Чого вам насправді хочеться, коли тягне до їжі? 9 можливих відповідей

Іноді ми відкриваємо холодильник не тому, що справді голодні. Начебто хочеться їсти, але через годину після обіду знову тягне на печиво, шоколад чи бутерброд. Особливо часто це трапляється ввечері, після важкого дня, під час нудьги або стресу.

Їжа справді може давати задоволення, заспокоювати й допомагати переключитися. Проблема виникає тоді, коли вона поступово стає майже єдиним доступним способом отримати приємні емоції.

У такому випадку корисно поставити собі інше питання: «Я справді хочу їсти — чи мені зараз чогось іншого не вистачає?»

Ось дев’ять можливих відповідей.

1. Вам хочеться фізичного комфорту

Іноді ми шукаємо не їжу, а відчуття, що нам добре тілом.

Теплий душ, чиста постіль, зручний одяг, плед, масаж, сон або просто можливість полежати можуть дати те саме відчуття розслаблення, заради якого рука тягнеться до їжі.

Особливо це актуально після виснажливого дня, коли організм буквально просить: «Зупинися і подбай про мене».

2. Вам хочеться руху

Коли людина багато сидить, майже не виходить із дому або тривалий час перебуває в одному положенні, може з’являтися відчуття млявості й внутрішньої напруги.

Невелика прогулянка, танці, плавання, розтяжка або адаптовані фізичні вправи можуть змінити стан краще, ніж черговий перекус.

При цьому рух не повинен бути покаранням за їжу. Його завдання — не «спалити калорії», а допомогти тілу отримати приємні відчуття.

3. Вам бракує спілкування

Іноді холодильник відкривається тоді, коли насправді хочеться поговорити з кимось.

Людині потрібні контакт, близькість і відчуття, що вона не сама. Це може бути зустріч із другом, телефонна розмова, повідомлення близькій людині або просто спільна вечеря.

Якщо ви помічаєте, що найбільше переїдаєте саме тоді, коли залишаєтеся самі, варто звернути увагу не лише на харчування, а й на рівень соціальної підтримки.

4. Вам потрібні емоції

Іноді життя стає настільки одноманітним, що їжа залишається чи не єдиною подією, яка гарантовано приносить приємні відчуття.

Фільм, музика, гумор, цікава розмова, концерт, книга або навіть можливість поплакати й нарешті випустити емоції теж можуть бути способом пережити день не лише в режимі «робота — побут — сон».

5. Вам хочеться чогось цікавого

Нудьга — дуже частий тригер для бездумних перекусів.

Коли мозку не вистачає нової інформації та вражень, їжа стає простим способом отримати стимуляцію: вибрати смак, відкрити упаковку, щось пожувати.

Спробуйте іноді замінити перекус не забороною, а іншою цікавою активністю: почати вчити мову, послухати подкаст, прочитати кілька сторінок книги, подивитися лекцію або дізнатися щось нове.

6. Вам хочеться краси

Приємні візуальні та звукові враження теж потрібні мозку.

Квіти, гарний одяг, музика, фотографія, природа, архітектура, виставка, красивий інтер’єр — усе це може давати задоволення, яке ми іноді намагаємося отримати виключно через їжу.

Не обов’язково чекати особливого приводу. Красиво накрити стіл, купити квіти або прогулятися місцем, яке вам подобається, — це теж турбота про себе.

7. Вам хочеться щось створювати

Малювання, фотографія, музика, рукоділля, кулінарія, написання текстів, садівництво — будь-яка творчість дає можливість не тільки споживати, а й створювати.

Причому результат зовсім не обов’язково має бути професійним.

Іноді важливо просто відчути: «Я щось зробила своїми руками».

8. Вам хочеться відчувати, що ви можете

Є ще одне джерело задоволення — відчуття власної компетентності.

Вивчити нове слово іноземною мовою, завершити давно відкладену справу, навчитися нової навички, розібрати шафу або приготувати щось складніше, ніж зазвичай.

Мозку важливо отримувати досвід: «У мене вийшло».

Якщо в житті багато безсилля та невизначеності, маленькі досяжні завдання можуть бути особливо цінними.

9. Вам потрібен сенс

Це найглибший рівень.

Іноді проблема не в тому, що нам нічим зайнятися. Нам може бракувати відчуття, що те, що ми робимо, має значення.

Допомогти іншій людині, займатися важливою для себе справою, волонтерити, працювати над власним проєктом, піклуватися про близьких, навчатися заради майбутнього — усе це створює відчуття причетності до чогось більшого.

Коли такого досвіду мало, їжа може стати найпростішим способом хоча б ненадовго відчути задоволення.

Як зрозуміти, чого саме вам не вистачає?

Наступного разу, коли захочеться їсти між прийомами їжі, не потрібно одразу забороняти собі перекус.

Спочатку зробіть паузу на хвилину і запитайте себе:

«Якби їжі зараз не було поруч, чого б мені хотілося?»

А потім оцініть за шкалою від 0 до 10:

• фізичний комфорт;
  • рух;
  • спілкування;
  • емоції;
  • нові враження та знання;
  • краса;
  • творчість;
  • відчуття досягнення;
  • сенс і причетність.

Найнижчий показник може підказати, якого виду задоволення зараз найбільше бракує.

І важливий момент: це не означає, що після такого аналізу потрібно відмовитися від їжі. Їжа — нормальне джерело задоволення. Завдання полягає в іншому — не залишати її єдиним способом почуватися добре.

Якщо ж ви регулярно їсте без голоду, відчуваєте втрату контролю, використовуєте їжу переважно для того, щоб заглушити тривогу, самотність або смуток, варто поговорити із сімейним лікарем або психологом. За таким харчуванням іноді стоїть не проблема сили волі, а емоційне виснаження, тривога або депресивний стан.