – 90-кратний прожитковий мінімум (299 520 грн), при ІІІ – 70-кратний прожитковий мінімум (232 960 грн).

До найважливіших документів для оформлення інвалідності чи втрати відсотку працездатності під час захисту Батьківщини або проходження військової служби належать:

• військовий квиток;
  • витяг з послужного списку;
  • довідка про обставини травми, поранення, захворювання;
  • довідка про безпосередню участь у заходах із забезпечення національної безпеки та оборони;
  • медичні виписки, виписки з медичної картки;
  • накази, виписки з журналів, довідки.

Якщо ж при наявності всіх підстав ВЛК не встановлює причинного зв‘язку з Захистом Батьківщини, необхідно оскаржувати висновок до вищого по статусу ВЛК або суду.

Джерело: Виплати військовим по інвалідності – як податися на групу і кому це треба зробити | РБК-Україна

Як сімейний лікар, я хотіла би додати кілька важливих медичних пояснень до цієї теми. Інформація, яку ви навели, справді дуже важлива для військових, які отримали поранення або серйозні травми під час служби.

Передусім потрібно розуміти, що оформлення інвалідності до звільнення зі служби має не лише юридичне, а й медичне значення. Коли військовий перебуває на службі, усі медичні документи, обстеження та висновки фіксуються в системі військової медицини. Це дозволяє чітко встановити причинний зв’язок між пораненням або захворюванням і виконанням службових обов’язків.

З медичної точки зору це дуже важливо, тому що багато травм мають відкладені наслідки. Наприклад, після контузії можуть з’являтися хронічні головні болі, проблеми з пам’яттю, порушення сну або тривожні розлади. Після поранень — хронічний біль, обмеження рухливості, ураження нервів чи судин. Якщо ці стани документуються ще під час служби, значно легше довести їх зв’язок із бойовими діями.

Ще один важливий момент — повнота медичних документів. Дуже часто військові після поранення намагаються якнайшвидше повернутися до підрозділу або просто не приділяють достатньої уваги оформленню медичних виписок. Але саме ці документи потім стають основою для встановлення інвалідності. Тому важливо зберігати всі медичні довідки, виписки зі стаціонару, результати обстежень та висновки лікарів.

З практики можу сказати, що після звільнення зі служби довести зв’язок між станом здоров’я та пораненням іноді стає складніше. Особливо якщо пройшов час і немає повної медичної документації. Тому, якщо стан здоров’я дійсно обмежує працездатність, краще проходити необхідні обстеження і процедуру встановлення інвалідності ще під час служби.

Також хочу підкреслити, що встановлення інвалідності — це не лише про виплати. Це також доступ до реабілітації, протезування, психологічної допомоги, санаторного лікування та інших програм підтримки, які дуже важливі для відновлення після поранень.

Тому моя порада як лікаря: якщо військовий отримав травму, контузію або має стійкі наслідки поранення, важливо не відкладати медичні обстеження, уважно ставитися до оформлення документів і за потреби консультуватися з лікарями щодо подальших кроків. Це допоможе не лише захистити свої права, а й отримати необхідну медичну допомогу в майбутньому.

1 „Gefällt mir“

Дуже дякую за таке розширене і фахове доповнення!

1 „Gefällt mir“